KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Snovi poznatih koji su promijenili svijet

Snovi poznatih koji su promijenili svijet

Datum objave: 2019-11-13 13:54:01 +0100

San je dokaz da fantazija, sanjarenje o onome što se nije dogodilo, spada u najosnovnije potrebe čovjeka.

Milan Kundera

I zaista, sanjati je uistinu čudesno. Snovi nas vode u totalno novi svijet i mogu biti naš vodič za bolje upoznavanje sebe, ali mogu biti i više od toga. Mogu biti naša inspiracija.

Vjerovali ili ne, snovi su zaslužni za nastanak mnogih umjetničkih djela i znanstvenih otkrića. Može se čak reći kako su snovi promijenili svijet.

Prema snovima je tako nastala jedna od poznatijih Beatlesovih pjesama Yesterday, a Einsteinu je san poslužio za stvaranje temelja teorije relativnosti. 

Iza kojih se još otkrića i umjetničkih djela skrivaju snovi, otkrijte u daljnjem tekstu :)

P. McCartney: kad sanjaš glazbeni hit

Paul McCartney sanjao je melodiju pjesme Yesterday
Foto: www.rollingstone.com

 

Prvi na popisu je pjevač i tekstopisac legendarne grupe The Beatles, Paul McCartney.

Jedna od pjesama koja ga je zasigurno proslavila (ujedno i Beatlese) je pjesma Yesterday koju su časopis Rolling Stone i MTV 2000. godine proglasili najboljom i najizvođenijom pjesmom 20. stoljeća. Preslušana je više od 7 milijuna puta!

A iza njezina nastanka stoji jako zanimljiva priča. Za jedan intervju Paul McCartney je izjavio kako je inspiraciju dobio ni više ni manje nego iz snova. Naime, u snu je sanjao melodiju i čim se probudio počeo ju je svirati na klaviru.

Glazba mu se toliko svidjela da ju je odmah odsvirao ostalim članovima benda koji su također bili oduševljeni. Jedino što im je preostalo je osmisliti riječi i naslov pjesme i to je bilo to. Stvoren je bezvremenski hit.

U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi se da je pjesma Yesterday s 3000 izvedenih verzija, najobrađenija pjesma ikada.

A. Einstein sanjao teoriju relativnosti

Bez snova Einstein ne bi dobio inspiraciju za stvaranje teorije relativnosti
Najpoznatija jednadžba na svijetu stvorena je zahvaljujući snovima

 

Albert Einstein jedan je od najvećih umova i teorijskih fizičara svih vremena. Uzdrmao je cijeli svijet sa svojom teorijom relativnosti koja govori da apsolutno vrijeme i prostor ne postoje.

Einstein je izjavio kako je njegova teorija inspirirana snom u kojem je trčao niz planinu sve brže i brže. Dok je trčao, svako malo bi pogledao u nebo i vidio kako zvijezde mijenjaju svoj oblik.

Tako je Einstein postavio temelj za teoriju relativnosti koja govori da se svaka masa mijenja u odnosu na nešto drugo. I bio je u pravu.

R. L. Stevenson stvarao književna djela zapisivajući snove

R.L. Stevenson je inspiraciju za većinu književnih djela crpio iz snova
Foto: secondsightcinema.com

 

Za Otok s blagom i Čudnovati slučaj dr. Jekylla i g. Hydea malo tko nije čuo jer su to najpoznatija djela škotskog književnika Roberta Louisa Stevensona.

Najviše rasprava i istraživanja vodilo se upravo nad njegovim djelom dr. Jekyll i g. Hyde čiju je okosnicu napisao u samo šest dana.

Naime, cijela priča bila je inspirirana prema sjećanjima iz snova koji su se svake noći iznova nastavljali tamo gdje bi prethodne stali. Sanjao je prizore gradskih ulica, napitke, ubojstva… I malo po malo nastala je jedna od najpoznatijih priča današnjice.

Štoviše, Stevenson nikada nije skrivao da su snovi sastavni dio njegovog stvaralačkog procesa. Toliko je bio oduševljen snovima da se naučio imati kontrolu nad njima. Mogao se u bilo kojem trenutku vratiti u isti san i promijeniti njegov završetak.

D. I. Mendeljejev sanjao periodni sustav elemenata

Kemijski elementi su se u snu posložili sami od sebe
Kemijski elementi su se u snu posložili sami od sebe

 

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je ruski kemičar i poznat je kao jedan od dvojice znanstvenika koji su stvorili periodni sustav elemenata.

No, prije nego je stvorio završnu verziju periodnog sustava dugo se mučio poredati elemente odgovarajućim redoslijedom. Sve dok jedne noći nije zaspao. Sanjao je kako se svaki kemijski element kreće po rastućem, a ne po opadajućem atomskom broju kao što je to prvotno pretpostavljao.

Probudio se i sve zapisao na komad papira.

R. Wagner temelj klasične glazbe skladao prema snu

www.theguardian.com
Foto: www.theguardian.com

 

Njemački skladatelj i dirigent Richard Wagner tijekom života skladao je mnoge poznate opere, kasnije poznate kao glazbene drame.

Jednom od najboljih i najinovativnijih opera ikad smatra se opera Tristan i Izolda s kojoj je Wagner postavio temelj klasične i ozbiljne glazbe 20. stoljeća. No, taj temelj ne bi bio postavljen da Wagner u svojem snu nije čuo njezinu skladbu.

U pismu namijenjenom prijatelju je napisao:

“Po prvi puta ćeš čuti san. Sve sam to sanjao. Moja jadna glava nikada ne bi mogla sama izmisliti nešto tako prekrasno.”

Hm… brinete se da ste možda nešto bitno sanjali ovu noć? Najbolje bi bilo da od sada olovku i papir držite pokraj glave kako bi mogli zapisati snove čim se probudite.

Tko zna.. Možda ćete biti sljedeći Einstein ili poznati svjetski književnik.

A da bi vaši snovi bili što inspirativniji, pobrinite se da ih sanjate na udobnom i kvalitetnom madracu i krevetu ;)

Nađi sve za dobar san