KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Uređenje dnevne ideje: praktične i jeftine ideje

Uređenje dnevne ideje: praktične i jeftine ideje

Datum objave: 2019-11-13 13:49:38 +0100

Većinu vremena provodimo u dnevnoj sobi. Opuštamo se, gledamo TV, drijemamo, družimo se… Pa i kada smo bolesni nekako je ljepše biti u dnevnoj sobi nego u spavaćoj. 

Budući da toliko vremena provodimo u jednoj prostoriji, s vremenom nam ona postane dosadna i željeli bi nešto promijeniti.

No kada realno gledate, početni troškovi za preuređenje samo jedne sobe mogu biti poprilično visoki. Kupnja svega novoga je zaista privlačna ideja, no kada imate određeni proračun, pomisao na cjelodnevno uživanje u shoppingu nekako izblijedi u zraku.

No budite bez brige, jer i s malim proračunom možete preurediti dnevnu sobu, pa evo nekoliko ideja smiley

1. Započnite shopping u svojem domu

Umjesto odlaska u trgovinu, prošećite se po kući i “posudite” predmete i dekoracije iz ostalih soba. Pogledajte što imate u ormaru, na tavanu, podrumu ili u garaži.

Retro stil uređenja je sada “in”, pa umjesto da u trgovini kupujete stari lampaški radio ili starinski okvir za slike, uzmite ih besplatno s tavana.

Ako među starim stvarima nađete zrcalo, nemojte ga odmah prekrižiti već ga iskoristite kao dekorativni pladanj za čajni set. 

Iskoristite staro zrcalo kao dekorativni pladanj

Isto tako, nađete li kod prijatelja ili negdje na buvljaku stara vrata kojima je prešao rok trajanja, iskoristite ih i pretvorite u stolić za kavu.

Iskoristite stara vrata i pretvorite ih u mali stolić

Iskoristite i stari drveni prozor! Zagladite drvo brusnim papirom, po želji ga obojite i iskoristite ga kao okvir za slike kakvog nitko nema.

Stari prozor može postati unikatan okvir za slike

2. Nemojte pretrpati dnevnu sobu namještajem

Oduprite se želji da nagomilate što više namještaja u sobu. Danassu u dizajnu interijera moderni minimalizam i prozračnost, pa iskoristite ovaj trend u svoju korist - ne morate cijelu sobu popuniti namještajem!

Kupujete li namještaj, svoj proračun radije potrošite na nekoliko komada kvalitetnog namještaja kao što su stolići, komode, lampe i slično.

Dnevna soba neka bude prozračna.

Ulaganje u kvalitetan namještaj je u svakom pogledu kvalitetno potrošen novac jer će vas služiti još godinama, a dodatna prednost je ta što će dnevna soba će s manje namještaja izgledati urednije, ljepše i modernije.

3. Odredite što će biti središte sobe

U svakom filmu postoje glavne i sporedne uloge, a to pravilo vrijedi i za uređenje interijera. Odaberite svoju zvijezdu i pretvorite je u žarišnu točku sobe. Drugi namještaj i elementi neka preuzmu sporednu ulogu jer ćete u protivnom stvoriti vizualnu zbrku.

Žarišna točka dnevne sobe može biti udoban kauč, regal, stolić ili umjetničko djelo na zidu. 

Što god odabrali, pobrinite se da taj element privuče pažnju. 

U ovom primjeru pažnju privlače žute dekoracije i dio komode u boji ciklame.

Pažnju privlače žute dekoracije

4. Mjere i proporcije neka vam budu najbolji prijatelji

Ono što u trgovini izgleda savršeno, u vašoj dnevnoj sobi može izgledati kao da je netko pobrkao sve lončiće.

Možda ste kupili preveliki kauč koji je zatrpao cijelu sobu ili ste kupili premalo zrcalo koje uopće ne dolazi do izražaja. A možda ste toliko pogriješili s izborom roze vaze da bolno bode u oči.

Stoga tijekom kupovine uvijek imajte na umu proporcije glavnih elemenata u dnevnoj sobi i boje koje prevladavaju u njoj. 

Na primjer, ovo veliko ogledalo lijepo ispunjava prazan prostor na zidu, a da je manje ne bi uopće došlo do izražaja. Po zidu bi nagomilali mnogo malih dekoracija i opet bi nastala zbrka.

Veliko zrcalo odlično popunjava prazan prostor na zidu

5. Razmještaj namještaja s obzirom na tepih

Postoje tri načina prema kojima možete razmjestiti namještaj:

  • Sav namještaj je na tepihu. Tepih treba biti dovoljno velik kako bi sav namještaj stao na njega. Takav razmještaj stvara luksuzniji osjećaj, pa što veći tepih to bolje. Samo pripazite da ostavite barem 50-ak centimetara praznog poda kod zidova.
  • Sav namještaj je izvan tepiha. Ako vam je dnevna soba mala, najekonomičnija opcija je rasporediti sav namještaj izvan tepiha. Prednji dio svakog većeg komada i sjedećeg namještaja bi trebao dodirivati rub tepiha.
  • Prednji dio namještaja je na tepihu. Kako bi vizualno povezali prostor, razmjestite namještaj tako da je prednji dio namještaja na tepihu. Dobit ćete dobro definiran prostor i osjećaj prozračnosti.

Razmjestite namještaj prema veličini tepiha

6. Otpustite kočnice i podivljajte s ličenjem zidova

Ovo je jedna od najbolje čuvanih tajna svakog dizajnera interijera: sve je u boji zidova jer - boja je jeftina!

Jeftinija od svih ostalih elemenata i dekoracija potrebnih za uređenje bilo koje prostorije. Pogotovo dnevne sobe.

Prije neko postanete odvažni i riskirate s izborom boje, budite sigurni da ste odabrali onu koju volite. Prikupite nekoliko besplatnih uzoraka boja iz različitih trgovina, pa ih kod kuće u miru proučite i skombinirajte s namještajem i ostalim elementima u dnevnoj sobi.

Nakon što ste suzili izbor, kupite malo od svake boje i obojite jedan mali dio zida kako bi na kraju odabrali boju koja vam se najviše sviđa.

Obojite dio zida koji nije vidljiv, npr. dio zida na kojem će biti prislonjena fotelja, regal ili nešto drugo. 

Budite sigurni koja vam boja najviše odgovara

Prije donošenja finalne odluke, pričekajte par dana kako bi vidjeli kako boja reagira na različite količine dnevnog svjetla.

Kod odabira nijanse boja i ličenja zidova, preporučuje se pravilo 60-30-10:

  • 60 posto prostorije bi trebala popuniti dominantna i neutralnija boja,
  • 30 posto prostorije bi trebala popuniti sekundarna boja,
  • 10 posto prostorije bi trebala biti jaka boja za naglasak ključnih elemenata u prostoriji.

7. Ignorirajte sva pravila u korist kreativnosti

Nakon što smo vam dali nekoliko smjernica i savjeta za opremanje i uređenje dnevne sobe, nemojte ih se slijepo držati.

Neki od savjeta su stvarno praktični, no najvažnije je urediti dnevnu sobu tako da se vi osjećate dobro u njoj. 

Udobnost je na najbitnijem mjestu! Nabacajte na kauč koliko god jastuka želite, koliko god dekica želite i ako baš želite - natrpajte dnevnu sobu raznim dekoracijama.

Stvarčice za dnevnu sobu