KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Uređenje prema pravilima minimalizma?

Uređenje prema pravilima  minimalizma?

Datum objave: 2019-11-13 13:54:50 +0100

“Manje je više” moto je minimalizma.

Ovaj je trend iz umjetnosti doputovao do arhitekture i dizajna, a dobrim dijelom je inspiriran japanskim tradicionalnim dizajnom i arhitekturom. 

Dizajneri interijera koji primjenjuju minimalizam veliku pažnju pridaju prirodnom svjetlu i elegantnoj rasvjeti i prostoru.
 
Još u osamdesetima udareni su temelji minimalističke arhitekture i uređenja prostora. Naravno, u dva žarišta zapadne kulture: New Yorku i Londonu.

Minimalisti (arhitekti i dizajneri) postavili su cilj: doseći jednostavnost koristeći bijele elemente, hladnu i elegantnu rasvjetu i u velike prostore unositi minimalni broj predmeta i minimalno namještaja.

Ovakav stil nemojte primijeniti ukoliko ste “hrčak”. Minimalizam bi trebao slijediti i životnu filozofiju “koristim samo ono što mi je potrebno”.

Nekoliko jednostavnih pravila minimalizma

Spavaću sobu vrlo lako ćete urediti u ovom stilu. 

Slijedite samo nekoliko pravila.

1) Mislite o prostoru. O uređenju razmišljajte na način “kako da mi što više prostora ostane”, a ne “o, tu ima mjesta za još jedan fikus/ukras”.


2) Namještaj svedite na minimum. Spavaća soba ne treba ništa više od kreveta i ormara, malog noćnog stolića i eventualno stolice. Velike škrinje koje ničemu ne služe i glomazne fotelje nisu odlika minimalizma. 


 

3) Što manje ukrasa i boja. Sjetite se da je manje više. Nema tapeta, nema uzoraka - minimalizam dozvoljava dvije boje.
Stvari kao knjige, DVD-e i odjeću treba držati van vida i dosega u ormarima i ladicama. U mnogo pogleda minimalizam je varanje oka. Stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene. 


Ako se priklonite minimalizmu vjerojatno ćete promijeniti i svoj pogled na materijalno. Nećete kupovati i gomilati bez veze. Bar se nadamo.

Jer će vam se inače nagomilati ormari ;)

Zapamtite - i oni moraju biti uredni. 

postavi nam pitanje