KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Spavaća soba u rustikalnom stilu

Spavaća soba u rustikalnom stilu

Datum objave: 2019-11-13 14:00:10 +0100

Jedna od najvažnijih prostorija u kući i jedna od onih u kojoj provodimo najviše vremena je spavaća soba.

Iako se prečesto zanemaruje po pitanju uređenja, to je zapravo jedina soba gdje prilikom uređenja mašti možete dati 100 posto na volju. Kako to?
Nije potrebno brinuti o tome što vaši prijatelji misle o uređenju (ako nedajbože brinete) jer oni je vjerojatno nikad ni neće vidjeti.
Ono o čemu ipak trebate razmišljati jeste to da spavaću sobu dijelite s partnerom, stoga je potrebno ostvariti balans obostranih kreativnih ideja.

Kako se svakodnevno budite i idete spavati u istoj sobi, važno je urediti je u stilu koji volite. Dekor vaše spavaće sobe prvo je što ujutro vidite, a boje koje prevladavaju prostorom su one koje će vam odmah dići ili spustiti energiju.
Dakle, stil, boja, pa čak i položaj sobe s obzirom na strane svijeta, utječu na vaše emocije.

Ove godine posebno je željeni rustikalni (seoski, etno) stil.
Njegovi elementi proistekli su iz tradicije pa ih nalazimo svugdje u svijetu, od engleskog ladanjskog, francuskog seoskog, pa do španjolskog stila.
Odlikuju ga jednostavnost, ali i grubost u izradi i snažne konstrukcije.

Koje su odlike rustikalnog stila?

Ovaj stil najbolje predstavljaju prirodni materijali, prije svega puno drvo, kamen i cigle u što prirodnijem, "neobrađenijem" obliku ili takvog izgleda da podsjeća na ručnu obradu.

Boje koje ovaj stil podržava su tople, a voli ih se uspoređivati s "listopadnim šuma u jesen". Dakle, u obzir dolaze sve nijanse smeđe, žute, smeđe-crvene.

Pitate se zašto je rustikalni stil toliko popularan?
Mi vjerujemo da je to zato što je svima nama polako dosta gradske vreve i imamo potrebu povući se u mirnija manja mjesta, gdje možemo živjeti u skladu s prirodom. Sjetite se kako ste kao mali za vrijeme praznika odlazili kod bake i djeda na selo.
Bili su to divni i opuštajući dani, zar ne?

Zemljane boje i grubo obrađeni natur namještaj dobitna su kombinacija za stvaranje rustikalnog ambijenta u spavaćoj sobi. Ovisno o vašim željama, odabiru rasvjete i detalja, takvom prostoru možete podariti i dozu muževnosti ili ženstvenosti.

Rustika u spavaćoj sobi   

Glavni materijal rustikalnog stila i u spavaćoj je sobi drvo – bilo da je riječ o podovima, noćnim ormarićima, komodama ili okviru kreveta - drveni elementi najčešće su obrađeni tako da na površini ostaje vidljiv "trag vremena".

Koju boju zidova i namještaja ćete odabrati, ovisi prvenstveno o vašem ukusu. Tamne nijanse istaknut će ljepotu ovog stila, no imajte na umu da tamne boje vizualno smanjuju prostor.
Stoga, spavaću sobu radije osvježite bijelom ili krem posteljinom i zavjesama, ukrašenima nekim od prigodnih rustikalnih motiva poput pletera te cvjetnih i životinjskih uzoraka. Isti motivi odlično pristaju na slikama ili goblenima, a cijeli ugođaj možete upotpuniti uštirkanom posteljinom kakvu su nekad radile naše bake.

rustica-spavaca-soba

U stvaranju atmosfere veliku ulogu igra i rasvjeta. Svjetlo žutih tonova kakvo dobivamo korištenjem običnih žarulja istaknut će bogatstvo i ljepotu drvenih elemenata i dekoracija.

Želite li da vaša spavaća soba zaista bude posebna, za dekoraciju dodajte stolac od natur drva te ručno obojene komode koje ističu strukturu tog prirodnog materijala.

Toplina i nesavršenost drveta koje se koristi u ovom stilu malo će koga ostaviti ravnodušnim. Bez obzira živjeli u prirodnom okruženju ili u užurbanoj metropoli, rustikalna spavaća soba biti će vaše mjesto opuštanja i bijega od svakodnevice. S ovim stilom ne možete pogriješiti.

Dakako, za potpunu ugodu i u ovoj spavaćoj sobi, kao i u svakoj drugoj, potreban je kvalitetan madrac.

pretraži madrace iz naše ponude