KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Može li nas muzika uspavati?

Može li nas muzika uspavati?

Datum objave: 2019-11-13 13:45:03 +0100

Nina-nana, mala beba spava… 

Roditelji su nas uspavankom od malena pratili u svijet snova. Zašto? Jer su nas jedino melodičnim tonovima glasa mogli uspavati. 

Bilo da je smo prije spavanja slušali samo nina-nana ili tiho mrmljanje ili čak glasove iz TV-a, trebao nam je neki pozadinski zvuk kako bi zaspali. Ako malo razmislite, shvatit ćete da se ni dan danas mnogi ne mogu u potpunosti opustiti, a niti zaspati u zvucima ničega.

Jednostavno je pretiho da bi mogli zaspati

Iako su neki uvjerenja da je glazba obična buka koja krade snove, znanstvenici se ipak ne bi složili s njima. 

Naime, oni su uvjerenja da nas glazba itekako može uspavati!

Glazba je najbolja tableta za spavanje

Dobar izbor glazbe prilikom uspavljivanja može vam pomoći da brže zaspite i da bolje spavate! Nije točno poznato zašto baš određena kombinacija zvukova uspavljuje, ali razlog vjerojatno leži u tome što pojedini tonovi potiču proizvodnju hormona i kemikalija u mozgu uz koje postajemo smireniji i uspavani. 

Što se događa s našim mozgom kad slušamo glazbu?

Kako glazba djeluje na mozak prije spavanja

Glazba usporava otkucaje srca

Vjerovali ili ne, glazba može smanjiti otkucaje srca i usporiti disanje. Naravno, ovdje ne govorimo o nekom death metalu u kojem se samo čuju krikovi AAAAAA i EEEEE,  već o  pomalo dosadnijoj vrsti muzike koja nas u bilo kojem trenutku može uspavati. Riječ je o Bachu, Mozartu i sličnom društvu. 

To je muzika koja ima oko 60-80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovara klasična glazba, flauta i lagani jazz. Za one kojima ne smeta malo drugačija vrsta muzike, slobodno mogu slušati i keltsku glazbu, indijanske instrumente i rock balade u instrumentalnoj verziji. 

Takva muzika slična je meditaciji te usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola. 

Glazba daje osjećaj užitka

Glazba nas usrećuje i smiruje

Kada uživamo u najdražem obroku ili kad ustanemo na pravu nogu, naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa i kad slušamo glazbu.

Evo čak dva istraživanja koja dokazuju ovu tvrdnju:

  1. Istraživanje jednog kanadskog sveučilišta pokazalo je da se dopamin u mozgu oslobađa tijekom emocionalnog uzbuđenja i vrhunskih trenutaka tijekom slušanja glazbe.
  2. Japanski znanstvenik Tsutomu Ōhashi otkrio je da, iako ljudsko uho ne može čuti ultrazvuk (frekvencije iznad 20 kHz), glazba visokih frekvencija ima snažan učinak na mozak i smatra se ugodnijom od zvuka niže frekvencije. Slušanje zvuka visoke razlučivosti zapravo može povećati aktivnost mozga i potaknuti osjećaj sreće

Glazba maskira pozadinsku buku

Iznenadna buka (zvukovi koji su glasniji od ambijentalnih zvukova), mogu narušiti REM spavanje. Iz tog se razloga prije spavanja često preporučuje slušati poznatu glazbu koja zbog predvidljivosti, tj. zbog toga što je već znamo na pamet, podsvjesno maskira pozadinske zvukove.  

Isto tako, svaka pjesma ima ujednačeni ritam, dok su bučni TV, automobili ili lavež psa neujednačenog i nepravilnijeg ritma. 

Najbolja muzika za spavanje i kako je slušati

Iako tonovi muzike uspavljuju, nemojte misliti da se samo možete leći u krevet, pustiti muziku i utonuti u san. Umirujuće zvukove trebali bi početi slušati 45 minuta prije nego što odete spavati. 

Ako spavate sami možete navinuti muziku, a ako u sobi imate cimera ili partnera, jedino što vam preostaje je staviti slušalice na uši. Po mogućnosti bežične kako se ne bi zapetljali sa žicama

Trebate li malu inspiraciju za popis pjesama za spavanje? Spotify je uz pomoć svojih korisnika napravio jedno malo istraživanje kako bi pronašao top 20 pjesama koje oni najčešće na mobitelu slušaju prije spavanja

Najslušanija pjesma je “Thinking Out Loud” Ed Sheerana koju čak 2.8 milijuna Spotify korisnika ima na popisu pjesama za spavanje. Drugi na popisu je Sam Smith “Stay With Me”, a treća je Ellie Goulding s pjesmom Love Me Like You Do.

Otkrijte madrace za perfektne snove