KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Najbolji i najgori položaji tijela za spavanje

Najbolji i najgori položaji tijela za spavanje

Datum objave: 2019-11-13 13:58:33 +0100

1. Spavanje na leđima. Prednost spavanja na leđima je tome što olakšava ili ne uzrokuje bolove u leđima, smanjuje probleme sa želucem i žgaravicom i ne utječe na stvaranje bora, ali je loša pozicija za ljude koji hrču. Zbog ležanja na leđima, vaše tijelo zadržava prirodan položaj glave, vrata i kralježnice. Ne stvara opterećenje na ni jednom dijelu leđa ili tijela. Takvo spavanje je jedino koje ne utječe na stvaranje bora iz praktičnog razloga – ništa vam ne dodiruje i ne gura kožu lica. Hrkanje je najjače kod spavača na leđima, iako je ovo najzdraviji položaj za vaše tijelo.

2. Bočno spavanje Spavanje na boku također često sprječava pojavu bolova u leđima i vratu, smanjuje intenzivnost frkanja te je najlakši položaj spavanja za trudnice. Ne utječe povoljno na vašu kožu. Spavanje na boku je dobro za vaše cjelokupno zdravlje te pozitivno utječe na vašu kralježnicu pošto se nalazi u izduženom položaju. Međutim, ovakvo spavanje može utjecati na stvaranje bora pošto vam je koža lica stalno naslonjena na jastuk.

3. Fetus. U fetalnom položaju ljudi manje hrču nego kada spavaju na leđima. Spavanje u ovom položaju je najbolje za spavanje tijekom trudnoće. Ovaj položaj je loš za vaša leđa i stvaranje bora. Zakrivljenost kralježnice zbog skvrčenih nogu i privučenih prema bradi može izazvati bolove i iskrivljenje. Spavanje u tom položaju također utječe na disanje i dijafragmu. Pokušajte postupno ublažiti utjecaj na vaše tijelo ravnanjem nogu i ispravljanjem tijela.

4. Spavanje na trbuhu. Spavanje na trbuhu je dobro za smanjenje hrkanja. Svi koji spavaju uz ljude koji hrču su vjerojatno čuli kako je najbolje zarolati partnera da prestane hrkati. Nažalost, ovaj položaj je jako loš za vašu kralježnicu. U njemu ne možete zadržati prirodan položaj, a opterećujete vaše zglobove i mišiće tijekom cijele noći. To će uzrokovati bolna područja, gubljenje osjećaja u rukama i nogama ili trnce. Tijekom noći mijenjamo položaj u kojem spavamo. Sigurni da se ne pomičete jer se probudite u istom položaju? Prema istraživanjima se pomičemo 2-4 puta tijekom 1 sata spavanja. Zvuči nemoguće? Ti pomaci ne znače nužno okretanje, ali ne znače da se ponekad ne okrenemo. Ali to je uobičajena situacija i zbog toga nećete spajati lošije, odnosno postići ćete REM fazu spavanja te se odmoriti i vaš organizam obnoviti.