KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto bi djeca trebala skakati po krevetu?

Zašto bi djeca trebala skakati po krevetu?

Datum objave: 2019-11-13 13:43:10 +0100

Koliko puta ste u djetinjstvu čuli rečenicu: "nemoj skakati po krevetu". I mi smo, ne brinite, no današnja istraživanja pokazuju da su nekada roditelji bili u krivu ili bar djelomično.

Zašto djelomično? Naravno da tadašnji kreveti nisu bili tako izdržljivi kao današnji, a da o madracima i podnicama ni ne govorimo. U posljednjih 20-30 godina dogodila se prava revolucija u materijalima i tehnologijama. Nekadašnje opruge, pernate jastuke, zamijenili su gelovi, PU pjene različitih gustoća, džepičaste jezgre... a današnji madraci i te kako su izdržljiviji i "otporni" na dječje skakanje. 

No, osim revolucije u sferi madraca i kreveta, nove spoznaje govore o vezi između skanjanja po krevetu i inteligencije.

Svjedoci smo potpuno drugačijeg odgoja i načina provođenja vremena djece nekad i danas. Dok su nekad djeca puno više vremena provodila u slobodnoj, nesputanoj igri, viseći sa stabla s poderanim koljenima, danas je okruženje potpuno drugačije. Videoigrice, Youtube, filmići... virtualni svijet često je klincima zanimljiviji od onog stvarnog. 

Kakve će sve to posljedice imati još uvijek nije posve jasno, no stručnjaci koji proučavaju mozak i ponašanje djece, upozoravaju na istraživanja koja su pokazala da više od 50 posto školske djece ima slabije razvijenu finu motoriku, da oko 40 posto njih ima usporenu akomodaciju oka, a veliki je broj djece s raznim poremećajima u ponašanju i pažnji. Uz to mnoga su istraživanja pokazala da premalo fizičke aktivnosti kod djece uzrokuje smanjenje duboke strukture mozga koja utječe na kognitivne procese, što dovodi do disleksije, disgrafije ili poremećaja u govoru.

Dakle, jedna od štetnih aktivnosti koja zasigurno ne potiče razvoj sinapsi u mozgu je mirovanje. Čovjek je fiziološki stvoren da hoda, tako da je vrlo važno da dijete što više bude u pokretu jer tada će i razvoj mozga biti u skladu s fiziologijom.

No, dvije stvari su ostale iste: klinci još uvijek vole iskakati po krevetu, a roditelji se i dalje boje da se pritom ne ozlijede.
Stoga preporučujemo da mališanima dozvolite skakanje po krevetu, ali samo uz prisutnost starije osobe koja će ih "držati na oku" kako bi uvijek bili sigurni.

Ono što roditelji obično zovu ludovanje, zapravo je dobro za razvoj intelektualnih sposobnosti njihovih najmlađih.

Evo i kreveta koje predlažemo za uspješno ludiranje po krevetu. 

Piše: Boba Blašković

Fotografije: Perfecta, Vox

TRK NA DJEČJE SOBE