KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Uzrokuju li horori noćne more?

Uzrokuju li horori noćne more?

Datum objave: 2019-11-13 13:44:53 +0100

Bliži se Halloween ili Noć vještica. 

Svake godine ovaj, nazovimo ga, blagdan obilježava se 31. listopada i to je dan kada se maskiramo u zastrašujuće kostime, odlazimo u kafiće na organizirane partyje, pijemo čudno zastrašujuća pića i jedemo još čudniju hranu.

S druge strane neki će više uživati tako da večer provedu kod kuće, u krevetu s kokicama u ruci i dobrim hororcem na TV-u. 

Iskreno, i mi više naginjemo ovoj drugoj skupini jer ipak, što je Noć vještica bez dobrog horor filma?

Horor filmovi prije spavanja? Izazivamo li nevolju?

Tko ne voli horor filmove? Onaj adrenalinski nalet koji dobivamo zbog strašnih scena dok ubojica trči za svojom žrtvom s motornom pilom u ruci ili dok glavni negativac čuči u mračnom kutku sobe i spremno čeka svoju žrtvu… 

Na takvim scenama samo da ne zavičemo na glas: “Pazi, okreni se! Otiđi u drugu sobu!

Scene stvarno znaju biti zastrašujuće, ali su ipak zabavne. No koliko nas ta zabavna filmska magija košta sna? Nakon što zatvorimo oči, ulazimo li u predivan svijet snova ili u pravu noćnu moru?

Noćne more i predivni snovi javljaju se u REM fazi sna

Svatko odlazi u krevet u nadi da će se kvalitetno odmoriti. Rijetko tko će uskočiti u krevet u nadi da će cijelu noć provesti u paranoji, drhteći od straha i tjeskobe. No noćne more su ponekad neizbježne.

Noćne more su ponekad neizbježne

Većina noćnih mora javlja se u petoj fazi sna, tj. u REM fazi. U njoj se povećava rad srca, oči se ubrzano kreću lijevo-desno, tijelo je paralizirano, a moždana aktivnost je najveća. U njoj obično sanjamo i provedemo oko 25 posto ukupnog vremena spavanja (oko dva sata). 

Većina stručnjaka vjeruje da se noćne more javljaju zbog svakodnevnog stresa i trauma, a upravo tako zastrašujući filmovi pretvaraju mirne noći u one zastrašujuće.

Faktori straha koje horori izazivaju i stvaraju noćne more

Znate li uopće podrijetlo riječi noćna mora? Riječ noćna mora dolazi iz prijevoda engleske riječi Nightmare, a ona dolazi iz staro engleske riječi “mare” koja označava mitološkog demona koji sjedi na zaglavlju kreveta i izaziva zastrašujuće snove. Riječ Night (noć) je dodana kako bi se zastrašujuća mora striktno povezala sa spavanjem. 

Nocne more pojavljuju se zbog stresa

Iako još nije službeno dokazano da postoji tajna veza između horora i noćnih mora, prema sljedećim faktorima možete lako vidjeti kako nam zastrašujući filmovi mogu utjerati strah u kosti i poslati nas na zastrašujuću avanturu spavanja.

1. Horori izazivaju potencijalnu paranoju

Mašta radi svašta, a ljudskoj mašti nema kraja. S vremenom i nečiji usputni prijedlog u našoj glavi može prerasti u abnormalno maštovitu misao epskih proporcija. 

Gledanjem hororca dobivate mnogo više od predložene misli. Dobivate cijelu ideju jer vam je sve posluženo na pladnju.

Sve detalje dobivate u obliku slike i zvuka, a što je najbolje, vaša mašta će iskoristiti filmske scene i obogatiti zastrašujuće prizore vlastitim idejama. Na kraju počinjete razmišljati o tome što ako se to nešto dogodi i vama? Ulazite u mračnu sobu, gledate ispod kreveta, a zvuk grančice na prozoru zvuči kao da netko noktima grebe po staklu. 

Na kraju se pokrivate poplunom i dekom preko glave i živite u nadi da ćete preživjeti noć.

Od sretnog poskakivanja po zelenoj livadi prepunoj cvijeća i pod vedrim nebom - nula bodova.

2. Horori su izvor stresa, anksioznosti i ostalih psiholoških zavrzlama

Ako se tijekom hororca niste barem jednom doveli u stresnu situaciju tada niste gledali dobar hororac. 

