KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
 • HR
 • EN

Siesta: kratko spavanje s toliko dugom povijesti

Siesta: kratko spavanje s toliko dugom povijesti

Datum objave: 2019-11-13 13:47:04 +0100

Ah da… siesta. Savršeni popodnevni spavanac…

Odmah pomislimo na nekog kako se negdje u hladu blaženo odmara.

No, zašto neke zemlje prakticiraju siestu, a neke ne? I što je važnije pitanje - trebamo li svi prakticirati siestu za bolje zdravlje?

Rođenje sieste

Pošto drijemamo i odmaramo već od davnina, u nekom je obliku siesta stara koliko i mi.

Podnevni spavanac je već od davnina propisan u islamskom zakonu, a o njemu se pisalo i u Kuranu. I Rimljani su također redovito odmarali popodne.

Međutim, siesta kakvu mi danas znamo, originalno potječe iz Španjolske. Ime je izvedeno iz latinskog hora sexta što znači šest sati. Označava dan koji započinje u zoru i u kojem za šest sati dolazi podne - sjajna prilika za mali odmor.

Sieste su popularne diljem svijeta, posebno u španjolskom govornom području.

Osim Španjolske, sieste prakticira:

 • Grčka
 • Italija
 • Filipini
 • Kostarika
 • Meksiko
 • Ekvador
 • Nigerija

Primjećujete li poveznicu?

Iako se danas siesta smatra luksuzom, ona je jednom davno bila prirodna fizička potreba za stanovnike tropskih zemalja. Cilj sieste je bio da se stanovnici (većinom poljoprivrednici) mogu skloniti od najjačih sunčevih zraka, a ujedno imati i brzi podnevni odmor koji vraća izgubljenu energiju.

Kultura sieste

Siestu kakvu danas znamo originalno potječe iz Španjolske

Zanimljivo je da u zemljama gdje su sieste još uvijek popularne, crkve, trgovine pa i javne službe ne rade tijekom podneva.

Nitko ne radi. Siesta je odmor, bez obzira bio on fizički ili psihički.

Da bi se što više osvijestila važnost podnevnog odmora, Nacionalna udruga 'Prijatelji Sieste' organizirala je prvenstvo sieste u Madridu. U nadi da će oživjeti tradiciju sieste, natjecanje se svodilo na:

Jedina informacija koju smo uspjeli naći na internetu je ta da je 2013. godine Pedro Alfonso Soria Lopez odnio pobjedu i za nagradu dobio 1000 eura smiley

Što se tiče nas zapadnih zemalja, poprilično koketiramo s idejom sieste iako naša klima očito nije glavni razlog tome. Mi pokušavamo uvesti power nap - drijemanje za snagu tijekom radnog vremena kako bi povećali produktivnost i bolje funkcionirali u ostatku dana.

A vjerovali ili ne, i u Hrvatskoj imamo neku vrstu sieste. Recimo, iz pristojnosti nećete nikoga zvati od 2 do 4 popodne jer se taj netko možda odmara. Iako to vrijeme nije striktno rezervirano za spavanje, želimo nekog ostaviti na miru dok se opušta i gleda televiziju ili čita knjigu.

Kako pravilno odspavati siestu?

Odrijemajte na kauču tijekom podneva

Za potpuni doživljaj sieste za početak je važno imati dobar ručak s prijateljima ili obitelji.

 • Prava siesta odvija se u krevetu u pidžami ili na udobnom kauču.
 • Vrijeme je vrlo važno. Siesta treba trajati između 15-30 minuta, ne više.
 • Ne dopustite da vam išta smeta. Siesta je veoma ozbiljan posao. Ugasite TV i stišajte mobitel.
 • Nemojte zaboraviti postaviti alarm.

Siesta danas može doći u bilo kojem obliku, a najvažnije je da se možete opustiti, zaustaviti se na trenutak i ne razmišljati o ničemu. Jednostavno uzmite vremena za sebe.

Podnevno drijemanje pozitivno utječe na naše motoričke i kognitivne sposobnosti, štiti nas od raznih bolesti i jača imunološki sustav.

A gdje ćete dobiti kvalitetniji odmor nego na Perfecta madracima? 

Pogledajte madrace krojene po pravilima sieste