KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Power napping: kako to rade u ostatku svijeta

Power napping: kako to rade u ostatku svijeta

Datum objave: 2019-11-13 13:47:01 +0100

Kako vam izgleda uobičajeni radni dan? Možda nekako ovako?

Na poslu ste i napokon je vrijeme pauze. Orno i veselo odlazite na gablec ili ste možda nešto ponijeli sa sobom od kuće pa jedete na radnom mjestu.

Stvarno svejedno, glavno da uživate.

A što se dogodi kasnije? Umor! I bez obzira koliko bio slab, produktivnost i koncentracija je podosta smanjena, a i nemate baš previše volje za rad.

I što sada?

Umjesto ispijanja kave za kavom, trebali bi odrijemati ili barem zažmiriti na 30-ak minuta.

Što je to power nap?

Power nap bi na hrvatskom zapravo značilo drijemanje za snagu.

Popularan je u Japanu, Americi i Engleskoj, a riječ je o drijemanju tijekom radnog vremena. Ideja se krije iza toga da drijemanjem od pola sata povećavamo produktivnost i bolje funkcioniramo.

Na žalost, u Hrvatskoj to baš i nije moguće jer bi malo koji šef dao da spavamo tijekom radnog vremena u posebno uređenim sobama, a kamoli na uredskom stolcu.

No kada je u pitanju spavanje u ostatku svijeta, power nap saloni i hoteli sve su dostupniji. Većina ih radi za sebe i nisu povezani s određenim tvrtkama, tako da radnici mogu vrijeme pauze iskoristi ili za drijemanje ili za gablec.

Pa idemo vidjeti neke od zanimljivijih hotela za power nap spavanje smiley

1. Kapsula hoteli u Japanu

Kapsula hoteli u Tokiju

Kapsula hotel sastoji se od niza ležajeva duljine od dva metra u kojima se može odrijemati ili jeftino prenoćiti.

Spava se u odjeljku, tj. kapsuli koja se može zatvoriti vratima ili samo prekriti zavjesom, a prostor za držanje osobnih stvari iznimno je mali. Iako prostorno skučene, kapsule imaju TV, bežični internet, alarm za buđenje i utičnice za struju.

Kapsula hoteli u japanu

U Japanu postoji mnogo takvih hotela jer su Japanci poznati kao radni narod. Rade čak 12 sati dnevno, a zbog neispavanosti od previše posla godišnje se dogodi čak 150 smrtnih slučajeva. Japanci te smrtne slučajeve nazivaju Karoshi - smrt uzrokovana zbog previše posla.

2. The Old Truman Brewery hotel u Londonu

Power napping u Londonu

Svjetski trend power nappinga zahvatio je i London.

Eve Sleep, tvrtka poznata po madracima od memorijske pjene, odlučila je pretvoriti jednu pivovaru u “stanicu za spavanje” (eng. Nap Station).

Stanice za spavanje sastoje se od kapsula sličnih onima u Japanu, a opremljene su memorijskim madracima, bežičnim internetom i utičnicama za struju.

U svakoj stanici se automatski puštaju motivacijski govori, no ako su ipak previše živcirajući možete ih blokirati. Nakon spavanja, možete popiti i kavu koja je od 15:00-16:00 sati besplatna.

3. Nappak- vreća za spavanje na radnom mjestu

Nappak- vreća za spavanje na radnom mjestu

Nappak je zapravo kocka za spavanje i više je za one fleksibilne radnike kojima nije bitno gdje spavaju. Za njegovu izradu zaslužna su četiri studenta na Sveučilištu u Stuttgartu, a Nappak je nastao u sklopu projekta za inovativna rješenja power nappinga.

Nappak je krevet na napuhavanje izrađen od čvrste konstrukcije i može se postaviti bilo gdje. Na podu ureda, hodniku, a možete i prespavati vani. 

Kada je potpuno napuhan stvara ugodno mjesto za odmor i daje određenu količinu privatnosti, a također se može oblikovati i u mali kauč na napuhavanje.

4. Siesta hotel u Argentini

Siesta hotel u Argentini

Viviana Vega odlučila je otvoriti prvi hotel u Argentini koji nudi mogućnost power nappinga. I to pravi hotel s pravim hotelskim sobama - ne kapsulama ili ležajevima smiley

Tako gosti hotela mogu rezervirati sobu na najmanje pola sata, a u sobama mogu odabrati pozadinsku glazbu, boju osvjetljenja i umirujuće mirise.

Uz sve to, radnici hotela vas bude s biljnim čajem kako bi vas što spremnije poslali natrag u radni dan.

Hm... Baš bi bilo predobro da i mi u Hrvatskoj imamo neki mali hotelčić u kojem bi mogli odrijemati. Ili barem radno mjesto koje to dopušta. 

No, kako ovakva vrsta hotela neće ubrzo osvanuti na ovom području, barem se pobrinite da kvalitetno spavate kod kuće.

I to pomoću Perfecta Dreams proizvoda za spavanje smiley

Pogledajte našu ponudu madraca