KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Spavanje kod beba: hrkanje, šrkipanje zubima, neobični položaji i još svašta nešto

Spavanje kod beba: hrkanje, šrkipanje zubima, neobični položaji i još svašta nešto

Datum objave: 2019-11-13 13:44:21 +0100

Odmorno dijete je sretno dijete.

A kad je dijete sretno, sretni su i roditelji.

Zato je važno da dijete ima dobru rutinu odlaska u krevet i da normalno spava.

No što je to normalno spavanje?

Većina roditelja bi se složila da je to tiho i čvrsto spavanje tijekom cijele noći, a ako se još k tome dogodi i koji podnevni drijemac, nema sretnijih i ponosnijih roditelja.

No vaš bi bebač tijekom noći mogao raditi svakojake stvari. Neke bi se mogle činiti čudnima i smiješnima, a neke kao znak za uzbunu. Većina tih stvari je normalna i nema razloga za brigu, no na neke vrijedi obratiti malo više pozornosti. 

Dijete hrče, bučno diše i diše na usta 

Mnoge roditelje iznenadi spoznaja da djeca često hrčuU većini slučajeva to nije ništa zabrinjavajuće jer novorođenčad proizvodi razne zvukove - od hrkanja, šištanja pa sve do blagog cviljenja. 

Dijete hrče

Beba može hrkati iz raznih razloga. Najčešće se radi o uskim dišnim putevima punih sluzi, a hrkanje se obično smiruje kada dišni putovi narastu i kada beba nauči progutati višak sline.

Drugi mogući razlozi su: 

  • Debljina 
  • Opstrukcija dišnih putova (kada su dišni putevi puni sekreta). To može biti zbog prehlade, alergije ili deformacije u nosu.
  • Uvećane treće mandule. Zbog uvećanih trećih mandula dolazi do kroničnog hrkanja koje bi moglo biti znak ozbiljnih problema. Beba ne može disati kroz nos, pa počne disati na usta što uzrokuje niz smetnji.
  • Apneja tijekom spavanja. Apneja je poremećaj kad disanje privremeno prestaje. Javlja se glasno hrkanje i noćna buđenja zbog kojeg su bebe umorne tijekom dana.

Ako se hrkanje kod mališana pogoršava, narušava mu san ili utječe na njegove dnevne aktivnosti i raspoloženje, svakako posjetite pedijatra.

Dijete se znoji tijekom noći

Mnoge roditelje zabrinjava i noćno znojenje koje nije povezano s vrućim danima ili pretjeranom aktivnosti jer ipak - dijete mirno leži i spava. 

Neke se bebe, pa čak i kad odrastu, jako znoje tijekom noći i ujutro su mokra kao da ih je netko polijao kantom vode. 

No razloga za brigu nema jer je, kao i hrkanje, to sasvim normalna pojava. U čemu je stvar? Bebe i djeca se znoje tijekom faze dubokog sna u kojoj dobivaju ono najbolje od sna. U toj se fazi tijelo puni energijom, priprema se za novi dan i usvaja sve nove stvari koje su se dogodile tijekom dana. 

Budući da bebe i djeca provode dulje vremena u dubokom snu nego odrasli, ona se i više znoje. Osim toga, sustav za reguliranje tjelesne temperature još nije u potpunosti sazrio, pa stoga ne treba brinuti ako se beba probudi s mokrom pidžamicom ili mokrom kosicom. 

Naravno, beba se može znojiti jer joj je vruće ili jer je bolesna. Jače se znoje i mališani s apnejom jer se tijelo umara da udahne potrebnu količinu kisika. Ako beba uz znojenje povraća, kašlje, ima proljev ili slično, savjetujemo da posjetite dermatologa. 

Dijete ima neujednačen ritam disanja

Dijete neujednačeno diše tijekom noći

Možda ćete primijetiti da se za vrijeme spavanja kod vašeg bebača ritam disanja mijenja. Mališan bi mogao neko vrijeme normalno disati, zatim sporije, pa bi na 15-ak sekundi mogao u potpunosti prestati disati. I ponovno ispočetka. Normalno diše, sporije, pa prestaje disati. 

