KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Madraci jastuci - čišćenje zimi

Madraci jastuci - čišćenje zimi

Datum objave: 2019-11-13 13:59:16 +0100

Bakterije i druge bolesti u zraku mogu utjecati na vaše zdravlje, a tu bolest možete prenositi na svojoj odjeći ili koži. Kada ''uskočite'' u krevet, bakterije mogu pasti na vaš krevet ili jastuk te će te ih tijekom noći udisati. Tada vam neće pomoći ni debela odjeća, ni šal i kapa. Osim toga, zimi nas grije umjetno grijanje koje isušuje zrak i našu kožu. Stanice kože otpadaju i mogu prouzročiti iritaciju i posljedično bolest.

Kako biste osigurali da vaše okruženje za spavanje nije štetno i neće vam prouzročiti prehladu, najbolje je da rutinski čistite svoj krevet. Donosimo vam odličan način za čišćenje svoje spavaće sobe:

Čistite plahte. Za početak, skinite sve jastučnice i plahte i operite ih. Zimi se preporuča pranje minimalno jednom tjedno kako biste uklonili sve neželjene bakterije, ostatke suhih kožnih stanica i rizik od prehlade.

Čistite svoje jastuke. Jastuci se uglavnom mogu prati u perilici rublja i to biste trebali prakticirali minimalno dva puta mjesečno. Iako će jastučnice biti određena barijera koja štiti da bakterije ne dopru do jastuka, uvijek je ''bolje spriječiti nego liječiti''.

Čistite madrace. Bez obzira koji madrac imali, najbolje je da ga prvo usisate. Usisavanje će ukloniti bakterije, prljavštinu i druge neželjene čestice iz vašeg madraca. Poželjno je ''duboko'' parno čišćenje madraca, a ukoliko vam ta opcija nije moguća, u trgovinama možete kupiti razne kombinacije za čišćenje koje vam stoje na raspolaganju.

Nakon što očistite madrac, on može biti mokar ili vlažan, stoga ga ostavite da se u potpunosti osuši. Ako je temperatura vani ugodna, odnosno ako je malo vlage, ostavite prozor otvoren kako bi lagani povjetarac osušio madrac. Nakon što se osuši, još ga jednom usisajte kako bi ''digli'' i one zadnje neželjene čestice koje su ostale na površini nakon pranja. I na kraju, napravite krevet!

Ako se unatoč svemu ipak razbolite, nakon prehlade svakako ponovite postupak kako biste spriječili novu prehladu. Kašljanjem ili kihanjem raspršili bi bakterije koje svakako ne želite jednom kada se oporavite od prehlade.