KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako zimsko računanje vremena utječe na san vašeg mališana?

Kako zimsko računanje vremena utječe na san vašeg mališana?

Datum objave: 2019-11-13 13:47:33 +0100

Lišće mijenja boju, vrijeme je sve hladnije, jutarnja magla nas prati na posao…

Da.. došlo je i to doba godine. Jesen. Godišnje doba u kojem nekako svi volimo spavati.

No ne i vaš mališan.

Bez obzira je li tek krenuo u vrtić, školu ili je u kolijevci vjerojatno se još uvijek borite sa spavanjem.

Nažalost, borbi tu nije kraj jer vam sljedeći vikend dolazi nova prepreka.

Ovog puta radi se o micanju kazaljke na satu jedan sat unatrag. Vjerojatno se pitate zašto raditi toliku strku oko zimskog računanja vremena jer to samo znači jedan sat duljeg spavanja.

Možda to znači vama, no znači li i vašem mališanu?

Utjecaj zimskog računanja vremena na vaše mališane

Kako zimsko računanje vremena utječe na san vaših mališana

I dok vam se čini da ćete sljedeću nedjelju dobiti jedan sat više sna, možete se kladiti da ćete ga dobiti jedan sat manje. Vaš mališan će se umjesto u 7 sati ujutro probuditi u 6 sati.

Problem leži u tome što se cirkadijalni ritam spavanja vaše bebe neće tako lako promijeniti kao sat na zidu.

A što je to cirkadijalni ritam spavanja? To je zapravo naš biološki sat koji nam govori kada je vrijeme za spavanje, a kada za najveću aktivnost. Na njegov rad utječe promjena dana i noći, pa promjena kazaljki na satu neće imati nikakav utjecaj na njega. Ni najmanji.

Spavati još manje nego što ste do sada spavali vjerojatno ne zvuči toliko zabavno, pa evo nekoliko savjeta kako što brže prilagoditi vašeg mališana na zimsko računanje vremena.

1. Ako mališan dobro spava i lako se prilagođava…

Vaš mališan dobro spava i lako se prilagođava na nove situacije

Ako vaš mališan zaista spava kao beba onda vjerojatno ne morate ništa učiniti. Mališan će na početku imati nekoliko neprospavanih noći ili će se ranije buditi, no brzo će se prilagoditi zimskom računanju vremena.

2.  Ako mališan dobro spava, a teško se prilagođava…

Da bi vaš mališan dobio kvalitetan san, neka ide u krevet 15 minuta prije

Ako se vaš mališan malo teže prilagođava, već danas započnite s malo drugačijim rasporedom spavanja. 

Pospremite mališana ranije u krevet. Barem 15 minuta prije. Ako to ne učinite, mališan će se od sljedećeg vikenda buditi prerano i teško će se prilagoditi novom ritmu spavanja koji se pomaknuo za cijelih jedan sat unatrag.

Iz tog je razloga važno ići malim koracima. 15 minuta, 15 minuta.

Na primjer, ako je vaš mališan išao spavati oko 20 sati, neka danas ide u 19:45. Vjerojatno će izmišljati koje kakve razloge kako bi izbjegao spavanje, pa kad ga pripremate za krevet, slobodno mu pročitajte priču za laku noć, porazgovarajte u krevetu ili mu pružite opuštajuću masažu.

Znamo da je malo prekasno postepeno doći do onih sat vremena razlike, ali i ako uspijete skratiti vrijeme za pola sata već ste na putu do pobjede smiley

3. Ako se mališan uobičajeno budi kasnije nego što želite…

Mališan se budi kasnije nego što želite

Uobičajen problem kod vašeg mališana je što voli duuuugo spavati i često se mučite probuditi ga u točno određeno vrijeme. Pa znate što? Tada vam čestitamo jer ne morate učiniti baš ništa.

Promjena vremena unazad će zapravo dovesti spavanje vašeg mališana u ravnotežu. Više se neće buditi kasno već će se buditi na vrijeme.

4. Ako se vaš mališan uobičajeno budi ranije nego što želite…

Mališan se budi ranije nego bi trebao

Uf… žao nam je… Promjena vremena unazad neće vam učiniti nikakvu uslugu.

U ovom slučaju bi naglasili da svakako ne želite raditi ništa jer će se mališan buditi gotovo sat vremena ranije nego se uobičajeno budi.

Dakle, ako se inače budi u 6 sati, probudit će se u 5.

No bez brige jer možete poduzeti neke korake kako bi smanjili štetu.

Evo što preporučujemo. Neka vaš mališan ide spavati 15 minuta kasnije nego što inače ide i pokušajte smanjiti popodnevna drijemanja. Malo po malo budit će se opet u 6 sati što je još uvijek prerano, ali bolje 6 nego 5.

Nakon toga bi mališana polako trebali prilagođavati na normalnije vrijeme buđenja. Priznajemo da neće biti lako, no što prije započnete to će prije vaš mališan dobiti prijeko potreban spavanac.

I na kraju, nemojte dopustiti da vama i vašem mališanu promjena kazaljke na satu utječe na kvalitetan odmor.

Ako ste primijetili da promjena vremena utječe na spavanje vašeg mališana, pokušajte ga vratiti na normalan raspored spavanja. Preko vikenda odmah ujutro izađite iz kuće kako bi dijete bilo što aktivnije, a u popodnevnim satima si priuštite neku laganiju aktivnost, kao igranje društvenih igara.

Za tjedan do dva, spavanje bi se trebalo vratiti u normalu.

A kako bi svom mališanu pružili najbolji san ikada, pogledajte naše madrace za djecu. Toliko su udobni da će mališani jedva čekati otići u spavaću sobu, ušuškati se u krevet i reći vam laku noć smiley

Moramo spomenuti da ćete vjerojatno imati malih problema s jutarnjim buđenjem za školu, no barem će biti odmoran i spreman za nove avanture koje ga očekuju tijekom dana.

Pogledajte dječje madrace