KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Što je ljetni solsticij?

Što je ljetni solsticij?

Datum objave: 2019-11-13 13:40:51 +0100

Kažu da je za optimiste čaša uvijek napola puna, dok je za pesimiste napola prazna. A kad bismo vam spomenuli ljetni solsticij? Je li vam tada dan duži ili noć kraća?

Za stanovnike sjeverne zemljine polutke su u vrijeme ljetnog suncostaja dani duži, a raspoloženje vedro i optimistično. Sunce i svjetlost posebno raduju Norvežane jer u vrijeme zimskog solsticija tamo traju polarne noći koje traju po 20 sati, a ponegdje dan ne postoji čitavih pet mjeseci.

S druge strane, za vrijeme ljetnog suncostaja, poznatijeg kao Midnattsol ili ponoćno sunce, dan traje gotovo 20 sati, a noći, koje su zapravo jako svijetle i podsjećaju na sumrak, traju malo manje od četiri sata.

U Rusiji tijekom ljetnog solsticija traju popularne bijele noći. Kod njih je taj fenomen toliko popularan da su od toga stvorili i zaradu pa na internetu možete pronaći brojne turističke aranžmane za “Bijele noći u Sankt Petersburgu”. Tada od sredine svibnja do kraja srpnja nebo postaje tamnije tek poslije ponoći, a noć izgleda poput sutona koji se pretvara u zoru.

Oni koji žive na tom području već su navikli na promjene, no našim Vatrenima koji trenutno borave u Rusiji zbog Svjetskog nogometnog prvenstva trebaju jako guste zavjese, udoban ležaj i tablete za spavanje jer u Hrvatskoj 21. lipnja, najduži dan u godini traje 15 i pol sati. 

Što je ljetni solsticij?

Ljetni solsticij je potpuno prirodna pojava vidljiva u cijelom svijetu. Na sjevernoj polutki noći su tada kraće dok su na južnoj polutki duže od dana. Na sjevernoj polutki tada počinje ljeto, a na južnoj zima.

Ponoćno sunce

Naziv suncostaj dolazi od latinskih riječi koje se doslovno prevode kao stajanje sunca, a promatrate li Sunce oko podneva, ono zaista izgleda kao da stoji mirno na nebu te se nakon tri dana počne gibati u suprotnom smjeru

Poganski i kršćanski običaji za vrijeme ljetnog solsticija

U nekim se gradovima 21. lipnja slavi, a štuju ga zaljubljenici u astronomiju koji se okupljaju kako bi ispratili sunčeve zrake uvečer, a ujutro dočekali prve uz ritmove bubnjeva.

Nekada su pogani štovali prirodu i slavili 21. lipnja kao dan vatre i Sunca. Pogani su vjerovali da je ljetni solsticij doba kada u potpunosti prestaju hladnoća, mraz i snijeg.

Ljetni solsticij Kršćani su s pojavom Kršćanstva prestali slaviti, iako mnogi smatraju da to i dalje rade 24. lipnja, na dan rođenja Ivana Krstitelja, popularno Ivanje. Pogani su za vrijeme ljetnog solsticija krijesovima slavili Sunce, a Kršćani na Ivandan pale krijesove u slavu Ivana Krstitelja.

Ako su za vrijeme ljetnog solsticija za vas dani duži, provedite ih u šetnji i prirodi ili dočekajte prve zrake sunca. Ako pak ste “najkraća noć” tip, 21. lipnja će vam u najmanju ruku biti potrebne deblje zavjese i udoban ležaj. Nabavite ga u širokoj ponudi Perfecta Dreamsa!

Klik do najudobnijih ležajeva