No dok strašni filmovi i stres idu ruku pod ruku, stres i kvalitetno spavanje se ne vole toliko. Naime, kad ste pod stresom, tijelo i um se ne mogu opustiti i taj pritisak tijelo oslobađa kroz noćne more. 

Uz stres dolazi i anksioznost zbog koje ste nervozni, krvni tlak je povišen i uvijek ste spremni na moguću opasnost. 

Svatko odlazi u krevet kako bi pobjegao od svakodnevnog stresa i tjeskobe koje nam donosi svakodnevni život, no gledanje horor filmova prije spavanja je kao da k’o tele trčite pred rudo. 

Izazivate noćne more, a ne želite ih imati.

3. I hrana može stvoriti noćne more

Hrana i piće prije spavanja također može biti okidač za noćne more. Na primjer, mnogima je kod gledanja filmova neizbježna velika zdjela kokica ili jumbo pizza koje vrlo rado zalijemo nekim slatkim gaziranim pićem. 

Stvar je u tome da je masna i začinjena hrana povećava aktivnosti mozga i zahtijeva naporan rad probavnog sustava jer teško sjeda na želudac. A teško da će želudac kvalitetno raditi dok vi spavate

Top 5 horora za ovaj Halloween ili Noć vještica

Ipak želite riskirati s noćnim morama? Evo nekoliko hororaca koje svakako trebate pogledati i nakon kojih nećete žaliti što ćete imati neprospavanu noć :)

1. It (2017.)

Klaun Ono horor prije spavanje

Nova adaptacija dugo iščekivanog filma “Ono”, temelji se na horor klasiku Stephena Kinga iz 1986. godine. Radnja je smještena u gradić Derry u kojem počinju nestajati djeca. Krivac je klaun Pennywise čija povijest nasija i ubojstava datira daleko u prošlost.

2. Get out (2017.)

Get out

Preko vikenda mladi Afroamerikanac Chris sa svojom djevojkom odlazi na udaljeno imanje kako bi se upoznao s njezinim roditeljima. Roditelji se pretjerano uslužno ponašaju, a Chris njihovo ponašanje povezuje s time da žele prikriti svoju razočaranost što se njihova kćer zabavlja s tamnoputim mladićem. No to je daleko od istine.

3. Jigsaw (2017.) 

Slagalica strave horor prije spavnja

Jigsaw je osmi film u franšizi Slagalica strave te donosi novu priču najpoznatijeg ubojice u povijesti svijeta. U gradu se ponovno počinju pojavljivati tijela koja su bila suočena pomiriti se s ružnom smrću, a svi dokazi upućuju na čovjeka poznatog kao Jigsaw. No kako je to moguće ka je on mrtav više od desetljeća?

4. Don’t Breathe (2016.)

Don't breathe horor prije spavanja

U ovom filmu nema na hektolitre krvi već ima dobre i napete atmosferu, zanimljive radnje i dobrih likova. Radnja prati troje prijatelja koji žive pljačkajući dobrostojeće obitelji. Kada saznaju da blizu njih živi slijepi starac s velikom količinom novca u kući, odluče ga opljačkati. I tada počinje cijela zavrzlama.

5. Shining (1980.)

Iako je poprilično star, nismo mogli odoljeti da ga ne stavimo na listu top horor filmova jer tko ga nije gledao, jednostavno će morati za ovu Noć vještica. 

Pisac Jack Torrance (J.Nicholson) u stvaralačkoj je krizi i s obitelji odlazi u planine Colorada kako bi pazio na napušteni hotel Overlook. 

Sin Danny je vidovit i ima sposobnost telepatskog komuniciranja (Isijavanja) s onostranim svijetom. Otkrije kako je hotel napučen duhovima, a Jack počinje sve više piti te se sve više stavlja u ulogu bivšeg pazikuće koji je ubio svoju suprugu i kćer blizanke. 

Ostanite budni uz ovaj odlični psihološki hororac i spremno dočekajte najpoznatiju scenu: “Here is Johnny! ”

 

I da sve rezimiramo za kraj - sve je stvar uma. Ako ćete ga napuniti stvarima o kojima ne želite razmišljati, razmišljat ćete upravo o njima. 

Dobro razmislite hoćete li za ovu Noć vještica gledati hororce prije spavanja

Uživajte!

Zastrašujuće izvrsni proizvodi za spavanje