KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Može li hrana uzrokovati noćne more?

Može li hrana uzrokovati noćne more?

Datum objave: 2019-11-13 13:51:15 +0100

Došli ste doma kasno navečer i sjetili se kako cijeli dan gotovo ništa niste jeli. Preumorni ste za kuhanje i naručujete finu, masnu pizzu.

Nakon obilnog obroka strovaljujete se u krevet. Mislite kako ćete lijepo spavati do jutra, no nakon nekoliko sati budite se zbog bolova u želucu?

Ili vas možda budi loš san?

Ako vam je poznat ovaj scenarij, možda spadate u grupu ljudi kod kojih loš san i noćne more uzrokuje upravo hrana.

Istraživanje o povezanosti hrane i noćnih mora

O povezanosti hrane i noćnih mora rađeno je nekoliko istraživanja. Jedno od značajnijih provedeno je prošle godine u Montrealu na čelu sa psihijatrom Tore Nielsenom, koji se bavi proučavanjem snova.

U istraživanju je sudjelovalo 382 muških studenata koji su odgovarali na različite setove pitanja vezanih za njihove prehrambene navike, navikama spavanja, ali i uvjerenja o tome može li hrana i koja hrana uzrokovati noćne more.

Istraživanje je pokazalo kako 17,8% smatra kako im konzumacije određene hrane kasno navečer uzrokuje loše snove.

 

Od onih koji su uvjereni kako im određena hrana uzrokuje noćne more najčešće namirnice koje spominju kao uzrok uznemirujućih (44%) i bizarnih (39%) snova su mliječni proizvodi, odnosno sir, mlijeko i sladoled.

Sljedeća na popisu namirnica koja uzrokuje uznemirujuće snove je začinjena hrana (19%), dok je slatka hrana povezan s bizarnim snovima (27%).

Po tome, možemo zaključiti kako su jedna pizza sa sirom i kuglica sladoleda prije spavanja i savršen recept za noćnu moru.

No, istraživači su bili oprezni s interpretacijom rezultata pa su kao uzroke noćnih mora kod ispitanika naveli više razloga. Kao jedan od mogućih razloga za loše snove, naveli su i samo uvjerenje kako određena hrana izaziva noćne more.

Ipak, nisu isključili mogućnost kako određena hrana uzrokuje ružne snove, a o svemu će biti provedeno još istraživanja.

Do tada, možda bi bilo najbolje izbjegavati određenu hranu prije spavanja. U nastavku saznajte koju.

Hrana koju bi trebalo izbjegavati prije spavanja

1. Sir

Od 68 ispitanika koji su izjavili kako je njihove ružne snove uzrokovala hrana, njih 12,5% okrivilo je sir. Bilo je to opravdano ili ne, sir ima reputaciju kako uzrokuje noćne more. O tome je već (potpuno neslužbeno) pisao i Britanski odbor za sir (da, to postoji:)) koji je objavio kako sir može uzrokovati lude ili bizarne snove. 

2. Tjestenina

Tjesteninu je kao uzrok loših snova navelo također 12,5% ispitanika. Radi se o namirnici punoj ugljikohidrata i visokog glikemijskog indeksa.

Zbog toga se povećava razina šećera u krvi i vjerojatno ćete se buditi usred noći. Osim toga, ugljikohidrati će se pretvoriti u masne naslage. 

3. Crveno meso

Još 12,5% ispitanika izjavilo je kako im je konzumacija mesa (hamburgeri, odresci i drugo crveno meso) uzrokovala strašne snove.

Naime, crveno meso je bogato proteinima i masnoćama koji zahtijevaju naporan rad probavnog sustava. To znači da ako meso jedete netom prije spavanja, vaš probavni sustav će većinu noći meso probavljati i vi nećete dobro spavati.

4. Pizza

Vaš želudac bi se, baš kao i vi, tijekom noći želio opustiti i odmoriti. Međutim, ako pojedete pizzu prije spavanja, od odmora za želudac neće biti ništa. Radi se o teškoj i masnoj hrani zbog koje će vaš želudac cijelu noć biti u punom pogonu. Iako jedan komad pizze neće biti kraj svijeta, teško je pojesti samo jedan ;)

5. Začinjena hrana

Više od 9% ispitanika izjavilo je kako im je noćne more uzrokovala začinjena hrana. 

Zato ako imate osjetljiv probavni sustav i često imate problema sa žgaravicom, izbjegavajte sve ljute i teške začine (češnjak, ljuta paprika, chilly) prije spavanja kako ne biste uznemirili želudac.

6. Sladoled i drugi slatkiši

Oko 6 posto ispitanika izjavilo je kako je uzrok njihovih besanih noći bio sladoled ili drugi slatkiši.

Iako vam se čini kako je zdjela sladoleda savršena poslastica za kraj stresnog radnog dana, kada je riječ o spavanju sladoled bi vam mogao napraviti više štete nego koristi. 

Sladoled je pun masti i šećera koje će vašem tijelu dati energiju i poslati signal da nije vrijeme za spavanje. Osim toga, nepotrošeni šećer i masnoća će se pohraniti u tijelu u obliku masnih naslaga, a to sumnjamo da želite.

Osim nabrojanih namirnica, ispitanici su još u manjim postocima naveli krastavce, mlijeko, brzu hranu pa čak i povrće kao hranu koja im krade san ili zbog koje loše sanjaju.

Sve to ne mora značiti kako će konzumacija ovih namirnica jednako loše djelovati i na vas. Ako imate problema sa spavanjem i noćnim morama možda ne bi bilo loše da počnete voditi dnevnik spavanja. U njega svaku večer zapišite što ste večerali, a ujutro kako ste spavali.

Nakon nekog vremena moći ćete uočiti uzorak i otkriti povezanost određene hrane i loših snova.

Naravno, sve će biti lakše ako spavate na dobrom i kvalitetnom madracu ;) 

Ugodne snove vam želimo.

Nađite madrac za dobar san