KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Soba za djevojčice

Soba za djevojčice

Datum objave: 2019-11-13 13:41:02 +0100

Djevojčice često žele biti princeze. Žele imati šarene haljinice i krunu na glavi i žele imati svoje malo kraljevstvo - svoju dječju sobu.

Nekada su mame i tate samo trebali obojati sobu u ružičasto, na pod postaviti ljubičasti tepih, nabaviti (ili napraviti) kućicu za lutkice i kraljevstvo je bilo spremno.

Danas, djevojčice i dalje žele biti princeze, ali  ružičasta boja više nije in

Danas u dječjim sobama prevladavaju ravne linije i skandinavski dizajn namještaja u bijelim, sivim i svijetlo smeđim tonovima dok su zidovi, tepih i rasvjeta rezervirani za vedre i šarene boje.

Dječja soba je dječje carstvo koje mora zadovoljiti tri uvjeta. Ona mora biti:

  • veseli kutak za igru
  • miran kutak za učenje
  • udoban kutak za spavanje.

Kako obojati zidove dječje sobe?

Različite boje različito utječu na raspoloženje. Neke su prigodne za igru, a druge za učenje jer potiču kreativnost i rad. Umjesto ružičaste, odaberite žutu, plavu ili neutralnu bijelu i sivu, a možete napraviti i kombinaciju svih ovih boja.

Kutak za igru obojite žutom bojom. Ona predstavlja sunčevu energiju i povezana je s radošću, srećom, energijom, ali i intelektom. Potiče mentalnu aktivnost pa će kroz igru u žutom okruženju djeca biti kreativnija i sretnija.

Obojite dio zida u žuto

Foto: Pinterest

 

Plavom bojom obojite kutak za spavanje. Ona djeluje opuštajuće i umirujuće te se često preporučuje kao boja za zidove u spavaonici. Plava boja smatra se korisnom za tijelo i duh, a u sobi plave boje dijete će ljepše spavati.

Možete čak obojati svaki zid ili dio zida u neku drugu boju i time svaki kutak i vizualno odvojiti, a zatim prema tome postaviti i namještaj.

Namještaj za princeze

Kad su djeca jako mala, treba ih animirati pa se često motaju oko roditelja i ne vole vrijeme provoditi sami u svojoj sobi već spavaju s roditeljima. Nakon što malo odrastu njihova soba postaje njihov kutak, prostor za igru i žele svoj mir iza zatvorenih vrata.

U sobi za djevojčice bi se osim standardnog - kreveta, ormara i radnog stola trebalo naći i mjesta za:

  • ogledalo
  • komodu i kutije za odlaganje
  • fotelju na kojoj može prespavati i prijateljica.

Pidžama party oduvijek je bio nešto o čemu su djeca sanjala. Gotovo da i ne postoji društvo malih prijateljica koje ne požele organizirati ili sudjelovati na pidžama partiju.

Ako imate dvoje djece koje spavaju u istoj sobi, idealan izbor su kreveti na kat koji štede prostor, a djecu istovremeno uče dijeljenju zajedničkih stvari.

Školska djeca trebaju radni stol, a oni manji stol za crtanje i bojanje te puno polica i kutija za pospremanje različitih dimenzija i oblika.

U projektima “uradi sam”, roditelji često djeci uređuju kreativan kutak, a klincima je uvijek zanimljivo imati šator za igru. Puno ljepši od običnih plastičnih šatora s printom su tipi šatori, fora šatori od platna koji podsjećaju na indijanske.

Tipi indijanski šator

Izvor: Pinterest

 

Oni najčešće uključuju pod obložen šarenim ukrasnim jastučićima, a obavezne su i lampice koje osvjetljavaju šator. Tada on postaje kutak za igru, ali i čitanje.

Lampice u mraku

Dnevno svjetlo uvijek je najbolji izbor. Djeca bi svakako trebala učiti kada još ima vanjskog svjetla. Nažalost, u zimskim mjesecima djeca dolaze iz škole i vrtića po mraku, a kad se mrak spusti idealne su lampice zanimljivih dizajna, boja i oblika.

Na radnom stolu djeci je svakako potrebna jedna stolna lampica, dok male, sitne lampice osim osvjetljenja za šator, mogu poslužiti i za osvjetljenje iznad kreveta umjesto noćne lampice.

Rasvjeta u dječjoj sobi mora biti dovoljno jaka za učenje i igru, a s druge strane intimna i blaga za spavanje, posebno kod djece koja se plaše mraka.

Ako je rasvjeta u dječjoj sobi zabavna, i dječja soba će tada bolje izgledati.

Detalji čine sobu zanimljivom

Bez šarenih detalja, zanimljive dječje posteljine i šarenih zavjesa soba će izgledati tužno i prazno.

Poznato je da djeca vole šarati po zidovima. Da biste to spriječili, prostor iznad radnog stola možete obojati crnom bojom kojom se postiže imitacija školske ploče.

Nanesite boju u dva sloja, s time da jedan sloj bojite vodoravnim, a drugi okomitim pokretima. Nakon što se zid osuši, po njemu se može pisati kredom i brisati spužvicom, baš kao po školskoj ploči. Zanimljivo, zar ne? 

Zid kao školska ploča za šaranje

Izvor: Pinterest

 

Radni stol očistite od svih detalja kako oni nebi odvlačili pažnju djeteta kod učenja, već omogućite više prostora za knjige, crtanje ili pak pisanje zadaća.

Zidove možete oblijepiti posterima ili točkicama, a na pod stavite lijepi i prostrani tepih vedrih boja koji će prostoru dati toplinu, a djeci prostor za igru.

Dječje sobe Nest i Spot

Da bi dječja soba izgledala savršeno, dovoljno je samo upotrijebiti maštu i odabrati kvalitetan namještaj koji će dugo potrajati i poslužiti najprije kao dječja soba, a kasnije tinejdžerska.

Sječja soba Spot

Dječja soba Spot
1. Komoda spot, 2. Dvostrani stol Spot, 3. Krevet na kat Spot, 4. Lampice Happy Lights, 5. Lampa Lige

 

Dječja soba Nest
1. Krevet na kat Nest, 2. Ormar Nest, 3. Stolić Nest

 

Osluškujući tržište, Perfecta Dreams je priredila poseban program namještaja za djecu i mlade. Riječ je o dizajnerskim komadima osmišljenim kao izvor stalnog nadahnuća i kreativne igre.

Mobilnost i dinamičnost oblika podsjeća na djetinjstvo i igru i dječje igralište, a namještaj je uz to i funkcionalan. Pametna rješenja poput prostora ispod kreveta služe kako bi klinci mogli lako organizirati svoje stvari i istovremeno im biti na dohvat ruke.

Sobe Spot i Nest nama su zaista neodoljive, slažete li se? 

Možete ih pronaći u svim Perfecta Dreams salonima!

Klik do savršene dječje sobe