KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Mamurni i umorni? Evo par savjeta koji će vam pomoći

Mamurni i umorni? Evo par savjeta koji će vam pomoći

Datum objave: 2020-01-03 13:30:46 +0100

Jutro poslije. Budite se, glava kao da će eksplodirati, osjetljivost na svijetlo, bol u mišićima, usporenost, želučane smetnje... Jasno je što se dogodilo i svi ti simptomi posljedica su hormonalne promjene u tijelu i kemijske reakcije uzrokovane toksinima od alkohola. Ukratko, dijagnoza - mamurluk.

Lako je reći naspavaj se i popij puno vode, ali što ako to ne pomaže?

Prva stvar koju nikako ne smijete napraviti je da popijete kavu i nadate se da će proći. Neće, pogotovo ne ako imate prazan želudac.

Naime, postoji puno teorija o najučinkovitijim lijekovima protiv mamurluka, ali jedno je jako važno - želudac ne smije biti prazan jer će vam proraditi kiselina.

Za početak pojedite nešto neutralno - kruh i maslac, možda su najneutralniji, a onda ovisno o vašem stadiju želuca krenite s nekim od tradicionalnih lijekova.
Ako nemate iziritiran želudac, možete posegnuti s nekim od tradicionalnih recepata koji dokazano pomažu i bogati su vitaminima C i B.

Naime, tradicionalno naše bake i djedovi liječili su mamurluke s kiselim kupusom i rasolom, odnosno sokom od kiselog kupusa.

Na moru, tradicionalni lijek je juha od rajčice začinjena s paprom, a mnogi kažu da im pomaže i malo masnija domaća kokošja juha koja uvijek vraća među žive.

A što je s agrumima? Mišljenja su podijeljena. Mnogima pomaže limunada, sok od cijeđene naranče... no ima i onih kojima vitamin C preteško pada na osjetljiv želudac te moraju izbjegavati kiselu hranu i piće.

Tko večera vino, doručkuje vodu, rekle bi naše bake, ali zapravo bile i u pravu.
Prvo što svakako trebate napraviti je popiti barem dvije - tri čaše vode kako bi spriječili dehidraciju.

Najviše će vam pomoći kvalitetan odmor - ako možete, odspavajte još nekoliko sati nakon laganog doručka. Ušuškajte se u udobnu posteljinu i opustite... a kada se probudite tuširanje, juhica i odite u šetnju na svjež zrak.

Svjež zrak razbistrit će vam glavu i potaknuti bolju izmjenu tvari, a nakon toga priuštite si laganu večeru i odlazak na ranije spavanje.
Koliko god se činila privlačnom ona teorija "klin se klinom izbija", učinkovitija i mnogo zdravija je da se kvalitetno naspavate i odmorite.

A za kvalitetan odmor treba vam kvalitetan madrac, a tu vam možemo pomoći. Izbor naših madraca proučite na ovom linku.

Fotografije: Unsplash
Pripremila: Boba Blašković

KLIK NA MADRACE