KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Ne možete spavati? U nekim zatvorima ni zatvorenicima nisu dali spavati!

Ne možete spavati? U nekim zatvorima ni zatvorenicima nisu dali spavati!

Datum objave: 2019-11-13 13:44:29 +0100

Kad ste zadnji put spavali kao top? Onako… da vas nitko i ništa nije moglo probuditi. Pa niti lavež susjedovog psa. 

Niti se sjećate, je li tako? Uvijek se nešto pojavi što unese nemir u vaš san. Možda ste se zabavljali do kasnih noćnih sati ili vas je svako malo budio djetetov plač ili nervoza s posla… Bez obzira o čemu se radilo, zbog samo jedne noći neispavanosti osjećali ste se kao da vas je traktor pregazio. 

Sada zamislite da ste cijeli tjedan prisiljeni ostati bez hrane, vode i sna uz 24/7 gledanje dječjih TV programa!

Ako se pitate od kud nam toliko mašte, vjerujte - nismo to mi izmislili. Naime, tako su američki vojnici sve do 2009. godine mučili zatvorenike! Ne dajući im spavati i prisiljavajući ih na gledanje dječjih TV programa

Zašto baš nesanica kao oblik mučenja? 

U usporedbi s ostalim oblicima mučenja, nesanica može zvučati prilično mlako mučenje. Samo zamislite da vam netko kaže da će vas natjerati da propjevate tako da vam neće dati spavati!  Samo bi odmahnuli rukom i prasnuli bi u smijeh. Kao da bi vas netko mogao natjerati da progovorite tako da vas perom škaklja po stopalima. Ili?

U rukama stručnjaka sve je moguće. Budući da nesanica ne stvara izravnu tjelesnu štetu niti fizičku bol ona se i dan danas smatra jednom od prihvatljivijih oblika mučenja.

Zbog neispavanosti previše smo iscrpljeni da bi se borili s nekim

Samo zamislite. Kad ste neispavani, nemate volje ni za što. Napravit ćete bilo što samo da vas svi puste na miru. Na tom principu radi i nesanica kod mučenja - razbija volju zatvorenikaOd iscrpljenosti i isisanosti spreman je reći bilo što. Samo da ga se ostavi na miru i da napokon spava

No uz brbljavost dolazi i druga strana medalje. Što će zatvorenik biti dulje budan, to je vjerojatnije da će dobiti gubitak pamćenja, bit će zbunjeniji i počet će halucinirati. Dakle, svaki pokušaj prikupljanja podataka postaje sve bezuspješniji jer zatvorenik neće raspoznati istinu od halucinacija

Može li nesanica ubiti?

Na sreću, živimo u svijetu gdje znanost ima postavljene etičke granice do kojih smije ići, pa nikada nećemo definitivno saznati je li nedostatak sna koban za ljude.

Međutim, postoje nekoliko istraživanja na životinjama koja pokazuju da dugotrajna nesanica zaista može biti kobna.

Na primjer, ruska znanstvenica Marie de Manaceina je 1894. godine napravila eksperiment s malim psićima. Nakon 96 sati bez sna, svih 10 štenadi je umrlo.  

Drugi eksperiment napravio je znanstvenik Allan Rechtschaffen, 1980. godine na štakorima. Štakori su umrli nakon 11 do 32 dana bez sna, a u izvještaju je pisalo kako nije otkriven definitivan uzrok smrti.

Kratka povijest mučenja i nesanice

Nesanica se kao oblik mučenja počela koristiti zahvaljujući talijanskom odvjetniku Hippolytus de Marsiliisu. Osim što je tijekm katoličke inkvizicije uveo nesanicu kao oblik mučenja, on je također izmislio i kinesku metodu mučenja u kojem kapljice vode u jednakim intervalima padaju na čelo zatvorenika i dovode ga do ludila.

Pravo je mučenje kada ne možemo zaspati

Evo još nekoliko primjera gdje je nesanica bila glavni oblik mučenja:

  • Progon vještica u Škotskoj. U 16. stoljeću organizirali su se veliki progoni vještica u Škotskoj. Kako bi “vještice priznale svoje grijehe”, civili im nisu davali spavati nekoliko dana nakon kojih su počele halucinirati. Sve što bi rekle ili vidjele tijekom halucinacija, smatralo se njihovim priznanjem.
  • Južna Afrika tijekom rasne segregacije. Od 1948. do 1994. godine vladao je sustav rasne segregacije (Apartheid) gdje je stanovništvo Južnoafričke Republike bilo podijeljeno na bijelce, crnce, Indijce i obojene (mulate), s time da su jedino bijelci imali puna politička prava. Zatvorenike su mučili tako da su ih stalno budili, a nakon tri godine zatvorenici su patili od psihoze (sanjali su dok su bili budni) te su bili dezorijentirani u vremenu i prostoru.

Nesanica je zastarjela metoda mučenja? Netočno!

Nesanica se i danas koristi kao jedan od oblika mučenja

Nesanica se i u 21. stoljeću koristila za mučenje.

Američki vojnici su tako u operaciji “Sandman” svakih sat do dva selili zatvorenike iz ćelije u ćeliju, a u Afganistanu su koristili taktiku “Monstering” gdje su se zatvorenik i ispitivač natjecali tko će dulje ostati budan. 

Još jedna uobičajena tehnika bila je puštanje glasne glazbe 24/7, a na repertoaru je bilo svašta - od hard rocka do pjesmica iz Ulice Sezam.

Nesanica se često koristila u kombinaciji s preokretanjem naopačke. Zatvorenici su bili vezani za noge i visjeli su na glavu, a ako bi slučajno zaspali, odmah bi ih se probudilo. I tako svega 11 dana zaredom.

I, jesmo li vam dokazali kako je kvalitetan san važan za sveukupno zdravlje? I psihičko i fizičko!  

Da bi dobili što kvalitetniji san, izbjegavajte teške obroke prije spavanja, nemojte imati TV u spavaćoj sobi, budite aktivni tijekom dana i izbjegavate kofein 4-6 sati prije spavanja. 

Važno je napomenuti da svi imamo drugačije potrebe za snom. Ne morate spavati školskih 8 sati. Nekima je dovoljno i 7, a nekima je potrebno i više. Sve je individualno. 

No, ako spavate manje od većine ljudi, neopisivo ste živčani i sve vas može izbaciti iz takta, veliki su izgledi da ne spavate dovoljno.

Pobrinite se za zdrav san!

Pogledajte naše Perfektne madrace