KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Novu godinu dočekujete u inozemstvu? 10 savjeta za mirno spavanje u hostelima

Novu godinu dočekujete u inozemstvu? 10 savjeta za mirno spavanje u hostelima

Datum objave: 2019-11-13 13:45:07 +0100

Rijetki su oni koji s planiranjem Božića i Nove godine započnu već u listopadu. A ni vi niste jedan od njih, zar ne? 

No bez obzira jeste li već odavno odlučili gdje ćete slaviti Novu godinu ili ćete čekati do zadnjeg trenutka, uvjereni smo da ćete se već nekako snaći. Spakirajte se s prijateljima, utoplite se na glavnom trgu uz hrpu kuhanog vina ili se priklonite masi i proslavite Novu godinu u inozemstvu!

Sve je popularnije slaviti Novu u inozemstvu

Vjerovali ili ne, novogodišnja i adventska putovanja popularnija su i od samog skijanja. Naime, kod mladih, a sve više i kod starijih dogodio se veliki boom i kao da su svi poludjeli za dočekom Nove godine van granica Lijepe Naše. To naravno nije nikako loše, a i ako već morate birati jednu noć u godini koju želite provesti na najbolji mogući način onda sigurno birate zadnju noć u godini

Neke od najpopularnijih lokacija su Prag, Budimpešta, Češka, Sarajevo, Makedonija, Berlin i Istanbul, a budući da svi žele nekako ušparati, za noćenje većinom rezerviraju hostele.

Zašto baš hosteli za proslavu Nove godine?

Nove godine u inozemstvu su sve popularnije

U Hrvatskoj nema toliko hostela, a i nisu toliko popularni izbor za noćenje. No ipak kad se radi o višednevnom novogodišnjem putovanju u inozemstvo, oni su itekako dobrodošli. 

Zašto?

  • Jeftini su. Mnogo su jeftinija opcija od hotela ili apartmana, a i umjesto luksuznog smještaja bolje je potrošiti novac na još jedno putovanje
  • Prijateljskog su duha. Upoznajete ljude iz cijelog svijeta.
  • Dobar su izvor informacija. Budući da upravo zbog uštede novaca većina gostiju odsjeda u hostelima, oni mogu biti dobar izvor informacija o tome gdje ćete se dobro najesti i provesti za malo novaca. 
  • Izvrstan doručak. Neki hosteli u cijenu smještaja nude i doručak koji je u većini slučajeva i više nego odličan. Pogotovo dan poslije Novogodišnjeg dočeka.

No ako ste uz sve to mislili da spavanje u istoj sobi s hrpom nepoznatih mladih ljudi zvuči kao zabavno iskustvo, dođite u realnost. 

Naime, kvalitetni odmor u hostelu mogao bi vam biti najteži izazov do sada! Sve je protiv vas! Oštra svjetlost u sobi, neudobni kreveti, ostali ljudi, kašljanje, hrkanje, noćni razgovori, hihotanja, noćni odlasci na wc ostalih gostiju jer do wca mogu doći samo kroz vašu sobu… Ma vjerujte, ima toga svašta. 

Srećom postoji mnogo stvari koje možete učiniti za što bolji san u hostelu pa evo ih nekoliko

1. Informirajte se o hostelu

Jedna od najvažnijih stvari koju trebate učiniti prije rezervacije sobe je provjeriti smještaj. Većina hostela ima svoju web stranicu pa preporučujemo da pregledate fotografije soba, vanjske fotografije hostela i samu lokaciju. To će vam biti prilično dobar pokazatelj hoćete li imati novu godinu iz snova ili pravu horor priču

Fotografija hostela

2. Pametno izaberite sobu

Ženski putnici, posebno ako putuju sami, vjerojatno žele odabrati sobu samo za žene (nudi se u većini hostela). Isto se pravilo odnosi i na veličinu sobe.

Ako ste sami, dijeljenje sobe sa samo tri stranca mnogo je lakše iskustvo od dijeljenja sobe s devet stranaca. No i skuplje.

