KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Problemi s uspavljivanjem: 5 metoda kojima ćete naučiti dijete da samo zaspi

Problemi s uspavljivanjem: 5 metoda kojima ćete naučiti dijete da samo zaspi

Datum objave: 2019-11-13 13:44:07 +0100

“Oprosti se od mirnih noći i sna. Nikada više nećeš spavati!” 

Zvuči poznato? 

Zapravo postoji dobar razlog zašto je ova izjava postala opće poznati kliše. Naime, u prvim mjesecima roditeljstva, prije nego beba stvori ciklus spavanja i svakih je nekoliko sati gladna (i tijekom noći), spavanje je zaista dragocjeno vrijeme i za roditelje većinom nemoguća misija.

I to je sasvim normalna stvar. No kada beba navrši nekoliko mjeseci i kada već stvori neku rutinu spavanja i hranjenja, vrijeme je da odaberete najbolju metodu uspavljivanja vašeg mališana

Kada početi s učenjem bebe da sama zaspi?

Većina stručnjaka preporučuje da s učenjem započnete kada beba bude imala između 4 do 6 mjeseci jer bebe tek tada razvijaju ciklus spavanja i odvikavaju se od noćnih hranjenja. 

Neki pedijatri čak preporučuju da započnete s tehnikom uspavljivanja tek kada beba postigne određenu težinu, no većina njih ipak smatra da je prikladnije čekati određenu starost. 

Naravno, svaka je beba drugačija. Neke bebe neće biti spremne da se same uspavaju sve do kad ne navrše i godinu dana. Tako da nemojte paničariti

Tehnike uspavljivanja beba

Bebama je za uspavljivanje, kao i za mnoge druge stvari, potrebna roditeljska pomoć. A to znači mnogo bliskosti i večernjih rituala. Većina se djece uspije sama smiriti već u drugoj godini života, no nažalost, ne sva. Neka djeca i dalje neće dopuštati da se roditelji maknu od njihovih krevetića ili će zahtijevati večernje rituale koji traju satima.

Koje sve tehnike uspavljivanja postoje?

Naravno, roditelji takve “zahtjeve” mališana neće moći dugo trpjeti, pa ovdje u spas dolaze različiti programi, tj. tehnike učenja samostalnog uspavljivanja.

Postoji mnogo tehnika uspavljivanja. Neke spadaju pod okrilje nježnog treninga spavanja što obično znači da ćete bebu morati podići iz krevetića, ljuljati i smirivati je sve do kad ne prestane plakati. Druge metode su rigorozne i savjetuju roditelje da bebu ostave u sobi da plače sve do kad se samo ne primiri.

Nijedna od ovih metoda nije striktno dobra ili loša. Zato pažljivo proučite svaku metodu i odlučite se za onu najbolju.

Metoda uspavljivanja #1: Podigni, utješi, spusti

Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve do kada beba napokon ne zaspi. 

Kada beba daje znakove pospanosti, ušuškajte je u krevetić dok je još uvijek budna. 

Ako se bori sa snom, podignite je u naručje, umirite je tihim “šššššš” sve do kad ne prestane plakati i potom je ponovno spustite u krevetić.

Ako se beba ponovno uznemiri, ponovite cijelu proceduru sve do kad ne zaspi. Beba će nakon nekog vremena shvatiti da nakon onog smirujućeg ššššš slijedi spuštanje u krevetić i da je osuđena na spavanje. 

Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, bit će dovoljno izgovoriti "ššššš" i beba će odmah zaspati.

Metoda uspavljivanja #2: Nagrađivanje poljupcem

Polegnite dijete u krevetić i za laku noć mu dajte poljubac u obraz. Obećajte mu da ćete se vratiti za nekoliko minuta s novim poljupcem u obraz, ali samo ako ostane glavom ležati na jastuku ili madracu. Ako se dijete pokuša ustati, nježno ga gurnite natrag u krevetić i nemojte ga poljubiti (ljubite ga samo kada ostane ležati u krevetiću).

Nagradite dijete s poljupcem

Nakon nekog vremena broj poljubaca bit će sve manji i vrijeme da dijete zaspi će biti sve kraće.

Samo se pripremite da ćete ga prvih nekoliko noći morati puuuuno ljubiti

Metoda uspavljivanja #3: Postupno odvikavanje ili metoda stolice

Ova metoda odlično djeluje kada primijetite da ste vi i vaše dijete preprisni, tj. može zaspati samo ako se priljubi uz vas.

Ideja iza ove metode jest da dijete lakše prihvaća mnogo manjih promjena nego jednu veliku.

Za početak uzmite stolac, stavite ga pokraj krevetića i sjedite toliko dugo do kad dijete ne zaspi. Sljedeće večeri postavite stolac malo dalje od kreveta, za dva dana još malo dalje, za tri još dalje… Sve do kad naposljetku više ne sjedite u sobi nego ispred vrata.

Koliko će vam trebati da naučite dijete da samo zaspi ovisi o tome koliko ste bili prisni tijekom donedavnih večernjih rituala. 

Metoda uspavljivanja #4:  Postupno produljivanje plača

Glavna ideja iza ove metode je da ne skačete oko djeteta čim ono zaplače već bi postupno trebali produljivati vrijeme od trenutka plakanja do trenutka kada ćete reagirati. 

Produljite vrijeme plakanja

Ušuškajte dijete u krevetić, pomazite ga, poljubite za laku noć i izađite iz prostorije. Ako odmah zaplače (a budimo realni, veliki su izgledi da hoće), pričekajte par minuta prije nego što uđete u sobu. Dijete nemojte podizati iz krevetića, već ga samo ušuškajte, umirite ga s par slatkih riječi i ponovno izađite.

Ako ponovno zaplače, pričekajte malo dulje prije nego što ponovno uđete u sobu. Ponavljajte cijelu proceduru i postepeno produljujte vrijeme dolaska u sobu sve do kad dijete više neće imati potrebu plakati.

Metoda uspavljivanja #5: Ferberova metoda ili metoda isplakivanja

Ovo je prilično kontroverzna metoda uspavljivanja jer se svodi na puštanje bebe da samo plače u sobi sve do kad se ne isplače i samostalno zaspi. 

Za ovu metodu dijete mora imati najmanje 10 mjeseci i nije primjerena za novorođenčad i male bebe. Štoviše, sam Richard Ferber (američki pedijatar), je izjavio kako njegova metoda ne uči djecu kako da samostalno zaspe, već ih uči da ne budu toliko ovisni o roditeljskoj pomoći. 

Što ako nijedna od metoda neće dati pozitivnog rezultata?

Nemojte paničariti. Napravite kratku pauzu od nekoliko dana i pokušajte još jednom. Budite ustrajni i lijepo uspavajte svoju bebicu

Perfektni proizvodi za bolji san