KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Od spavanja na kauču bole i leđa

Od spavanja na kauču bole i leđa

Datum objave: 2019-11-13 13:48:31 +0100

Lako je zaspati na kauču.

Kada vam se oči počinju sklapati i onako umorni odlazite u Lalaland, samo se iz sjedećeg položaja prebacite u ležeći. Na omiljenom divanu usred dnevne sobe, najčešće pred upaljenim televizorom. 

Tada vam se vaš kauč čini kao najbolje mjesto na svijetu za spavanje.

Ali vjerujte nam da nije. Postoji nekoliko razloga zašto svoje tijelo ne bi trebali ostaviti ispruženo na milost i nemilost kauča. 

1. Kauč nije dizajniran za spavanje

Kada ste birali kauč - bio je najudobniji u salonu. Kažemo vam, ma koliko on bio udoban - on je udoban za sjedenje jer je za to dizajniran. Madrac je napravljen za spavanje i trebali bi spavati na njemu! 

Dio kauča za sjedenje obično je napravljen od čvršće poliuretanske pjene. Neki kaučevi čak na mjestu za sjedenje imaju i mehanizam opruga - kako bi mogli dulje trajati.

Ti su sistemi napravljeni tako da se materijal odupire promjenama u jednoj točki gdje osoba dulje sjedi. Različito od madraca koji su su napravljeni da izdrže težinu čovjeka koji leži.

2. Krivi položaj spavanja na kauču

Kauč vam ne dozvoljava da se namjestite kao što bi se namjestili u vlastitom krevetu. Ako često zaspite na kauču vrlo je moguće da ćete istegnuti mišiće vrata i leđa

Neki fizijatri i ortopedi često navode da je jedan od najboljih položaja za spavanje onaj na boku i to zato što je tako najlakše držati kralježnicu u ravnini

Na kauču je teško naći mjesto za pravi položaj
 

Kaučevi često nisu ravni, pa je teško za vjerovati da vam dopuštaju pravilan položaj. Osim toga, kada se namještate u svom krevetu i mijenjate položaj kada spavate, za to imate mjesta. I nećete se probuditi.

Ako ćete se na kauču probati okrenuti i promijeniti položaj vrlo je velika mogućnost da ćete se probuditi jer nećete imati mjesta. 

3. Spavanje na kauču može uzrokovati bol u leđima

Tijekom dana vježbate, na poslu pazite kako sjedite… i svejedno vas bole leđa. Veći dio dana provodite spavajući i zato morate paziti kako spavate

Bol u leđima je podmukla. Jako je teško otkriti što ju je točno uzrokovalo, a dolazi postepeno. Medicinska istraživanja ukazuju da je najčešći uzrok bolova u leđima loše držanje i nedovoljna tjelesna aktivnost.

Spavanje na kauču na kojem nema mjesta sigurno bi se moglo uklopiti u tu kategoriju. Na kralježnicu se stvara veliki pritisak, troše se zglobovi i diskovi, a mišići i ligamenti koji drže tijelo se izduljuju i skraćuju.

To sve, pogađate, dovodi do boli u leđima koje se mukotrpno riješiti. 

4. Spavate uz plavo svjetlo

Sigurno ima slučajeva u kojima su ljudi zaspali na kauču u dnevnoj sobi, a da nije pred televizorom. 

No, isto tako smo sigurni da većina zaspi baš uz ekran.

Ekrani nas drže budnima


Zar bar tijekom noći ne bi trebali biti bez ekrana? Ionako smo stalno uz računalo, a ako nismo uz računalo tu je pametni telefon ili tablet i na kraju - televizor.

Svjetlo koje nas okružuje sve je manje sunčeva svjetlost.
Istraživanja su pokazala da su se izvori umjetnog svjetla učetverostručili u posljednjih 50 godina, a postoji i veza između izloženosti ekranima i problema sa spavanjem.

Nemojte paničariti ako samo jednom zadrijemate na kauču. To ne znači da će vas odmah drugi dan boljeti leđa ili da ste opteretili kralježnicu. 

Ukoliko vam pak spavanje na kauču postane navika koje se ne želite riješiti, razmislite bar o nadmadracu

Izaberi svoj nadmadrac