KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Savjet liječnika - antialergijski madraci

Savjet liječnika - antialergijski madraci

Datum objave: 2019-11-13 14:01:20 +0100

Svjetska zdravstvena organizacija kao bitan korak u liječenju alergija navodi izbjegavanje alergena. Alergija je neuobičajen i specifičan odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenika iz okoliša kao što su kućna prašina, grinje, pelud...

Kod osoba alergičnih na navedene tvari, kontakt s molekulama te vrste izazivaju niz imunoloških reakcija koje završavaju razvojem simptoma alergije (svrbež kože, svrbež očiju, kihanje i teško disanje).

To znači da u slučaju alergije na prašinu ili grinje potrebno je iz prostorije ukloniti što više tekstilnih predmeta, te nabaviti antialergijske madrace, pokrivače i jastuke. Kako su grinje jedan od vodećih uzroka astme, a najveći broj grinja se nađe upravo u madracu, valja u odabiru madraca pozornost obratiti na karakteristike koje taj madrac zadovoljava. To se odnosi na sastav tkanina koje madrac čine, s dodacima koji spečavaju razvoj grinja, bakterija i koji omogućavaju minimalno zadržavanje prašine.

Grinje su mikroorganizmi koji nastanjuju ležajeve, madrace, tepihe. Alergijska reakcija nastaje na otpadne tvari grinje. U vrijeme centralnog grijanja i smanjenog provjetravanja prostorija, grinje se počinju više razmnožavati i proizvoditi sve više otpadnih tvar, pa se i alergijske reakcije u tom razdoblju češće manifestiraju. Alergija na grinje obično je udružena s alergijom na prašinu. Stoga madraci koji zadovoljavaju visoke higijenske zahtjeve imaju ulogu u smanjivanju rizika izbijanja alergijskih manifestacija. Budući da se većina grinja nalazi u krevetu, potrebno je nabaviti upravo madrace koji svojom mogućnošću transpiracije smanjuju vlagu u madracu, a za život grinje potrebna je vlaga. U protivnom grinje ugibaju, što se dešava, dakle kod madraca s visokom sposobnošću transpiracije.

Naime, ako se moć transpiracije madraca smanjuje ili potpuno izgubi zbog taloženja tvari koje s vremenom začepljuju pore tkanina, znoj i druge tvar neće se moći upijati i reciklirati, već će ostati na površini. Na našoj koži zadržat će se znoj, a stare ljuskice kože udisat ćemo kroz nos ili usta. Stoga u odabiru madraca valja voditi računa o tipu tkanine, koje će ove pojave svesti na najmanju moguću mjeru.

U tom smjeru pošla je suvremena tehnološka znanost novim istraživanjima, koja potvrđuju već odavnina povoljna djelovanja Aloe vere na kožu. Aloe vera je proziran gel dobiven iz pulpe mesnatog lišća, a koristi se više od tisuću godina u tretiranju rana, infekcija kože, opeklina i brojnih drugih dermatoloških stanja. Studije na ljudima i životinjama su potvrdile da lokalna primjena Aloe vera na kožu ima imunomodulatorni učinak koji povoljno djeluje u smanjenju upale kože i poboljšava cijeljenje. Upravo zbog tih karakteristika Aloe vere, tehnološki stručnjaci su proizveli sustave madraca u čijoj proizvodnju su uključeni biološki prirodni i zdravi materijali s Aloe verom.

Postoje određena pravila ponašanja i načina života koja nam mogu pomoći u smanjenu jačine alergijskih simptoma. Što znači da uz redovito usisavanje, izbjegavanje postavljanja tepiha, zavjesa i tapiserija, uz redovito provjetravanje stambenih prostorija, poželjno je izabrati specijalne antialergijske i antibakterijske madrace protiv grinja koji sadrže visoko kvalitetna vlakna Aloe vere i stopostotnog pamuka. Alergije na grinje i kućnu prašinu, kao i na ostale alergene su veliki javnozdravstveni problem, čije rješavanja zahtijeva golema ulaganja.

Kako bismo se s tim problemom što uspješnije borili, potrebno je pridržavati se smjernica načina zaštite, a kasnije i smjernica dijagnostičnih i terapijskih postupaka. Od velike važnosti je i edukacija pučanstva, pogotovo s gledišta prevencije alergija u kojoj su važan dio mjere izbjegavanje alergena kao i smanjenje izloženosti alergenima. Dr. sc. IVANA NOLA, dr. med. Dermatovenerolog Poliklinika NOLA FOLNEGOVIĆEVA 1c (ugao Vukovarske i Heinzelove, ulaz iz Vukovarske) www.poliklinika-nola.hr