KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Muči vas nesanica? U spas dolaze mačke i psi

Muči vas nesanica? U spas dolaze mačke i psi

Datum objave: 2019-11-13 13:52:25 +0100

Imate li problema sa spavanjem?

Ako ste potvrdno odgovorili na ovo pitanje možda će vam za bolji san pomoći upravo dijeljenje kreveta s kućnim ljubimcem. Za mnoge to možda ne zvuči logično jer se rijetko tko uspijeva naspavati uz bračnog partnera, a kamoli uz dlakavog četveronošca.

Međutim, novije istraživanje Mayo klinike za spavanje utvrdilo je kako ipak bolje spavamo uz kućne ljubimce.

Tijek istraživanja

Istraživanje je vodila dr. Lois Krahn, doktorica u Mayo klinici za spavanje, a u njemu je sudjelovalo 150 ispitanika.

Njezin tim je putem upitnika i intervjua saznao da 74 ispitanika od njih 150 ima barem jednog kućnog ljubimca, a više od polovice (njih čak 56 posto) dijeli krevet ili spavaću sobu s njima.

Kroz intervju je jedna 64-godišnja žena izjavila kako se osjeća mirnije dok spava sa svojim psom, a drugoj 50-godišnjoj ženi mačka na njezinim grudima stvara osjećaj sigurnosti i smirenosti. To nije ništa čudno jer je dokazano kako predenje mačaka djeluje smirujuće na ljude i snižava krvni tlak.

Neki ispitanici su čak izjavili kako je jedan od razloga zašto su nabavili kućnog ljubimca upravo zbog boljeg spavanja. On im pomaže opustiti se tijekom noći, daje osjećaj sigurnosti i radi im društvo, a to se posebno odnosi na samce ili na one čiji su partneri često na putu ili rade noću.

Samo njih 15 (20 posto) smatra kako im kućni ljubimci kvare san jer se tijekom noći često znaju buditi zbog njihova hrkanja, cviljenja, čestog namještanja ili odlaženja na wc.

Spavati s kućnim ljubimcem ili ne?

Iako su mnogi stručnjaci striktno protiv dijeljenja kreveta s kućnim ljubimcem, drugi kažu da to ovisi od osobe do osobe.

Ako vam kućni ljubimci ne kvare san, zašto ne bi spavali s njima?
Ako vam kućni ljubimci ne kvare san, zašto ne bi spavali s njima?

 

Ako je vaš ljubimac loš partner za spavanje, nabavite mu njegov vlastiti ležaj za spavanje ili udobnu dekicu na kojoj će spavati. Postavite ih pokraj kreveta ili bilo gdje u spavaćoj sobi. Tako će ipak spavati s vama i praviti vam društvo.

Spavanje s kućnim ljubimcima nije za alergičare

Patite li od alergija ili imate astmu, dlake vaših kućnih ljubimaca u spavaćoj sobi mogle bi pogoršati probleme s disanjem. Pa unatoč tome što ne možete zaspati bez kućnog ljubimca, on bi trebao biti što dalje od vaše spavaće sobe, a vi što bliže antialergijskim madracima, presvlakama i jastucima.

Za kraj, moramo napomenuti da unatoč dobivenim rezultatima iz istraživanja to su ipak premali uzorci za donošenje zaključaka. Samo je 74 vlasnika kućnih ljubimaca sudjelovalo u istraživanju i cijelo istraživanje vrti se oko individualnog mišljenja o kvaliteti sna koja nije u potpunosti pouzdana.

Na primjer, neki često misle da dobro spavaju, ali njihova duboka faza sna (REM faza) tijekom noći može biti narušena, a da to ni ne znaju.

A što mi mislimo na kraju? Ako vam dlakavi četveronošci ne kvare san slobodno podijelite krevet s njima smiley

I naravno udoban madrac smiley

Pronađite svoj savršen madrac