KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Koliko često perete posteljinu, pidžamu i ručnike?

Koliko često perete posteljinu, pidžamu i ručnike?

Datum objave: 2019-11-13 13:46:10 +0100

Koliko često bi trebali uključiti perilicu rublja? 

Prema rutinama i navikama života običnog čovjeka, ispada da najčešće peremo posteljinu i ručnike, iako možda i ne toliko redovito koliko bi trebali. 

Baš kao i s odjećom tako i s posteljinom, ručnicima i pidžamom imamo direktan doticaj s kožom, pa bi takvu vrstu rublja trebali češće prati. Naime, rublje koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj bakterija, gljivica i plijesni, a budući da se na njima skupljaju mrtve stanice kože, moguća je i pojava grinja

Ako mislite da pazite na čistoću toliko jako da neki smatraju da pretjerujete, najvjerojatnije je da ni to nije dosta. Pa koliko često bi zaista trebali prati određenu posteljinu?

Pranje plahta i posteljine

Preporučeno pranje: jednom svakih dva tjedna

Ako izuzmemo obavezno pranje kada ih zaprljate, plahtu i posteljinu bi trebali prati svaka dva tjedna. Jedna važna stvar na koju bi trebali paziti je temperatura na kojoj perete posteljinu. Ona bi trebala biti 60 stupnjeva jer ćete tek na toj temperaturi uništiti bakterije i grinje

Pranje madraca 

Preporučeno pranje: svakih šest mjeseci

Znate li da se u samo jednom madracu skriva do 200 grama prašine i do milijun malih grinja

Održavanje madraca

Bez obzira koji madrac imali, svakih pola godine bi ga trebali dobro usisati kako bi uklonili sve nakupljene bakterije i prašinu. Ako kod kuće nemate parni usisavač, možete pozvati ekipu za kemijsko čišćenje koja će dubinski očistiti sve madrace, jastuke, pa i tepihe. Nakon čišćenja, madrac dobro provjetrite i okrenite na drugu stranu.

Ako se želite zauvijek riješiti grinja, razmislite o investiranju u neki od antialergijskih madraca kao što su latex i technogel.

Pranje jastuka

Preporučeno pranje: svaka tri mjeseca

Bilo da se radi o jastuku od memory pjene, lateksa, technogela ili perja trebali bi ga oprati i osvježiti svaka tri mjeseca ili barem dva puta godišnje. Tako ćete se riješiti ustajalih mirisa, mrlja od šminke, hrane i pića te mrtvih stanica kože kojima se grinje hrane. 

Neke jastuke možete prati u perilici rublja, neke ćete morati odvesti na kemijsko čišćenje, a neke ćete morati samo osvježiti vlažnom krpom. Najbolje je slijediti upute proizvođača i nikad ne spavati na jastuku bez jastučnice.

Pranje popluna

Preporučeno pranje: dva puta godišnje

Iako ih svakodnevno koristimo, popluni nisu u direktnom kontaktu s kožom, pa ih možemo i rjeđe prati. Ako koristite navlaku, poplun se preporučuje prati nakon promjena godišnjih doba (jesen-zima, proljeće-ljeto). 

Ako zaprljate poplun pićem ili hranom, nema potreba da cijeli poplun nosite na kemijsko čišćenje ili u perilicu za rublje već samo uzmite vlažnu krpicu i utrljajte sapun u mrlju. Nakon toga dobro isperite vodom i osušite mokri dio kako se kasnije ne bi stvorila plijesan.

Pranje pidžame

Preporučeno pranje: barem jednom tjedno

Bilo da je riječ o pamučnoj pidžami, svilenoj spavaćici ili široj majci, odjeću za spavanje bi trebali prati barem jednom tjedno, a idealno bi bilo svakih tri dana. 

Pidžamu bi trebali prati barem jednom tjedno

Na pidžami se skupljaju mrtve stanice kože i mikroorganizmi koji mogu biti uzrok različitim infekcijama kože. Da bi se riješili svih mikroorganizma, pidžamu je preporučljivo prati i ispeglati je na visokoj temperaturi.

Pranje ručnika za tuširanje

Preporučeno pranje: Nakon tjedan dana

Neki ih peru nakon nekoliko tjedana korištenja, drugi svaki tjedan, a većina će ih ipak oprati tek kad dobiju onaj neugodan miris. 

Ne trebaju svi jednako često prati ručnike. Na primjer, ako često vježbate, pretjerano se znojite ili radite fizičke poslove tada bi ručnike trebali mijenjati češće nego drugi. No bez obzira koliko se znojili ili koliko ste prljavi, ručnik bi trebali oprati barem jednom tjedno, a najbolje bi bilo nakon svaka 3-4 korištenja. 

Posebnu pozornost pranju ručnika posvetite kad netko od ukućana ima prehladu ili gripu. Da bi se riješili klica i bakterija, perilicu stavite na najvišu temperaturu pranja.

Zapamtite da su ručnici puni odumrlih ostataka kože koja je idealna hrana raznim mikrobima. Radi vlage se ti mikrobi još brže razmnožavaju, pa ih je pametno dobro osušiti nakon svakog tuširanja.

Pranje ručnika za ruke

Preporučeno pranje: nakon 3-4 dana

Zanimljivo je da većina češće pere ručnike za tuširanje nego one za sušenje ruku, a trebalo bi biti suprotno. 

Ručnike za ruke koristimo svaki dan i logično je da se lakše zaprljaju. Uz to, neki ih koriste kako bi obrisali lice od ostataka paste za zube, a često će njime i prebrisati lavabo.

Iz ovih je razloga, ručnike za pranje ruku preporučljivo prati 3-4 dana.

Pranje kuhinjskih krpa

Preporučeno pranje: nakon tjedan dana korištenja

Na kuhinjskim ručnicima skuplja se hrana, a iz ostataka hrane mogu se razmnožiti bakterije i raširiti neugodni mirisi, pa ih je pametno oprati barem jednom tjedno.

No ako niste toliko aktivni u kuhinji i većina krpa služe za ukras, tada ih operite barem jednom mjesečno. 

Kuhinjske krpe trebali bi prati nakon tjedan dana korištenja

Kuhinjske krpe perite odvojeno od donjeg rublja i to u vodi koja je toplija od 60 stupnjeva, a za dodatnu sigurnost možete ih prokuhati. Preporučujemo da imate posebnu krpu za brisanje suđa i posebnu krpu za brisanje stola. 

I jeste li se iznenadili s ovim brojkama? Priznajte da niste mislili da baš toliko često treba prati posteljinu 

Kako bi što ugodnije i kvalitetnije spavali, pobrinite se za čistu posteljinu, jastuke i madrac, a najbolje ih je prati prirodno!

Čisti krevet = zdrav san!

Zavirite u Perfectin web shop