KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Simbolička priroda snova i kako u njoj pronaći smisao

Simbolička priroda snova i kako u njoj pronaći smisao

Datum objave: 2019-11-13 13:53:01 +0100

Gotovo trećinu našeg života provodimo spavajući.

A to znači da puno vremena provodimo i sanjajući.

Nažalost, nisu svi snovi lijepi. Mogu biti ružni i upravo zastrašujući.

Ako vam se događa da sanjate baš takve snove, ne brinite - niste sami. Svi mi katkad sanjamo ružne snove, a važno je iz njih onda izvući smisao i otkriti što nam poručuju.

Nema sumnje da kada pričamo o snovima, pričamo o vrlo subjektivnoj temi, jer snovi dolaze iz naše podsvijesti.

Iako je svaka osoba jedinstvena i sanja jedinstvene snove, postoji neka univerzalna simbolika koja bi vam mogla pomoći da lakše razumijete što sanjate.

U nastavku saznajte koji su najčešći uznemirujući snovi i njihovo značenje.

Golotinja na javnom mjestu

Jedan od češćih uznemirujućih snova je sanjanje da smo goli na javnom mjestu. Iako vam se čini kako je to možda čudan san, on uopće nije neuobičajen.

Ključna stvar za razumijevanje ovakvog sna je vaša reakcija prema golotinji u snu. Jeste li zbunjeni, prestrašeni ili posramljeni?

Ako je tako, možda se bojite hoćete li biti primijećeni ili prihvaćeni. Ako se čini kao da nitko u snu ne primijećuje kako ste goli, to može značiti visoku razinu samo-prihvaćanja i iskrenosti.

Letenje i padanje

Sanjanje letenja često simbolizira slobodu i osobnu moć. No, ako naiđete na poteškoće tijekom leta, one mogu ukazivati na strahove, sumnje ili ljude koji vas blokiraju u stvarnom životu.  

Ako letite, a zatim počinjete padati, moguće je da se nalazite u životnoj situaciji u kojoj želite uspjeti, ali osjećate da nemate kontrolu i bojite se neuspjeha.

Proganjanje

Snovi u kojima vas netko proganja vjerojatno pokazuju stresne situacije unutar vašeg života. U ovakvim snovima često su susrećete sa situacijom koja od vas traži ili da se borite ili da bježite.

Moguće je da to bude toliko stresno da se budite od uznemirenosti. Ako vam se to događa zapitajte se što vas muči u stvarnom životu i bježite li od toga.

Seks s bivšim partnerima ili s neznancima

Ako sanjate seksualne odnose s bivšim partnerima ili s neznancima, možda se pitate što to govori o vašoj trenutnoj vezi.

No, najvjerojatnije takvi snovi nemaju nikakve veze s vašim partnerom, već mnogo više s vama. Ako sanjate seksualni odnos s bivšim pratnerom, to može ukazivati kako razmišljati o prošlosti.

Seks s neznancem može značiti kako se želite osloboditi svojih unutarnjih kočnica.

Problemi s automobilom

Automobil u snu često predstavlja vaš životni put. Ako se u snu vozite i imate problema s  automobilom, to može biti znak da ponovno procijenite svoje životne izbore.

Jeste li na pravom put ili ste zalutali? Bilo kako bilo, postoji neki strah i možda ćete se morati zaustaviti i promisliti.

Smrt

Kada sanjate nečiju smrt, bilo svoju ili tuđu, to nikako nije predviđanje. Smrt je simbol prijelaza i sugerira da vi ili netko koga znate prolazi kroz promjenu u životu.

Također, moguće ja kako dio vas žudi za nečim novim, Možda dio vas žudi za nečim novim, a san o smrti vam govori da napokon napustite stare obrasce i okrenete novi list.

Kako razumjeti svoje jedinstvene snove?

Razumijevanje simbolike učestalih snova svakako može pomoći razumijevanju osobnih, jedinstvenih snova.

No, što kada snovi nemaju niti glavu niti rep i nikako ih ne možete povezati logički sa simbolikom koju znate.

Moguće je da će vaši snovi češće biti upravi takvi - posebni i teško svedivi pod zajednički nazivnik univerzalnih objašnjenja.

Zato bi bilo dobro da vodite dnevnik snova. Svako jutro kada se probudite, napravite nekoliko bilježaka o svom snu. Pokušajte se sjetiti simbola koji su se pojavljivali u snu. 

Možda je bila neka životinja, mjesto ili osoba. Uz to, zapišite i kako ste se osjećali tijekom sna. Jeste li bili uplašeni, zbunjeni ili opušteni i sretni?

Razmislite o snu i svemu što se trenutno događa u vašem životu. Moguće je da vam san govori nešto baš o tome.

Uz to, svakako se konzultirajte sa sanjaricom. Danas je ona tek jedan klik daleko.

I iako se svaka definicija ne mora odnositi na vas, ona vam može dati neku ideju za razmišljanje.

Lijepe snove vam želimo. 

Postavi nam pitanje