KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Savjeti protiv ljetnog mamurluka. I ne samo ljetnog

Savjeti protiv ljetnog mamurluka. I ne samo ljetnog

Datum objave: 2019-11-13 14:24:56 +0100

Kakav je to godišnji, ako se u potpunosti ne opustimo i ako čak i ne pretjeramo?
A jutro poslije? Ne želimo da nam dan propadne zbog glavobolje, boli u trbuhu, umora, slabosti, bezvoljnosti, osvjetljivosti na buku i ostalih simptoma mamurluka.
I zato treba pametno piti i, još važnije, znati kako si pomoći.

Ne, u ovom tekstu vam nećemo brojati čaše, niti govoriti da usporite te da nakon svakog alkohonog pića popijete čašu vode. Nego ćemo vam za početak reći koja pića izazivaju najgori, a koja najmanji mamurluk.

Najgori mamurluk izazivaju tamna pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja, burbona, biske, orahovca. Ne baš najbolji odabir je i pivo, i to zbog mjehurića. Naime, jedna od teorija je ona da ugljični dioksid u mjehurićima ubrzava protok alkohola u crijevima, stoga bi definitivno trebalo izbjegavati pića s mjehurićima i kombinacije poput whiskey-cole.

No, nije bezazleno ni ono što često smatramo lijekom - crno vino. Crno vino kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog molekule tiramina koju nalazimo i u zrelim sirevima.

Crno vino i zreli sirevi izvrstan su obrok, ali s njima umjereno i u malim količinama. Ali zato svi ljubitelji gina, vodke i tekile mogu odahnuti - to su pića koja ne sadrže metanol i zato su mamurluci nakon tih prozirnih pića puno blaži i slabiji.

S čim ga miješati? Izvrstan izbor su prirodni sokovi koji imaju vitamina, a vrlo korisno je tijekom konzumacije alkohola jesti, i to posebice masniju hranu.
Jedna je studija pokazala da ispijanje soka od rajčice ubrzava otrežnjenje za skoro sat vremena u odnosu na ispijanje vode. Problem je samo što ga morate piti uz alkohol i to pet puta veće količine. Sudionici te studije, koji su umjesto vode uz alkohol pili rajčicu, imali su i tri puta manju razinu alkohola u krvi.
Istraživanja pokazuju da hrana apsorbira i do trećine alkohola, a voda štiti od dehidracije.

A jutro poslije?

Tradicionalno su kod nas najpopularniji narodni 'lijekovi'; sok od kupusa, zaslađena limunada, sok od rajčice. 

U Njemačkoj je to kisela ili marinirana haringa, koju Nijemci zovu Rollmops. Zalogaji su napravljeni od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca, i dobrodošao su dio onoga što Nijemci zovu katerfrühstück, ili mamurnog doručka. 

Kravlji želudac - tripice ili fileki - namirnica je koju Rumunji koriste kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također ga se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama. No u Rumunjskoj spravljen je tako da se iznutrica skuha u jako masnoj vodi sa korjenastim povrćem, češnjakom, octom i vrhnjem. 
Poljski lijek protiv mamurluka temelji se na kiselom. Neki kažu da kiselo mlijeko (koje nije pasterizirano te je ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto kiselije, poput kiselih krastavaca ili octa. 

S druge strane, postoje ljudi koji ne podnose kiseline te im takva hrana može još više nadražiti već iziritiran želudac.

Ono što sigurno svakome treba je dobar odmor.

Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi tijekom 24 sata. Mamurluk se ne može 'istjerati' trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom, međutim svježi zrak i šetnja su dobrodošli, i to tek nakon što ste se dobro naspavali.

I tu vam možemo pomoći. Udoban madrac i kvalitetan jastuk sigurno će pomoći da se bolje i kvalitetnije naspavate.

Fotografije: Unsplash

Pripremila: Boba Blašković

TRK NA NAŠU PONUDU MADRACA