KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto bi djeca trebala dijeliti sobu s braćom?

Zašto bi djeca trebala dijeliti sobu s braćom?

Datum objave: 2019-11-13 13:41:47 +0100

Ako ste odrastali s braćom ili sestrama, vjerojatno ste barem jednom trebali međusobno podijeliti sobu. Pogotovo ako vas je bilo više od dvoje.

Što danas mislite kao roditelj? Trebaju li djeca dijeliti sobu?

Mišljenja o dijeljenju sobe su podijeljena. Ponekad se klinci znaju toliko zaigrati da jednostavno zaborave da je vrijeme za spavanje, nemirni su i glasni. Zajednička soba često je i izvor svađe.

Netko je uvijek stariji, osim ako su u pitanju blizanci, a starija djeca idu kasnije spavati, što može smetati mlađima. s druge strane starijim klincima uvijek ide na živce to što nemaju privatnost ili mir za učenje i druženje s prijateljima.

Ipak, ima i onih roditelja koji djecu namjerno stavljaju u istu sobu, a evo zašto je to dobro.

1. Zajednička igra

Kada djeca dijele sobu, najčešće dijele i sve ostalo što se u njoj nalazi uključujući krevet, radni stol i naravno, igračke.

Zajedničko korištenje sobe mališane ući provoditi zajedničko vrijeme, družiti se i osmišljavati zajedničke igre, a znate što je najbolje od svega? To što jedno dijete nikad samo ne posprema sobu, već u tome uvijek ima pomoć. 

trebaju li jeca dijeliti sobu

Uz zajedničku sobu vaši klinci neće postati škrtice, a svoje igračke i svoje vrijeme uvijek će rado podijeliti s drugima.

2. Nema straha od čudovišta ispod kreveta

Mnogo djece vrlo dugo spava s roditeljima u krevetu, iako roditelji upiru mnogo snage u to da ih nauče da sami zaspe.

Djeca se boje mraka i samoće, posebno ako su njihove sobe udaljene od roditeljske sobe ili sobe braće i sestara. Zato u sobi često proživljavaju stravična iskustva izazvana strahom i ružnim snovima.

Brat ili sestra u sobi idealni su da taj strah nestane ili se zapravo nikad niti ne pojavi. Dijeljenjem sobe mališani nauče međusobno čuvati leđa i tješiti se, odnosno zajedno proživljavati strahove.

Ma uostalom, koje bi čudovište ušlo u sobu usred glasnog cerekanja, šaputanja ili zabave u pidžamama i kako bi ono moglo dospjeti ispod kreveta ako spavate na krevetu na kat? 

3. Bolji odnos među braćom i sestrama

Braća i sestre imaju drugačije osobnosti zbog čega u zajedničkoj sobi ponekad dolazi do svađe.

Kod dijeljenja sobe mališani će naučiti izgraditi bolji odnos i naučiti zajednički rješavati probleme. Prije nego steknu istinske prijatelje trebaju naučiti kako jedno drugome postati prijatelj.

Dijeljenjem djeca postaju prijatelji

4. Bolje komunikacijske vještine

Uz igru djeca vježbaju i komunikacijske vještine.

Ispunite njihovu sobu igrama pretvaranja kao što su dućan, tržnica ili kuhinja.

Djeca će na taj način naučiti komunicirati. Osim igre, klinci mogu i zajedno čitati knjige. To može biti posebno korisno, posebno ako je u pitanju lektira.

Prije spavanja djeca razgovaraju o najuzbudljivijim trenucima koji su im se dogodili u proteklom danu i organizirati nove planove za sutra.

5. Lakše iskazivanje osjećaja i raspoznavanje emocija

Znate one prve ljubavi i prve teme koje smiju znati samo prijatelji?

To je ono doba kada je na vratima sobe obavezno znak "ne ulazi!", a ona postaje prostor rezerviran za najveće tajne.

Iako su najbolji prijatelji najčešće djeca iz razreda ili kvarta, neki imaju pravu sreću postati najbolji prijatelji svojoj braći ili sestrama upravo zato što međusobno dijele sobu.

Osim toga, dijeljenjem sobe klinci uče raspoznavati osjećaje svoje braće. Naime, kada s nekim provodite većinu slobodnog vremena, možete lakše otkriti njihove emocije, raspoloženja i čudno ponašanje. Možete naučiti kako osoba reagira kada je tužna ili ljuta te joj pokušati pomoći u takvim situacijama jer znate što voli, što je može oraspoložiti i čemu se raduje.

Osim što će djeca koja dijele sobu naučiti zajednički rješavati probleme, naučit će i dijeliti emocije i međusobno si pomagati u lošim trenucima.

Zato, ako se vaša djeca međusobno slažu, nema potrebe odvajati ih u zasebne sobe.

Klik do najzabavnijih dječjih soba