KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Što položaj u kojem spavate s partnerom govori o vašoj vezi?

Što položaj u kojem spavate s partnerom govori o vašoj vezi?

Datum objave: 2019-11-13 13:56:20 +0100

Što se događa u spavaćoj sobi kada se ugase svjetla?

Ako je vjerovati istraživanjima - ne baš puno.

Uz užurbani tempo života, svakodnevne obaveza i stres na poslu tako ste umorni da partnera prije spavanja možda nećete ni poljubiti ili mu reći volim te.

Zvuči tužno, ali nije sve tako crno.

Položaj u krevetu govori koliko ste povezani

Unatoč našim naporima da čim prije zaspimo, položaj u kojem spavamo govori puno o povezanosti s partnerom.

Tijekom spavanja govor tijela nemoguće je lažirati. 

To je vrijeme kada smo iskreni i ranjivi pa pozicija u kojoj usnivamo govori što uistinu osjećamo prema partneru. 

Koliko god smo umorni.


Položaj u kojem spavate otkriva koliko ste bliski s partnerom

 

Psihologinja Corrine Sweet u suradnji s lancem hotela Travelodge, napravila je istraživanje o tome kako Britanci spavaju i što razni položaji govore o vezi.

Novi trend je odvojeno spavanje

Istraživanje je pokazalo kako 94 posto parova koji noći provode zajedno ušuškani pod dekicom imaju sretnu i zdravu vezu

Kao novi trend u spavanju nametnulo se - odvojeno spavanje.


U potrazi za boljim snom parovi često spavaju - odvojeno

 

Jedan od 10 parova priznaje da spava odvojeno od partnera u potrazi za boljim snom, a alarmantan je podatak da čak jedna četvrtina parova starijih od 35 godina spava u odvojenim krevetima.

Većina parova ipak i dalje spava zajedno.

Psihologinja Corrine Sweet i njezin tim istražili su u kojim pozama najčešće spavaju te što spavanje u pojedinoj pozi govori o njihovoj bliskosti.

9 najpopularnijih poza i njihovo značenje:

1. Sloboda - 27 %

U pozi nazvanoj "sloboda" spava najviše ispitanika, njih 27 posto. Radi se o pozi u kojoj partneri spavaju leđa o leđa bez dodirivanja. Ova poza pokazuje da su partneri neovisni, ali se međusobno uvažavaju i prihvaćaju. Bliski su, povezani i imaju visok stupanj povjerenja i intimnosti.


U pozi "sloboda" spavaju neovisni, ali povezani partneri

2. Nježnost - 23 %

Kada partneri spavaju leđa o leđa s dodirivanjem spavaju u pozi "nježnost". Pozna znači da je ugodno i da su opušteni, a 23 posto ispitanika izjavilo je da tako spava. Česta je u ranijem stadiju veze.

3. Razgovor s jastuka - 3 %

Oko 3 posto ispitanika spava s partnerom licem u lice. Pozicija pokazuje potrebu za intimnošću i razgovorom prije usnivanja, a nazivamo ju "razgovor s jastuka".

4. Ljubavni čvor - 8 %

Lice okrenuto prema licu, a noge su isprepletene na 10 minuta nakon čega partneri razdvojeno usnivaju. Poziciju nazivamo "ljubavni čvor" koji pokazuje kompromis između intimnosti i neovisnosti uzimajući najbolje od obje stvari. U pozi spava 8 posto ispitanika.


Ljubavni čvor za uspavljivanje. Ili?

5. Položaj žlice - 18 %

Svi ste čuli za "položaj žlice". To je tradicionalni položaj u kojem jedan partner preuzima glavnu ulogu i štiti drugog partnera. U toj poziciji spava 18 posto ispitanika.

6. Romantičari - 4 %

Scena kao iz filma. Kada žena s glavom leži na muškim prsima oni spavaju u pozi "romantika". Ovo je česta poza kada je veza u ranoj fazi i puna strasti, a u njoj spava tek 4 posto ispitanika.

7. Ljubavnici - 2 %

U pozi zvanoj "ljubavnici" partneri su okrenuti licem u lice i isprepletenih nogu cijelu noć. Partneri koji ovako usnivaju često teško podnose razdvojenost jedan od drugoga. Najmanje ispitanika ovako spava, njih 2 posto.


"Ljubavnici" ne mogu podnijeti razdvojenost

8. Superjunak - 3 %

U pozi "superjunak" jedan od partnera spava na prsima i zauzima središnji dio kreveta, dok drugi visi s njega. Ova pozicija pokazuje da je jedan partner dominantan, a drugi preuzima sekundarnu ulogu. Tako spava 3 posto parova.

9. Razno

Posljednja pozicija na ovom popisu je poza "razno". Nema posebnih pravila i to je ono kada parovi spavaju kako god im je udobno. Bilo da su zajedno ili odvojeno na krevetu - sve funkcionira.

postavi nam pitanje