KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Pantone je proglasio boju 2019. godine. No kako ju kombinirati?

Pantone je proglasio boju 2019. godine. No kako ju kombinirati?

Datum objave: 2019-11-13 13:42:47 +0100

Kažu da je ronjenje uz koraljni greben prepun čarobnih koralja jedan od najčarobijih prizora kojega možete doživjeti na Zemlji. Posebno, jedinstveno, dinamično, energično, a opet nekako tiho, polagano, umirujuće... Uopće ne čudi što su upravo koralji inspirirali stručnjake iz američkog instituta za boje, da šifri 16-1546 daju baš ovo ime - živi koralji.

A upravo takva je i ova boja - živahna, energična, dinamična, a opet nekako opuštajuća i smirujuća. Boja koja voli društvo, poziva na interakciju i komunikaciju, boja koja izvrsno izgleda i u realnom i digitalnom svijetu. Fotogenična, Instagramična, a opet lijepa i posebna uživo kao i na ekranima - baš kao i koralji.

Naime, iako u prirodi postoji preko 6000 različitih vrsta koralja, kada zaronite iz daljine, prvo što vidite je "tepih" u ovoj boji. Tepih koji se miče, leluja, zove na dodir.

No, kako ovu boju kombinirati?

Zapravo puno lakše nego što vam se čini na prvi pogled. Ona, baš kao i koralji, voli društvo i vrlo se lako kombinira s ostalim bojama. Pink Peacock, Pepper Storm, Aspen Gold, Princess Blue, Toffe, Mango Mojito, Terrarium Moss i Sweet Lilac nijanse su ružičaste, žute, plave, zelene koje se lijepo uklapaju s koraljnom bojom.

No, kako u interijerima ipak valja biti malo oprezniji s bojama, jer se znaju dogoditi velika razočarenja, tako valja reći da nikako nećete pogriješiti ako ovu boju kombinirate s bež, sivom, tamnoplavom, te vječnim nebojama - bijelom i crnom.

Naime, i Pantone predlaže sigurnu neutralnu paletu boja koja se divno upotpunjuje s koraljnom. Bežaste Boybean i Sweet Corn ujedno i proglašavaju bojama ljeta koje će zavladati ljetnim interijerima, upravo u kombinaciji s detaljima u boji koralja.

Uz bež, tu je uvijek i jedna divna, topla smeđa boja, a ove godine Pantoneovci predviđaju popularnost boje naziva Brown Granite, svrstavši je u top 12 boja za 2019. godinu. U top 12 boja je i tamnoplava Eclipse koja će zasigurno biti jako popularna u interijerima jer ostavlja dojam elegancije, profinjenosti i odmjerenosti.

Ako se pitate koja vrsta materijala se najbolje sparuje s bojom koralja, onda je odgovor - prirodni materijali. Naime, baš kao i koralji, ova boja je inspirirana prirodom i odlično pristaje uz drvo, lan, jutu, špagu.

No, baš kao i kod koralja, u njoj ima nečeg glamuroznog, pomalo i kičastog, tako da koraljna boja "voli" i blještavilo, zlato, bakar, mjed, mramor, kamen... odnosno sve trendovske materijale koji su zavladali interijerima.

Znači li to ofarbati cijeli stan, kupiti sofu, krevet, kuhinju u koraljnoj bolji?

Naravno da ne. Kao i svaki trend, i ova boja će vam s vremenom dosaditi. Stoga je naša preporuka da velike ključne komade namještaja koje ne mislite mijenjati u idućih par godina, budu u neutralnijim bojama, poput sive, bež, bijele i crne, a da se s trendovima poigrate sa stvarima koje su dekorativne i lako zamjenjive.

Novi jastuci, prekrivač za krevet, novi tepih ili zavjese u boji koralja divno će oplemeniti prostor. Zamislite samo kako bi se lijepo uklopili u neki od ovih naših komada namještaja...

Regal Mio

Visoki poličar Simple

Stolica DC 541

Široki poličar Balance

Dvosjed Mio

Fotografije: Perfecta Dreams i Pinterest

Piše: Boba Blašković