KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Uspavajte djecu na kampiranju

Uspavajte djecu na kampiranju

Datum objave: 2019-11-13 13:41:38 +0100

Kampiranje s djecom puno je avantura, novih iskustava i idealan je način za stvaranje obiteljskih uspomena.

Ako putujete s malom djecom, vjerojatno vas očekuje mnogo izazova. Zahtjevniji su od velike djece, jedu više puta dnevno, stalno ih treba animirati, voditi u razgledavanje, igrati se s njima i spremati ih na spavanje.

Kada se radi o noćenju u hotelu ili apartmanu, uvjeti spavanja najčešće vam idu u prilog, no kada djecu povedete na kampiranje, moglo bi se pojaviti nekoliko zanimljivih situacija.

Spavanje na kampiranju

Kao što veliki odmaraju od posla i šefova, i djeca odmaraju od svojih teta čuvalica, a to podrazumijeva i promjene u dnevnom rasporedu.

Psst... znamo da mame i tate na odmoru malo previše dopuštaju .

Djeca to znaju jako dobro iskoristiti pa malo kasnije odlaze na spavanje, preskaču popodnevni odmor i malo duže ostaju budni.

Tijekom dana sve je ok, a kad se jednom spusti noć, iz prirode dolaze razni zvukovi koji potiču dječju bujnu maštu.

U crtanim filmovima noću uvijek lete šišmiši, a iz šume izlaze čudovišta. Kada tome dodate još i spavanje u vreći na tlu, djeca bi mogla biti poprilično uplašena. Na sreću, postoje zanimljiva rješenja da im spavanje maksimalno olakšate.

1. Kao kod kuće

Iako je ritam spavanja promijenjen i djeca mogu biti uplašena, udoban ležaj i mirno utočište i dalje su prvi na listi osjećaja sigurnosti pa garantiramo da ćete ih ipak uspjeti uspavati.

Djeca i spavanje na kampiranju

Prostor za spavanje okružite plišanim medvjedićima i najdražom dekicom, a nemojte zaboraviti i na djetetov jastuk, pa čak i najdražu posteljinu.

Pomoći će vam i tješilice ili igračke koje oponašaju zvukove perilice rublja, kuhinjske nape, usisavača ili bijelog šuma, uz koje dijete inače najlakše zaspi kod kuće.

2. Priroda, tišina! Ovdje se spava...

Šum valova, žuborenje potočića ili noćne ptice koje lete i hodaju  mogle bi uznemiriti djetetov san.

Iako odrasli vole uživati u miru, djecu bi tišina koja dolazi iz prirode mogla uplašiti.

Ako se dijete boji ili ga nepoznati zvukovi koji dolaze izvana ometaju u spavanju, nabavite čepiće za uši ili im pustite laganu muziku za spavanje.

Ako ništa ne uspije, čvrsti zagrljaj i mamina uspavanka sigurno će upaliti.

3. Svjetla su neizbježna

Ako djeci još uvijek noću ostavljate upaljena svjetla, bljeskalice i noćne svjetiljke ono su što ćete kod pakiranja prvo staviti u putnu torbu i još nekoliko puta prije odlaska provjeriti jeste li ih uzeli.

Na kampiranje uzmite puno svjetiljki

Ručna svjetiljka bit će vam od velike pomoći i prilikom noćnih izlazaka iz kamp kućice i posjeta toaletu koji sigurno nećete moći izbjeći.

Čak i ako ne planirate buđenje noću, stavite svjetiljku pored ležaja za neočekivane noćne scenarije usred kampa.

4. Držite se rutine

Izbjegnite grešku s početka priče i na godišnjem odmoru poštujte rutinu spavanja.

Ovo posebno vrijedi za bebe i djecu do tri godine starosti kojima je već unaprijed, kod kuće ili u vrtiću, određen raspored spavanja.

"Vrijeme je za spavanje!", rečenica je koju će dijete uvijek interpretirati upravo na način da jednostavno mora ići spavati.

Ako pak vaše dijete nema raspored spavanja, bit će vam potrebna barem dva tjedna treniranja da bi vam to uspjelo na odmoru.

Savjet za kraj:

Ako ovog ljeta ne uspijete isplanirati kampiranje, organizirajte ga u vlastitom vrtu. To vam može poslužiti kao dobra priprema za neki od budućih odlazaka na odmor u prirodi.

Postavite šator i nabavite vreće za spavanje. Sigurni smo da će djeca biti uzbuđena, a u slučaju straha i neočekivanih noćnih posjeta, uvijek se možete vratiti iza zidova kuće u svoj najdraži krevet.