KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Vatromet i spavanje? Moguće je!

Vatromet i spavanje? Moguće je!

Datum objave: 2019-11-13 13:42:35 +0100

Ono kad se kolači i purica s mlincima još brčkaju u trbuščićima, a sarma već najavljuje svoj novogodišnji dolazak... Neprocjenjivo.

Što vas veže uz Doček Nove godine?

  • Razmišljate li o tome kako u 00.00 početi novi život i krenuti s novim odlukama?
  • Hladite šampanjac?
  • Oblačite šljokice?
  • Ili razmišljate kako samo prespavati ovu noć?

Što god odgovorili, pogrešno je, jer mi samo pokušavamo dokazati da nismo jedini kojima je sarma jedina asocijacija na Novu godinu. 

Aha, da, i vatromet. 
Toliko spominjana riječ ovih dana.

Unatoč najavi akcije “Mir i dobro”, pirotehnika će ponovo puniti rubrike loših vijesti. Zbog vatrometa i petardi stradavaju mali i veliki, mladi i stariji, ali i peseki i mace. Čak i ako ste osviješteni oko ovog problema, zbog vatrometa ćete u najmanju ruku loše spavati.

Uzbudljiva tradicija puštanja vatrometa jednako je popularna u cijelom svijetu, no u Hrvatskoj srećom postoje neke restrikcije pa je pirotehnička sredstva II. i III. kategorije dozvoljeno koristiti od 27.12. do 1.1. To znači da danas službeno započinje period noćnog okretanja po krevetu i popodnevnog ne spavanja.

Vatromet

Vatromet ometa obrasce spavanja obiteljima s malom djecom koja zbog buke postaju nenaspavani, razdražljivi, umorni i nemirni. Naime, dok spavamo, naš mozak i dalje provodi funkciju "senzoriranja" mirisa i zvukova iz okoline. Da bi ga što lakše “prevarili” i novogodišnju noć ipak proveli u miru, imamo nekoliko savjeta.

Prespavajte novogodišnju noć #1 Nabavite čepiće za uši

Investicija u čepiće za uši nije najskuplja u koju ćete uložiti tijekom života, ali je najbolja ili u najmanju ruku hvale vrijedna investicija u glasnim noćima kao što je novogodišnja. Moramo još samo napomenuti da ovdje ne mislimo o vatiranim štapićima za uši. Na njih niti ne pomišljajte. 

I ne pomišljajte da bi vam čepići za uši mogli postati svakodnevica odnosno "svakonoćica". U ostatku godine korištenjem čepića nećete čuti lopove ili vesele ptičice u proljeće pa za ovu noć svakako nabavite jednokratne.

Prespavajte novogodišnju noć #2 Pomaknite vrijeme za spavanje

Za mnoge novogodišnja noć znači kršenje pravila. Tako možete i vi, zadnji put u godini pomaknuti vrijeme za odlazak na spavanje vaših mališana. U svim ostalim slučajevima preporučujemo da obrasce spavanja ne mijenjate, no u novogodišnjoj noći klince stavite na spavanje malo ranije kako bi u trenutku najjače paljbe bili u dubokom snu.

Aplikacija za uspavljivanje beba

Ako se mališani ipak probude, pokušajte zvuk vatrometa nadjačati bijelim šumom. To je zvuk koji najčešće proizvode usisavači, sušila za kosu, klima uređaji, ali i kiša i on zaista pomaže u prikrivanju uznemirujućih zvukova.

Bijeli šum je onaj uz koji bebe najlakše zaspe, a postoje i razne aplikacije na mobitelu koje mogu olakšati stvar. U App Store ili Google Play samo upišite “white noise” i stvar riješena.

Prespavajte novogodišnju noć #3 Slušajte savjete veterinara

Uz mališane i male bebe probleme novogodišnje noći shvaćaju i kućni ljubimci. Posebno psi kojima je osjetilo sluha puno izraženije nego kod ljudi. Dok nas usisavač može uspavati, psima je taj zvuk strašan i može ih preplašiti.

Ne treba dodatno objašnjavati koliko im je strašan zvuk petardi i vatrometa. O tom problemu zaista se već mnogo zna, a i savjeti veterinara su brojni pa poslušajte barem neke od njih. Svakako pse pustite u kuću i nikako ih ne ostavljajte vani. Budite blizu njih da osjete vašu blizinu i zagrlite ih te pokušajte prikriti zvuk vatrometa.

Slušajte savjete veterinara

Odvucite im pažnju i pustite mu glazbu, najbolji su zvukovi iz prirode koji će ih opustiti. U najgorem slučaju budite spremni s tabletama za umirivanje koje sadrže melatonin. One ne sadrže kemikalije i ne uzrokuju nuspojave, a veterinari ih najčešće preporučuju za umirivanje psa u slučaju anksioznosti, hiperaktivnosti i nemira koje mogu doživjeti u ovoj noći.

Prespavajte novogodišnju noć #4 Preselite jedan blok dalje

U novogodišnjoj noći najgore prođu oni koji stanuju u užem centru grada ili mjesta gdje se organizira doček. Ne brinite, nećemo savjetovati da se preselite. Život u centru ima i svoje dobre strane.  No, ako imate prijatelje i rođake koji stanuju izvan grada bilo bi najbolje da na jednu noć budete njihov gost. Povedite sa sobom i kućnog ljubimca. Bit će vam zahvalan.

Prespavajte novogodišnju noć #5 Odmorite prije odmora

Pronađite nešto što vas opušta. Pripremite toplu kupku ili uzmite knjigu koja će vam odvući pažnju. I joga može biti dobar izbor, ali pokušajte taj dio odraditi prije nego što počne proslava u susjedstvu. Nakon sata joge otuširajte se toplom vodom i popijte šalicu toplog umirujućeg čaja ili mlijeka koji će ugrijati organizam i pripremiti ga na dubok san.

Šalica toplog mlijeka pomaže za bolji san

I sarmu svakako ostavite za idući dan. U suprotnom će tijelo morati naporno raditi da bi je probavilo i neće vam dati spavati.

Ako svejedno ne uspijete sklopiti oči, proučite madrace iz naše ponude. Možda se i oni upišu na listu vaših želja.

Želimo vam dugu, lijepu i prospavanu novogodišnju noć! 

Klikni za najudobnije madrace