Pauze u disanju u kombinaciji s hrkanjem, kao i prestanak disanja dulji od minute nakon kojeg se beba panično budi i hvata zrak, mogle bi biti znak apneje. No povremen prestanak disanja u trajanju do desetak sekundi je sasvim normalna pojava.

Mnoga djeca također uzdahnu u snu što se može činiti kao da su na kratko vrijeme prestala disati. No ovi uzdasi su također normalni.

Dijete se baca i udara glavom u jastuk

Bacanje i udaranje glavom su potpuno normalna stvar kod mališana. To je njihov način da se smire i olakšaju si san.

Vaš mališan može se srušiti na sve četiri, sjediti na krevetu i ljuljati se naprijed-nazad ili udarati glavom u jastuk. I to može biti poprilično smiješno za gledati. No neki mališani to čine kako bi se odvratili od boli. Na primjer, od infekcije uha. 

Ako sumnjate da mališana nešto boli, posjetite pedijatra.

Dijete se trza tijekom spavanja

Neka se djeca trzaju prije nego zaspu ili tijekom spavanja. Ovi trzaji obično traju nekoliko sekundi i događaju se nekoliko puta u minuti. 

Nisu bolni za mališana, no sprječavaju ga da dobije kvalitetan san. Mogu se pojaviti zbog nedostatka željeza ili folne kiseline, pa bi bilo dobro da posjetite pedijatra.

Kod neke se djece ovi trzaji povezuju i sa sindromom nemirnih nogu koje prati blago peckanje i žmarci. U tom bi slučaju također trebali posjetiti pedijatra. 

Dijete spava u neobičnim položajima

Mnogi bebači i djeca jasličke dobi su nemirni spavači i svako malo mijenjaju položaj spavanja. 

Neki imaju omiljeni položaj spavanja u kojem se dugo zadržavaju, dok se drugi gnijezde po cijelom krevetu. U jednom trenutku su na jednoj strani kreveta, u drugom su na drugoj strani, pa u sljedećem odluče spavati na leđima raširenih ruku i nogu da bi se na kraju šćućurili u lopticu.

Neobični položaji spavanja kod djece

Većina položaja za spavanje je bezopasna, pa bebače slobodno pustite spavati. No postoji nekoliko položaja koji bi mogli signalizirati na problem. Na primjer, ako bebači spavaju tako da im glava visi s ruba kreveta ili im je glava previsoko podignuta.

Naime, većina djece spava u ovim položajima ako tijekom noći imaju problema s disanjem (apnejom). Podižući glavu gore ili spuštajući je prema dolje, olakšavaju si disanje jer tako otvaraju prohodnost dišnih puteva

Ako sumnjate na apneju, svakako otiđite do pedijatra.

Dijete po noći škripa zubima

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi vaše dijete moglo škrgutati zubima. Na primjer, manja djeca će zbog boli od rasta zubića škripati zubićima jer tako masiraju bolno zubno meso, a ostali kratkotrajni razlozi su prehlada, alergija, pa čak i stres.

Trebate li se brinuti? U većini slučajeva ne. No ako je škripanje zubićima redovito, može se oštetiti zubna caklina čime su zubići osjetljiviji. U tom se slučaju morate javiti doktoru dentalne medicine. 

Dijete hoda u snu

Iako dječje mjesečarenje mnogim roditeljima tjera strah u koristi, važno je znati da je ova pojava češća nego što mislite. Najčešće se javlja u predškolskoj dobi, a smatra se da su glavni krivci geni. 

Mjesečarenje kod djece nije ništa strašno

Istraživanja su pokazala kako je mjesečarenje u većini slučajeva nasljedno, no postoje i drugi okidači za hodanje u snu kao što su pun mjehur, anksioznost, stres, buka, povećani krajnici i određeni lijekovi.

Mjesečarenje obično nije razlog za brigu, no ako se događa često, trebali bi to spomenuti pedijatru.

Prije odlaska na spavanje opustite mališana pričanjem priče za laku noć, masažom ili slušanjem lagane glazbe. Možete zaigrati i neku igru koja će opustiti mališana i pripremiti ga na san. Učinite sve što je potrebno da se mališan kvalitetno odmori jer kao što smo na samom početku rekli - odmorno dijete je sretno dijete

Trebate madrac za malog spavača?