KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Spavanje s djecom: da ili ne?

Spavanje s djecom: da ili ne?

Datum objave: 2019-11-13 13:40:59 +0100

Vaša spavaća soba vaša je oaza, u njoj se opuštate, čitate knjige i spavate na najudobnijim madracima.

Pomno ste gradili svoju oazu, izabrali najbolji krevet za sebe i partnera/icu, posložili ukrase i detalje, a onda su došla djeca.

Sada je i vaša oaza mira, vaša spavaća soba, samo još jedna radna soba, složit ćemo se, djeca zahtijevaju svu našu pažnju i puno rada kako bi izrasli u samostalne i samopouzdane osobe.

Srećom taj posao obavljamo s najvećim zadovoljstvom i ništa nam nije problem. Ili ipak je?

Smeta li vas što vaš trogodišnjak još uvijek svaku noć iz svog kreveta usred noći umaršira u vaš? Ili vam je to toliko milo da ni vi ne možete zaspati bez njega?

Spavanje “cijele ekipe” na jednom krevetu često može biti i uzrok svađa u bračnom životu: nekima toliko smeta da se jednostavno presele na kauč.

Zajedničkom spavanje djece i roditelje često je tema oko koje se lome koplja.

Zagovornicima i protivnicima je najbitniji ugodan san, za njih i za dijete, ali ugodan san za neke je s bebom ili djetetom pored njih, a za druge to je kinderbet uz krevet u kojem beba ima svoju slobodu ili pak dječja soba.

I što odlučiti? Što je najbolje? Svatko od vaših prijatelja, rođaka i susjeda ima neku svoju verziju odgoja.

Za vas smo istražili i prikupili mišljenja stručnjaka, iskusnijih roditelja i psihologa. Prikupite sve informacije, slušajte svoj instinkt i pratite potrebe svog djeteta, sigurno nećete pogriješiti.

Spavanje s djecom: za i protiv

Spavanje s djecom: da ili ne?

Protivnici zajedničkog spavanja su jedni roditelji čije iskustvo smo pronašli na internetu. Oni su još prije samog rođenja bebe dogovorili neka osnovna pravila ponašanja. Jedno od tih pravila bilo je da će dijete spavati odvojeno, u svom kinderbetu. Nikada nisu prekršili to pravilo i sada tvrde da nisu požalili, a i dijete je, kažu zadovoljno.

S njihovim mišljenjem slaže se i jedan otac koji se požalio na nedostatak privatnosti jer su njemu i supruzi jutro, dan i večer rezervirani upravo za bebača, pa tako u odvojenom spavanju vide priliku za intimnije druženje, a dijete je sigurno u kinderbetu kojeg su smjestili odmah pored bračnog kreveta.

Zagovornici zajedničkog spavanja pak smatraju kako je nemogućnost druženje s djecom zbog poslovnih obaveza danju nadoknadiva upravo zajedničkim spavanjem i zato dijete uvijek smjeste pored sebe na krevet koji je dovoljno velik za svo troje.

Jedna majka koja priznaje da se često budi ukočena i neispavana, ipak priznaje kako ništa ne može zamijeniti onaj osjećaj kada osjeti topli dah svog djeteta na licu ili kada se dijete udobno stisne uz nju. Stariji sin, kojem je šest godina se uspješno odviknuo od zajedničkog spavanja, a malena kojoj je 16 mjeseci je spavala u kinderbetu svega par puta. Mama kaže kako primjećuje da su djeca puno bolje raspoložena nakon zajedničkog spavanja.

Jednom kada uđu u pubertet imat će manje prilika za slatka šaputanja i maženja pa se ovako pripremaju na ta razdoblja.


"Kada se beba rodi, još je vrlo blisko povezana s mamom. Često se mora stavljati na prsa pa je praktično bebu stavljati blizu majčinog kreveta, ili u kinderbet ili kolijevku. S obzirom na to da beba i tijekom dana i tijekom noći često jede, ponekad ju je praktičnije staviti uz sebe pa mama može uzeti bebu u naručje kada zaplače i pomaziti je ili podojiti", mišljenje je pedijatrice dr. Giovane Armano s portala klokanica.hr.


Do koje godine djeca spavaju s roditeljima?

Do koje godine djeca spavaju s roditeljima?

Na pitanje do kada djeca trebaju spavati s roditeljima ne može se točno odgovoriti. Neka djeca će nakon druge godine samostalno izraziti želju za vlastitom sobom (često imaju starijeg brata ili sestru), a druga će u školu ići ravno iz roditeljskog kreveta. Tu jednostavne formule nema i svaka obitelj je priča za sebe.

Preseljenje djeteta u pravi, veliki krevet i u vlastitu dječju sobu može biti velik izazov, a posebno ako je dijete spavalo s roditeljima u jednom krevetu.

Kod većine roditelja preseljenje djeteta u dječju sobu ubrzava dolazak brace ili seke :)

Do preseljenja dolazi kada jedna od dvije uključene strane, roditelji ili dijete izraze želju za tim.  

Ako je vaša kćerka spominjala vlastitu sobu, poseban madrac ili velikog plišanog medu u kutu sobe, dopustite joj da razmišlja o uređenju svoje sobe.

Ako je moguće uključite je što više u uređenje njene sobe, prelazak iz vašeg kreveta u dječji u tom slučaju neće joj tako teško pasti.

Kako zajedničko spavanje utječe na razvoj djeteta?

Kako zajedničko spavanje utječe na razvoj djeteta?

Ako je u zajedničkom krevetu svima udobno i svi imaju dovoljno mjesta onda zajedničko spavanje može pozitivno utjecati na djecu, ali i na roditelje.

Također, dijete ne smije spavati između roditelja, već pokraj jednog roditelja.

Povezujuće roditeljstvo, čiji sastavni dio je zajedničko spavanje, temelji se na ideji da se odnos između mame, tate i djeteta razvija od samog početka. Dijete će tako razvijati osjećaj sigurne privrženosti roditeljima jer ćete brzo odgovarati na njihove potrebe, smirivati ih ili hraniti.

Zajedničko spavanje umjesto spavanja u dječjoj sobi kod djeteta će razvijati povjerenje i osjećaje sigurnosti, zaštite i ljubavi.


“Samim time, kako se dijete razvija uz povjerenje da će mu roditelji pružiti sve što mu je potrebno i zaštititi ga, ono razvija takozvanu sigurnu privrženost koja kasnije utječe na formiranje osobnosti tog malog čovjeka, pozitivne slike o sebi, načina interakcije s drugima te mnogih drugih aspekata važnih za razvoj psihički i emocionalno stabilne osobe", objašnjava psihologinja Sunčana Rokvić za portal klokanica.hr.


Spavanjem u kinderbetu dijete neće ostati zakinuto za osjećaje sigurnosti, zaštite ili ljubavi, bitno je samo pravovremeno reagirati i tako razvijati odnos. Neki roditelji žele zadržati privatnost u bračnom krevetu, ali su onda spremni uložiti više truda kako bi svom djetetu osigurali pozitivne emocije i osjećaj povjerenja. 

Dozvolite djetetu da bude dijete, što duže - to bolje! Uložite vaše vrijeme u njih i dobit ćete puno, puno više.

Kada za to dođe vrijeme izaberite im perfektnu dječju sobu iz našeg web shopa.

Perfektne dječje sobe