KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Tko treba više sna – muškarci ili žene?

Tko treba više sna – muškarci ili žene?

Datum objave: 2020-11-08 23:03:12 +0100

Često čujemo da su muškarci veliki spavalice, a da se žene odjednom navečer "ugase" i u prosjeku odlaze u krevet ranije od muškaraca. Tko je onda veća spavalica - muškarci ili žene?

Prije nego što vam ispričamo sve o krevetima i važnosti kvalitetnog madraca za kvalitetu spavanja – reći ćemo vam što kaže znanost.

Naime, prema istraživanjima američkih znanstvenika, žene trebaju više sna od muškaraca, a nedostatak sna puno lošije i pogubnije utječe na žene nego na muškarce.

Loš san kod žena snažno je povezan s pojačanim psihičkim poteškoćama i pojačanim osjećajima bijesa, depresije i neprijateljstva. Suprotno tome, ti osjećaji nisu bili povezani s poremećajem sna kod muškaraca.

Što bi mogao biti razlog tomu?

Naime, jedna od glavnih funkcija sna je da dopusti mozgu da se oporavi i popravlja. Tijekom dubokog sna, korteks – dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, jezik, itd... – odvaja se od osjetila i odlazi u način oporavka - kaže profesor Jim Horne, autor knjige “Putovanje kroz znanost spavanja”, objašnjavajući da što više upotrebljavate mozak tijekom dana, to je potrebno više oporavka tijekom noći, pa je potrebno više spavanja.

S obzirom da su žene poznate da tijekom dana obavljaju više zadataka, više razmišljaju, te koriste više snage mozga nego muškarci, zauzvrat trebaju više spavanja kako bi dobro funkcionirale. Vrlo često se ženama događa da se odjednom potpuno iscrpe i naglo zaspu, npr. dok gledaju televiziju.

Razlog tomu je što su ženski mozgovi različito povezani od mozgova muškaraca i složeniji su, pa im je potreba za spavanjem nešto veća. Prosjek je 20 minuta više, ali neke žene trebaju još malo više sna.

I zato ako raspravljate tko bi se sutra trebao prvi ustati iz kreveta i napraviti doručak, sjetite se da ženama treba više sna i da se mnoge svađe i nesuglasice mogu izbjeći kada smo naspavani i dobre volje.

Dobro naspavani bolje rasuđujemo, odmorniji smo i veseliji, a za kvalitetu sna vrlo je važan i odabir kreveta i adekvatnog madraca.

Ponudu naših kreveta i madraca možete istražiti na našoj web stranici i isprobati u našim salonima diljem Hrvatske (evo linka za popis salona).

U našoj ponudi imamo madrace koji su više za muškarce, a neki koji će tvrdoćom biti udobniji ženama, kao što imamo krevete koji će se možda više svidjeti muškarcima, odnosno ženama.

No, važno je znati da se svi naši modeli kreveta i uzglavlja mogu modificirati po vašim željama te da izbor tkanine i materijala jako utječe na konačan izgled kreveta.

Npr naš krevet Milano lux u rozom tekstilu (predzadnja slika u tekstu) izgledat će vrlo ženstveno, dok u tamnosivoj tkanini ili koži može izgledati jako "frajerski" i "muževno".

No, naš savjet je da kod odabrira kreveta ne razmišljate o „muško-ženskim“ kategorijama nego da izgled kreveta prilagodite interijeru i vašim osobnom ukusu.