KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Utječe li položaj spavanja na stvaranje bora?

Utječe li položaj spavanja na stvaranje bora?

Datum objave: 2019-11-13 13:57:06 +0100

Još ste jednim dijelom u svijetu snova i odjednom zvoni budilica. Grozan početak dana…

Kad bi još malo mogli ostati u krevetu.

Ali dobro, barem ste se koliko-toliko naspavali.

Uđete u kupaonu, obavljate jutarnju rutinu, pogledate se u ogledalo i šok - lice vam je prošarano otiscima jastuka.

Izgledate kao reljefna karta, a još morate takvi i na posao.

Najradije bi plakali od jada, ali tješite se činjenicom kako će ti nabori nestati s lica za nekoliko minuta.

I problem je riješen, zar ne? E, pa nije tako jer nabori na licu koji se stvaraju kad spavate s vremenom se pretvaraju u bore.

Položaj spavanja: glavni krivac za stvaranje bora

Način na koji spavate je drugi najčešći uzrok stvaranja bora.

Tijekom sna nesvjesno pokrećemo mišiće lica koji utječu na boranje čela ili kože oko očiju.

Tome pribrojite i 2500 sati godišnje koje provedemo pritiskujući lice na jastuk i dobili ste savršenu formulu za nastanak neželjenih bora.

Ako želite umanjiti izgled bora i usporiti stvaranje novih, za početak je dovoljno s vremena na vrijeme promijeniti položaj spavanja.  

Kako ne bi "gužvali" lice uvijek na istom mjestu.

Vrste bora ovise o položaju spavanja


Položaj spavanja utječe na nastanak bora

 

Američka akademija dermatologije upozorava kako redovito spavanje u istom položaju dovodi do bora spavanja - nabori koji se javljaju na predvidljivim mjestima lica.

Oni ostaju urezani u kožu i iako će nestati tijekom dana, mnogi će se s vremenom pretvoriti u bore.

Najčešći položaji spavanja i bore:

  • Spavanje na boku. U ovom položaju spava oko 60 posto populacije. Zbog jakog pritiska na linije oko nosa i usta, stvaraju se bore na obrazima i bradi. Ako spavate na boku koristite čvršći jastuk, a glavu polegnite tako da donja polovica lica ne dotiče jastuk.
     
  • Spavanje na trbuhu. Najgori položaj spavanja je na trbuhu jer je lice direktno “uronjeno” u jastuk. Ako ste se ikada probudili i primijetili vertikalne crte i oznake od jastuka na licu onda se bore spavanja već formiraju. Zbog jakog pritiska lica na jastuk karakteristične su bore na čelu.
     
  • Spavanje na leđima. Najbolji položaj spavanja koji će umanjiti bore je spavanje na leđima jer se izbjegava direktan kontakt lica s jastukom. No, ovaj položaj može povećati horizontalne crte na vratu - slične su crtama koje su najočitije kada gledamo prema dolje.

Kako možete ublažiti bore?

Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći, no imajte na umu kako oni neće čarobno izbrisati ili spriječiti bore na licu.


Pravilnom njegom kože i odabirom jastuka možete smanjiti bore

1) Hidratantna krema u hitnim situacijama smanjuje bore

 

Probudili ste se s otiscima jastuka na licu, a žurite na posao ili jutarnju kavu u gradu. U ovim hitnim slučajevima pomaže umivanje lica toplom vodom koja će pojačati cirkulaciju. Nakon toga lagano umasirajte hidratantnu kremu u kožu dok se ne upije.

2) Smanjite bore dobrim snom

Svi znamo što je “beauty sleep”. Novija istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na međunarodnom dermatološkom sastanku dokazuju kako nedostatak sna utječe na nastanak bora.

Žene koje su spavale samo pet sati svake noći su u roku mjesec dana imale dvostruko više bora u usporedbi s onima koje su spavale sedam sati.  

Dok spavamo tijelo proizvodi ljudski hormon rasta koji osigurava elastičnost kože, pomaže u obnavljanju oštećenih stanica i snižava pH kože.

Nedostatkom sna, tijelo proizvodi višak kortizola - hormona koji razgrađuje stanice kože i glavni je krivac u nastajanju bora.

3) Odabir pravog jastuka može smanjiti bore

Eksperimentirajte s jastucima do kad ne pronađete model koji vam odgovara. Odaberite svilene ili satenske jastučnice po kojima će vaša koža kliziti, a ne pamučne koje će je gužvati.

Razmislite i o spavanju bez jastuka. U početku će biti neudobno i možda problematično, pa ispod vrata možete staviti zarolani jastuk ili ručnik.

Najbolji način u borbi protiv bora je imati rutinu njege kože i naučiti kako ne biti u direktnom kontaktu lica s jastukom.

Ako su se na vašem licu već pojavile prve bore, prije spavanja kožu njegujte hidratantnim kremama i losionima.

Isto tako, razmislite o dobroj jastučnici i jastuku.

postavi nam pitanje