KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Savjeti za sretniji blue Monday

Savjeti za sretniji blue Monday

Datum objave: 2020-01-16 21:05:24 +0100

Statistički gledano 20. siječnja je najdepresivniji dan u 2020. godini. Mnogi od nas osjećat će se tužno, bezvoljno, umorno... a slično raspoloženje kod mnogih će se protegnuti cijeli tjedan.

Kako to znamo? Zahvaljujući znanosti. Naime, 2004. godine doktor Cliff Arnal sa Sveučilišta u Cardiffu objavio je studiju o takozvanom monday blue fenomenu tvrdeći da je matematičkim formulom dobio rezultat iz kojeg proizlazi da je svaki treći ponedjeljak u godini, kolektivno najdepresivniji. Taj rezultat dobio je uračunavši elemente poput loših vremenskih uvjeta, povratak obvezama nakon blagdana i odmora, stanje na bankovnom računu nakon blagdanskih poklona i neodoljivih sniženja, odustajanje od novogodišnjih odluka, kraće dane, nakupljene kilograme nakon blagdana...

Da, kad malo bolje razmislimo jako je logična ta formula...

No, najvažnije je ne prepustiti se tugovanju i samosažaljenju.

Svatko od nas treba se ponekad rasplakati i ima potpuno pravo osjećati se bezvoljno. Ali ako primijetimo da nam je danima teško treba to podijeliti s prijateljima, obitelji i bez imalo srama i osjećaja krivnje potražiti stručnu pomoć.

No, kako sami sebi možemo pomoći kada smo tužni, mrzovoljni, bezvoljni?

Šetnja na svježem zraku, slušanje zvukova mora, gledanje humorističnih i zabavnih serija i filmova, omiljena hrana i piće, opuštajuća kupka s mirisnim eteričnim uljima... samo su neke od stari koje nam mogu pomoći.

Stručnjaci kažu da mnogima pomaže umjerena tjelovježba u trajanju oko pola sata, razmišljanje o pozitivnim budućim događajima te pomaganje drugim ljudima ili životinjama. 

Jednako tako psiholozi kažu da je vrlo važno napraviti nešto zdravo za sebe, a to u prvom redu znači odmarati se i kvalitetno se naspavati.

Uzmite omiljenu knjigu, zavalite se u, pokrijte mekom i mirišljavom dekicom, napravite čaj i odlutajte u svijet mašte.

Ponekad se treba samo dobro opustiti i naspavati kako bi čovjek odmoran i svijet vidio drugim očima.

A za dobar san potreban je i kvalitetan madrac i jastuk. Ako trebate pomoć oko odabira svog idealnog madraca, pronađite naše savjete na ovom linku.

Fotografije: Unsplash
Pripremila: Boba Blašković