KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zabavne i opuštajuće igre za djecu prije spavanja

Zabavne i opuštajuće igre za djecu prije spavanja

Datum objave: 2019-11-13 13:50:04 +0100

Odlazak vašeg mališana na spavanje često se zna pretvoriti u pravu borbu.

Plač, vrisak, šuljanje iz spavaće sobe, strah od mraka… Ma bilo koji scenarij je moguć.

No zašto bi odlazak u krevet uvijek trebao tako izgledati?

Vjerovali ili ne, ovaj dio dana se vrlo lako može pretvoriti i u zabavu koju će mališani svake večeri jedva dočekati. A kako?

Pa maštovitim igrama prije spavanja kojima ćete se vi i vaš mališan dobro zabaviti, a i provesti kvalitetno vrijeme zajedno smiley

Pa ako ste za malu promjenu u djetetovoj rutini spavanja (a i svojoj) pogledajte nekoliko igara koje mogu postati svakodnevna zabavna rutina.

Igra prstima

Uz pomoć prstiju ili malih lutkica pripremite pravu malu predstavu za svojeg mališana. Ušuškajte ga u udoban krevet i mičite prstima kao da međusobno razgovaraju. Pretvorite ih u male ljude i koristite različiti ton glasa.

Evo primjera:

Lijevi kažiprst: Vrijeme je za spavanje!

Desni kažiprst: Joj mama, ne još! Još se uvijek želim igrati…

Lijevi kažiprst: Ali spavanje je dobro za tebe. Samo zamisli što ćeš sve sanjati! Možda ćeš posjetiti daleku Afriku ili otići na Havaje. A možda ćeš biti pravi superjunak i boriti se protiv zlikovaca!

Možete iskoristiti i neki događaj iz dana ili prilagoditi priču s obzirom na potrebe vašeg mališana. Možda je bolestan pa mu treba malo više nježnosti i pažnje, a možda je pun energije i želi sudjelovati u predstavi. Svakako mu dopustite da se i njegovi prstići druže s vašima smiley

Put oko svijeta

Započnite sa slovom A i saznajte koliko se možete vi i vaš mališan sjetiti gradova koji započinju tim slovom. Sljedeću noć započnite sa slovom B i tako redom. Ako se vaš mališan može sjetiti više gradova od vas, za nagradu mu odgodite odlazak na spavanje za barem 10-ak minuta.

Kroz ovu igru će mališan naučiti imena novih gradova
Kroz ovu igru će mališan naučiti imena novih gradova

 

Tako ćete potaknuti mališana da kroz dan sazna što više gradova koji započinju određenim slovom, naučit će nešto novog, a svake noći će biti malo dulje budan smiley

Igra riječima

Sa starijom djecom koja znaju čitati, zaigrajte jednostavnu pravopisnu igru. Sričite neku jednostavnu riječ unatrag i vidite može li vaše dijete shvatiti o kojoj se riječi radi. Nakon toga neka on vama sriče riječ koju trebate pogoditi.

Isto tako možete uzeti komad papira i igrati se igru u kojoj na slijepo stvarate rečenice. Prvo napišite imenicu i presavinite papir. Zatim mališan napiše neku radnju i isto tako presavine papir.

Mijenjajte se sve do kad ne stvorite cijelu rečenicu .Možete upotrijebiti pridjeve, odrediti vrijeme radnje, mjesto radnje... Ma svašta!

Kada otkrijete cijelu rečenicu vidjet ćete koliko one mogu ispasti glupave i bez imalo smisla.

Igra pogađanja

Legnite s mališanom u krevet i odaberite neki predmet u sobi.

Lutkicu, plišanca, olovku zelene boje, bilježnicu na stolu… Svejedno.

Neka mališan pokuša pogoditi predmet koji ste odabrali. Ako vidite da je zapeo, dajte mu neke male tragove koji će mu pomoći otkriti izabrani predmet smiley

Igra TV reportera

Neka vas mališan izvijesti o svemu što se dogodilo ovog dana

Neka vas mališan izvijesti o svemu što se dogodilo ovog dana

 

Neka se vaš mališan pretvara da je novinar. Sjednite na krevet nasuprot njemu i neka vas izvijesti o svim novostima tijekom dana. To mogu biti novosti povezane s kućnim ljubimcem, što je jeo, što je obukao za školu, koje crtiće je gledao.

A ako je vaš mališan više za pisanje u novinama, nabavite mu mali dnevnik. Neka prije spavanja napiše cijelu reportažu o današnjem danu i ispriča vam je smiley

Krenite u lov za igračkama

Ako je vaš mališan pun energije, organizirajte lov za igračkama. Po cijeloj kući sakrijte igračke s kojima inače spava i pošaljite ga na herojski zadatak spašavanja. Zločesti dečki su oteli plišance, a njegov je zadatak da ih pronađe i vrati ih na sigurno. Priprema, pozor, sad!

Ako ga to ne izmori, ne znamo što hoće smiley

Malo istezanja prije spavanja

Što je bolje od malo istezanja i smiješno-čudnih poza u krevetu? Iskoristite poze iz joge i pretvorite ih u zabavu. Nepokretno ležanje što je dulje moguće, noge na zidu ili pozdrav suncu samo su neke poze koje možete izvoditi u krevetu smiley

I jesmo li vam dali par zabavnih ideja? Nadamo se da ćete jednu od njih iskoristiti jer je za svakog mališana važno da ima ustaljenu rutinu prije spavanja. Tako će lakše zaspati i bolje spavati.

A ako su još k tome te rutine i zabavne, pa gdje vam je granica?

Zaigrajte se sa svojim mališanom i s osmijehom ga otpremite u svijet snova smiley

Laku noć!

Potražite madrac za mališana :)