KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Učenje u krevetu - da ili ne?

Učenje u krevetu - da ili ne?

Datum objave: 2019-11-13 13:42:07 +0100

Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti da brzo uče. Sigurno se možete prisjetiti situacije iz školske ili studentske klupe kada vam apsolutno ništa nije moglo privući pažnju, a znanje nikako ući u glavu. Nakon “prospavanog” školskog sata treba pronaći najbržu i najlakšu metodu učenja i pripreme za ispit, a to baš nije lako.

Jedan od najboljih savjeta koje učenici i studenti mogu dobiti od svojih starijih kolega je da se najlakše uči u krevetu i to prije spavanja. Da, ozbiljni smo. Naime, istraživanje provedeno u Brighamu dokazalo je da ljudski mozak tijekom spavanja lakše usvaja znanje.

Također, isto je istraživanje dokazalo da ćete biti sigurniji u svoje odgovore prilikom testiranja, ako za test učite večer prije ispita i to netom prije odlaska na spavanje.

Pitate se kako je to moguće? Pa, proces prikupljanja memorija u mozgu odvija se kroz tri faze:

  • akvizicija memorije,
  • konsolidacija memorije i
  • osvježavanje memorije.

Tijekom faze akvizicije primamo informaciju, u fazi konsolidacije ju usvajamo, dok u posljednjoj fazi mozak odlučuje hoće li je zadržati ili ne. Faza konsolidacije ključna je prilikom učenja prije spavanja. Mozak naime tijekom noći ne prima nove informacije na koje utječe vanjski svijet pa ih mozak lakše zadrži u memoriji.

Učenje u krevetu

No postoji i ona druga strana gdje učenje u krevetu prije spavanja može biti i jako varljivo, posebno ako to ostavite za kasne večernje sate. Umor i iscrpljenost nikako nisu dobrodošli za učenje pa dobro razmislite koliko vam je vremena potrebno da prođete cijelo gradivo.

Osim tajminga važan je i položaj u kojem učite te udobnost kreveta, kako bi usvajanje novog znanja prošlo bez muke i bolova u leđima i vratu. Potrudite se stvoriti ugodno okruženje bez puno predmeta koji će odvlačiti pažnju od knjige.

Stvorite kvalitetan prostor za učenje

Svi znamo da je kod učenja najvažnija usredotočenost, a tijekom dana nas u tome mogu omesti čak i ptice koje pjevaju na prozoru. Zbog toga je večer idealna za učenje jer je tada sve mirnije.

Isključite svoj pametni telefon i TV. O tome koliko su plavo svjetlo, mobitel i televizor štetni u spavaćoj sobi, već smo pisali. Osim što zrače i izazivaju poremećaje kod spavanja, poteškoće s učenjem još su jedan razlog zašto bi TV odmah trebalo izbaciti iz sobe.

Ideji o učenju u krevetu doskočili su i proizvođači kreveta i namještaja, a ni mi nismo ostali ravnodušni.

Dodaci koji dolaze uz krevet gotovo da isključuju upotrebu radnih stolova jer sadrže sve ono što bi moglo biti potrebno prilikom učenja. To naravno ne vrijedi za pisanje domaće zadaće. Tu će prednost uvijek imati dobri stari radni stol i udobna, ergonomska stolica.

Da biste stvorili kvalitetnu radnu okolinu važno je slušati svoje želje i kreirati savršen prostor za učenje, baš onako kako sami volite. U nastavku vam dajemo nekoliko ideja kako biste sebi ili svojim klincima olakšali učenje i znate što je najbolje? Sve ove elemente možete pronaći u našem web shopu ili prodajnim mjestima.

Krevet Nest 5010710

Soba za mlade Nest

Krevet Nest 5010710

Krevet za mlade Nest

Radni stol Spot 5010540

Radni stol Spot

Krevet na kat Nest 4014713

Krevet na kat Nest

Stolić Nest 4014479

Stolić Nest

I još nekoliko savjeta za kraj…

Da bi učenje bilo još lakše, isprobajte ovih pet trikova:

  • Bilješke uvijek zapisujte ručno. Na taj način vaš mozak će brže i lakše procesuirati informacije.
  • Očistite radnu jedinicu i riješite se predmeta koji odvlače pažnju. Čistoća će pomoći da zadržite fokus i na taj način bolje iskoristite vrijeme pred knjigom.
  • Bavite se fizičkim aktivnostima jer je zdravo tijelo jedan od osnovnih preduvjeta kvalitetnog učenja.
  • Uvedite sustav nagrađivanja nakon savladanog gradiva. Dobre ocjene i naučeno znanje je potrebno i nagraditi, zar ne? 
  • Podijelite naučeno znanje s braćom ili roditeljima. Ispričajte zanimljivosti koje ste naučili ljudima oko sebe, neka budu informirani.

Vjerujemo da učenje u Perfecta Dreams krevetima može doista biti uspješna metoda. 

Kliknite i odaberite savršeno mjesto za učenje