3. Izaberite donji krevet

Ako možete birati krevet, pokušajte izabrati donji. Tijekom noći je mnogo lakše otići na wc, a i penjanje po ljestvama nakon par pića ne zvuči kao odlična ideja. Dodatna prednost je što svoje stvari možete staviti ispod kreveta i napuniti mobitel.

4. Ponesite sve za tuširanje

Ponesite sve sa sobom za tuširanje

Sa sobom ponesite mali ručnik, sapun i šampon jer takvih stvari obično nema u hostelima. Sređujete li se za novogodišnji party, svakako uzmite i sušilo za kosu i malo ogledalo. Umjesto da zauzmete kupaonu na sat vremena, našminkajte se u sobi.

5. Sa sobom ponesite plahtu

Bilo kamo da idete, plahta će vam uvijek dobro doći. Uvijek je lakše zaspati na nečem svojem i ne pitati se tko je i koliko njih je prije vas spavalo na posteljini koju ste dobili. No u slučaju hostela, plahta može imati još jednu korisnu ulogu! Ako spavate u sobi na krevetima na kat, plahta vrlo lako može postati improvizirana zavjesa! 

Zakvačite plahtu za svoj madrac i gornji rub plahte zakvačite za madrac iz gornjeg kreveta. Tako ćete se odijeliti od ostalih cimera i bit ćete sigurni da ćete dobiti svojih nekoliko minuta mira. 

6. Izmorite se što je više moguće

Ovaj vas savjet neće ništa stajati, a jedan je od najboljih turističkih savjeta koji itko može dati. Učinite sve što je potrebno da bi se tijekom dana fizički iscrpili. Vjerujemo da vam to neće biti teško budući da ste došli s ciljem da ovih nekoliko dana provedete najluđe što možete

7. Slojevito se odjenite

Za spavanje se slojevito obucite

Teško je za pretpostaviti koliko će soba tijekom noći biti topla ili hladna. Čak i ako je soba hladna, nevjerojatno je koliko se soba može zagrijati od toliko ljudi. Zato se za spavanje obucite slojevito i po potrebi sa sebe skidajte sloj po sloj.

8. Pazite na dragocjene stvari  

Hosteli rade na principu povjerenja i zdravog razuma. No ipak bi se rijetko tko u sobi punoj stranaca usudio ostaviti novac, putovnicu i osobne dokumente. Iz tog razloga većina hostela nudi i sigurne sefove, a ako odsjedate u hostelu bez sefova, sve osobne stvari držite ispod jastuka ili ispod madraca.

9. Nadmadrac? Zašto ne?

Malo tko će to napraviti jer izgleda glupo, no ako imate mjesta, ponesite sa sobom nadmadrac! Tko zna kakav će vas madrac zadesiti u hostelu. Kvrgavi, premekani, pretvrdi? A još k tome, tko zna tko je već spavao na njemu. 

U ponudi nadmadraca imamo one rađene od memory pjene - savršene za one koje pate od bolova u leđima, hladno lijevane pjene - za one koji vole spavati na tvrđim madracima i one od elastične i prozračne perforirane latex pjene za one koji se noću pretjerano znoje.

Ako se pitate kako ćete cijeli nadmadrac stisnuti u kofer, budite bez brige. Nadmadraci su kompaktno pakirani i vrlo lako ih možete staviti u neku vrećicu.

Perfecta kompaktni nadmadrac
 

10. Na duljim putovanjima, ponesite jastuk

Koliko god to glupo zvučalo, vaš jastuk je samo vaš! Znate kako ga namjestiti za savršeno spavanje, a i taman je one debljine i mekoće koje vam najbolje odgovara. 

Spavanje na jastuku

Upravo je zato jastuk prvi na našem popisu seta za spavanje jer ako ćete spavati na krivom, moguće je da ćete patiti od bolova u vratu, ramenima ili čak migrene.  A to svakako nije savršeni doček Nove godine.

Uz sve ove savjete, imamo još jedan. I to najvažniji! Što god da se dogodilo, nemojte se živcirati. Ostavite sve probleme unutar granica Lijepe Naše i proslavite Novu godinu kako i priliči

Iskoristite vrijeme najbolje što možete i vratite se kući napunjenih baterija

Sve za dobar san :)