KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Nova godina u hostelu - vodič za preživljavanje

Nova godina u hostelu - vodič za preživljavanje

Datum objave: 2019-12-27 10:48:17 +0100

Prag ili Budimpešta, 3 dana provoda, 1000 kuna! Znate kako? Tako da umjesto hotela ili apartmana bookirate hostel.
Jeftini su, zabavni, prijateljski raspoloženi, dobar izvor informacija za dobre i jeftine provode... a gdje je onda kvaka?
U spavanju - ako uzmete veliku sobu s nepoznatim ljudima, mala je šansa da ćete se naspavati. Hrkanje, kašljanje, razni zvukovi... ma bude tu svačega, ali ipak postoji način kako da vam u hotelu bude odlično. Zato smo vam pripremili 10 savjeta koji će vam pomoći za što bolje pripremite za boravak u hostelu.

Informirajte se o hostelu

Jedna od najvažnijih stvari koju trebate učiniti prije rezervacije sobe je provjeriti smještaj. Većina hostela ima svoju web stranicu pa preporučujemo da pregledate fotografije soba, vanjske fotografije hostela i samu lokaciju. To će vam biti prilično dobar pokazatelj hoćete li imati novu godinu iz snova ili pravu horor priču. Proučite i recenzije gostiju na booking.comu, tripadvisoru i ostalim platformama i tek kada znate u što idete, odlučite da li vas spomenute mane smetaju ili vas uopće ne zabrinjavaju.

Pametno izaberite sobu

Ženske putnice, posebno ako putuju same, vjerojatno žele odabrati sobu samo za žene (nudi se u većini hostela). Isto se pravilo odnosi i na veličinu sobe.
Ako ste sami, dijeljenje sobe s tri stranca mnogo je lakše iskustvo od dijeljenja sobe s devet stranaca. No i skuplje. U ponekim hostelima postoje čak i luksuznije sobe za dvoje, troje ljudi s vlastitom kupaonicom. Proučite cijene i odaberite što vam je najprihvatljivije i najbolji odnos uloženog i dobivenog.

Izaberite donji krevet

Ako možete birati krevet, pokušajte izabrati donji. Tijekom noći je mnogo lakše otići na wc, a i penjanje po ljestvama nakon par pića ne zvuči kao odlična ideja. Dodatna prednost je što svoje stvari možete staviti ispod kreveta i napuniti mobitel.

Ponesite sve za tuširanje

Sa sobom ponesite ručnik, gel za tuširanje i šampon jer takvih stvari obično nema u hostelima. Sređujete li se za novogodišnji party, svakako uzmite i sušilo za kosu i malo ogledalo. Umjesto da zauzmete kupaonu na sat vremena, našminkajte se u sobi.

Sa sobom ponesite plahtu

Bilo kamo da idete, plahta će vam uvijek dobro doći. Uvijek je lakše zaspati na nečem svojem i ne pitati se tko je i koliko njih je prije vas spavalo na posteljini koju ste dobili. No u slučaju hostela, plahta može imati još jednu korisnu ulogu! Ako spavate u sobi na krevetima na kat, plahta vrlo lako može postati improvizirana zavjesa! 
Zakvačite plahtu za svoj madrac i gornji rub plahte zakvačite za madrac iz gornjeg kreveta. Tako ćete se odijeliti od ostalih cimera i bit ćete sigurni da ćete dobiti svojih nekoliko minuta mira. 

Izmorite se što je više moguće

Ovaj vas savjet neće ništa stajati, a jedan je od najboljih turističkih savjeta koji itko može dati. Učinite sve što je potrebno da bi se tijekom dana fizički iscrpili. Vjerujemo da vam to neće biti teško budući da ste došli s ciljem da ovih nekoliko dana provedete najluđe što možete

Slojevito se odjenite

Teško je za pretpostaviti koliko će soba tijekom noći biti topla ili hladna. Čak i ako je soba hladna, nevjerojatno je koliko se soba može zagrijati od toliko ljudi. Zato se za spavanje obucite slojevito i po potrebi sa sebe skidajte sloj po sloj.

Pazite na dragocjene stvari  

Hosteli rade na principu povjerenja i zdravog razuma. No, ipak bi se rijetko tko u sobi punoj stranaca usudio ostaviti novac, putovnicu i osobne dokumente. Iz tog razloga većina hostela nudi i sigurne sefove, a ako odsjedate u hostelu bez sefova, sve osobne stvari držite ispod jastuka ili ispod madraca.

Čepići za uši

Koliko hod bili umorni i željni sna, nekada je teško zaspati, pogotovo dok nam netko u sobi priča, mljacka, kašlje... i zato su čepići za uši sjajna stvar. Uzmete ih, razradite u rukama i stavite u uši. Mnogi kažu da im je to life saver u hostelu.

Na duljim putovanjima, ponesite jastuk

Koliko god to glupo zvučalo, vaš jastuk je samo vaš! Znate kako ga namjestiti za savršeno spavanje, a i taman je one debljine i mekoće koje vam paše. I zato ako imate mjesta, svakako ga ponesite. Spavanje na lošem jastuku može uzrokovati bolove u vratu, ramenima i čak migrenu, a to definitivno nije savršeni doček Nove godine.
Uz sve ove savjete, imamo još jedan. I to najvažniji - što god da se dogodilo, nemojte se živcirati, sve je to dio avanture koju ćete kada prođe, sa smiješkom prepričavati.
Ako pak, ipak ostanete kod kuće i odlučite se dobro naspavati, evo linka na naše madrace i jastuke.
Fotografije: Unsplash
Pripremila: Boba Blašković

KLIK NA NAŠE MADRACE