KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kvalitetni jastuci za spavanje, izaberi pravog za sebe

Kvalitetni jastuci za spavanje, izaberi pravog za sebe

Datum objave: 2019-11-13 13:44:18 +0100

Nema ništa ljepše nego dan započeti odmorno s puno energije.

Kako  bi bili odmorni potrebno se dobro naspavati. Za dobar san potreban je madrac koji vam odgovara. No, uporno svi mi zaboravljamo da madrac nije jedina potrebna stvar za kvalitetan san.

Kvalitetan jastuk za spavanje je ulaganje u kvalitetan san, investicija čiji povrat osjećate svakog jutra i svakog dana.

Baš kao što na madracu provedete velik broj sati svog dana, tako je i s jastukom.

Ako svaku večer spavate 7 do 8 sati to znači da glavu na jastuku godišnje držite  više od 2.500 sati.  

Nije li ovo dovoljan razlog da napravite test vašeg jastuka?

Je li vaš jastuk još uvijek na životu ili nije?
 

Prvo, skinite jastučnicu i pogledajte svoj jastuk. Ima li on mrlje od znoja i sline? Je li na nekim mjestima rasporen? Ima li neugodan miris?  

Ako su vaši odgovori DA onda bez razmišljanja morate nabaviti novi jastuk, a ako odgovori nisu takvi  napravite dodatni test koji će vam sa sigurnošću reći sudbinu jastuka.  

Presavinite jastuk na pola. Ako je jastuk beživotno ostao u tom položaju onda u njemu više nema duše, to je mrtav jastuk.

Ako je vaš jastuk punjen prirodnim materijalima ovaj test možete izvesti preko ruke. Je li se vaš jastuk objesio preko vaše ispružene ruke? Ako se nije vratio onda je taj jastuk iscrpio svoj korisni život.   

Sa sintetičkim jastucima napravite sljedeće: preklopite jastuk na pola i dodajte težinu na vrh - tenisica ili cipela dobro će ovdje poslužiti. Kada maknete tenisicu ili cipleu, a jastuk ne vrati u prvobitni oblik, vrijeme je za zamjenu.

Nakon što ste proveli test s jastucima i shvatili kako je jedino što možete s vašim jastukom baciti ga u koš za smeće, doznajte kako odabrati kvalitetan jastuk kroz naš vodič.

Odabir jastuka je vrlo individualan proces. Kada je riječ o odabiru jastuka, stvarno ne postoji jedan jastuk u obliku, veličini ili materjalu koji odgovara svima, zato je naša ponuda jastuka toliko široka 

Najbolji način da pronađete jastuk koji vam odgovara je odrediti pojedinačne kriterije, a zatim upotrijebite svoj instinkt o tome što vam najviše odgovara.

Na što obratiti pozornost kada birate jastuk

1. Punjenje jastuka

Postoji niz opcija popunjavanja za jastuke. Nijedan nije najbolji i svaki je najbolji - svi imaju prednosti i nedostatke, ovisno o vašim potrebama i željama.

Najčešće vrste:

Sintetička i poliester ispuna. Sintetički jastuci su jeftiniji od prirodnih i hipoalergenskih jastuka pa se moraju i češće mijenjati.

Poliester jastuci su relativno jeftin izbor jastuka, u usporedbi s drugim vrsta jastuka. Oni su uglavnom srednje tvrdoće ili mekani. S vremenom postaju ravni pa se češće moraju zamijeniti.

Jastuk Curem ClassicJastuk Curem Relax

        Jastuk curem clasic                                         jastuk curem relax

 

Pamuk. Pamučni jastuci od prirodnog su materijala pa su otporniji na grinje i plijesni. Obično su nešto ravniji i čvršći, a pametni su izbor za osobe osjetljive na prašinu i alergičare.

Latex. Latex jastuci obično su nešto čvršći, ali su svejedno vrlo udobni.  Na njima se ravnomijerno raspoređuje pritisak glave, pa tako pruža optimalnu potporu. Lateks je otporan na plijesni i grinje.

Memorijska pjena.  Ovi jastuci postali su jako popularni u posljednjih nekoliko godina. Memory pjena odgovara vašem pojedinačnom obliku. Također kao i latex rasporedi težinu ravnomjerno po svojoj površini. Ove osobine čine ga popularnim izborom za ljude s bolovima glave i vrata.

Jastuk Latex KA201 s latex jezgromJastuk Pillowise Purple memory jastuk

        Jastuk s latex jezgrom                                         Jastuk Pillowise Purple

2. Težina jastuka

Sintetički jastuci su laganiji jastuci, dok su oni od memorijske pjene i lateksa teži. Težinu jastuka odaberite sami. Ako želite tijekom noći oblikovati i premještati jastuk u skladu s  vašim pokretima, lakši jastuk može biti bolji izbor.

3. Kvaliteta ispune jastuka

Nakon što se odlučite koja vam ispuna jastuka najviše odgovara, gledajte da odaberete  najvišu kvalitetu jastuka koju će vaš budžet dopustiti. Imajte na umu da ćete provesti tisuće sati s jastukom tijekom njegovog trajanja

4. Veličina jastuka

Za odrasle osobe jastuk standardne veličine je dovoljno velik. Ako želite veći jastuk, to je u redu.  Debljina ili mršavost vašeg jastuka bi trebala omogućiti spavanje  tako da su glava, vrat i ramena poravnata s kralježnicom.

5. Tkanina jastuka (jastučnice)

Koristite prirodne, prozračne tkanine za pokrivanje jastuka. Jastučnice olakšavaju produženje života jastuka, štiteći ga od mrlja i znoja.

Dekorativni jastuci izgledaju sjajno na krevetu, ali ih treba ukloniti prije spavanja.

Utječe li položaj spavanja na izbor jastuka?

Odgovor je: DA. Postoje opće smjernice koje odgovaraju položaju spavanja s jastucima, ali nisu čvrsta pravila. Zašto? Jer gotovo svi mi se tijekom sna okrećemo u razne položaje.  

Je li vaš madrac važan za vaš izbor jastuka?

Ovo je već drugi DA. Ako koristite čvrsti madrac, tada je mekši jastuk možda bolji jer je jastuk ležao na čvrstoj površini i trebao se prilagoditi pritisku težine glave u početnom položaju spavanja. Ako ste imali mekši madrac, onda bi čvršći jastuk mogao biti bolje držati glavu i vrat poravnati.

 

Upoznajte svoj novi jastuk