KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Vodič za odabir pokrivača

Vodič za odabir pokrivača

Datum objave: 2019-11-13 14:25:51 +0100

Kako odabrati pokrivač? Je li bolje nabaviti pokrivač od umjetnih, prirodnih, suvremenih ili tradicionalnih materijala? Što su antialergijski pokrivači? Od čega su napravljeni? Postoje li pokrivači koji uistinu hlade? A da ne spominjemo veličinu... Koliko pitanja, koliko dilema...
I zato smo vam pripremili vodič za odobir vama odgovarajućeg pokrivača.

Za početak, ne postoji univerzalno idealan pokrivač. Postoji samo onaj koji će najbolje odgovarati vama i vašim potrebama.
No, ipak treba znati neka pravila, a prvo je kako odabrati pravu veličinu.
Osnovno pravilo je sa svake strane pustiti 30 centimetara. Što to znači? Dakle, ako ste visoki do 170 cm, vama će odgovarati pokrivač duljine 200 cm. No, ako ste viši od 180, radi bolje udobnosti nabavite pokrivač duljine 220 cm.

A širina?
Ako spavate u krevetu širine 80 ili 90 cm, preporučljivo je da pokrivač bude širine 135 ili 140 cm. Ako pak spavate sa zajedničkim pokrivačem u bračnom krevetu širine 160 cm, trebao bi biti širine 220 cm, a za krevete širine 180x200 cm i dodatnu udobnost savjetujemo dimenziju 260x220 cm.


A materijali?
Velika razlika je u tome kakav ste tip osobe i kako podnosite hladnoću.
U slučaju da vam je uvijek hladno, predlažemo da odaberete pokrivač primjeren za hladnije sobne temperature.
Deblji pokrivač ne znači da je odmah topliji. Toplina ovisi o toplinskoj izolaciji materijala pokrivača, a u pravilu pokrivači od prirodnih vlakna topliji su od onih od umjetnih. Zašto? Prirodna vlakna mogu zadržati više zraka od sintetičkih materijala, zato su pokrivači izrađeni od prirodnih materijala s istim volumenom i težinom kao sintetički topliji i pružaju više topline.

Koji je najudobniji? Statistički gledano većina kaže pokrivač s guščjim paperjem. On je lakši i topliji od pokrivača od perja ili onog sintetičkog, a njegova prednost je što prirodni materijali dišu, pa ćete se u njemu manje znojiti.
No, i on ima manu. Skuplji je, a i pokrivači s prirodnim perjem nisu preporučljivi za astmatičare i alergičare.
Alergičari moraju ipak birati antialergijske i antibakterijske materijale koji su negostoljubivi prema grinjama. A njihova prednost je i što su laki za održavanje i u potpunosti perivi.

Koliko često ih treba prati? Minimalno dvaput godišnje, stoga je pri odabiru važno razmišljati i o aspektu održavanja i pranja.

A kakvi pokrivači još postoje?
Takozvani hladni pokrivači za toplija godišnja doba i ljude koji se mnogo znoje.
Svila je antialergijska i iznimno prozračna tkanina, koja pomaže spriječiti znojenje. Postoje i vuneni koji su posebno dobri za reumatičare jer vuna regulira toplinu i odlično upija vlagu. Postoje i pokrivači od bambusa koji također imaju niz prednosti. Antialergijski je i antibakterijski materijal, a posebno je savršen izbor za sve koji se znoje te je iznimno ugodan za kožu. Postoje i pokrivači s mirisom kamilice i lavande koji imaju dokazano smirujući i opuštajući učinak na spavanje kao i oni od naprednih celuloznih vlakana koji su ugodni za kožu te upijaju vlagu.

No, naravno, odabir dobrog pokrivača tek je početak udobnog i zdravog spavanja, a tu vam Perfecta Dreams može pomoći sa svojim bogatim asortimanom madraca, jastuka i kreveta.

Fotografije: Pintarest i Unsplash

Pripremila: Boba Blašković

KLIK NA NAŠE MADRACE