KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto je san jako važan ako patite od epilepsije?

Zašto je san jako važan ako patite od epilepsije?

Datum objave: 2019-11-13 13:43:58 +0100

Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti. U svijetu od nje boluje preko 60 milijuna ljudi, a svake godine u  Europi se dijagnosticira 300.000 novih slučajeva. 

Kao i mnoge druge neurološke bolesti epilepsija je prilično neistražena bolest, a porast broja novooboljelih najčešći je u ranom djetinjstvu te kod osoba starijih od 65 godina. 

Slika koja se najčešće veže uz epilepsiju je slika epileptičnog napadaja koji uključuje intenzivno grčenje, psihičku odsutnost osobe tijekom napada i pjenu na ustima. 

Upravo su zbog te slike epileptičari i stigmatizirani u društvu, no suvremena medicina danas nudi rješenja uz koja se takvi napadi ne bi trebali događati. 

Uz pravilno liječenje do 70% osoba s epilepsijom ne bi trebalo imati napadaje.

Ono, što uz neuzimanje terapije, najčešće dovodi do epileptičnog napada je:

  • konzumacija alkohola ili opojnih droga
  • visoka temperatura
  • neprospavana noć i nedostatak sna

Spavanje i epilepsija: međusobna povezanost

Epilepsija je neurološka bolest, vezana uz (ne)funkcioniranje mozga, a tijekom spavanja odvijaju se raznorazni moždani procesi. 

Ova dva stanja još uvijek su nedovoljno istražena i ne može se točno tvrditi kako utječu jedna na drugo osim činjenice da neprospavana noć doista može uzrokovati epileptični napad. 

Kod nekih ljudi epileptični napadaji javljaju se baš tijekom spavanja. Ovisno o tipu epilepsije od kojeg osoba pati, napadaji drugačije utječu na spavanje.

Benigna žarišna epilepsija (Rolandska epilepsija)

Specifična benigna žarišna epilepsija poznata i pod nazivom Rolandska epilepsija javlja se u djetinjstvu, a napadaji su uglavnom dešavaju u snu. 

Juvenilna mioklinička epilepsija

Kod ovog tipa epilepsije napadaji se dešavaju brzo nakon buđenja ili u slučajevima kada je osoba iscrpljena. 

Parcijalna epilepsija

Kod ove vrste epilepsije napadaji se javljaju tijekom spavanja. U nekim slučajevima osoba proživljava napadaje i kada je budna. 

Bez obzira od kojeg tipa epilepsije osoba pati napadaji tijekom spavanja uzrokuju buđenje koje se često povezuje s nesanicom. Epileptičari su vrlo često nesvjesni napada koji ih pogađa tijekom spavanja. 

Mogu godinama patiti od umora i problema s koncentracijom bez da znaju zašto se to događa. 

Za ljude s epilepsijom spavanje je dvostruki mač: bolest utječe na spavanje, a nedostatak sna utječe na epileptični napad. 

Kvalitetan san vrlo je važan za ljude koji pate od epilepsije. 

Prema podacima koje navodi jedna od najvećih organizacija koja se bavi kvalitetom spavanja, američki National Sleep Foundation, postoji međusobna veza između epilepsije i apneje spavanja.

Studija koju je provelo Sveučilište u Michiganu pokazala je kako trećina osoba koja pati od epilepsije pate i od apneje te da kod njih postoji veća vjerojatnost za epileptičnim napadom. 

Epilepsija kod djece u snu

Jedan vid epileptičnih napade u snu kod djece već smo spomenuli. 

Epilepsija kod djece

No kod djece njihova bolest sa sobom nosi niz drugih problema uz samu kontrolu napadaja.
Spavanje je jedno od najvećih problema. Naime, za razliku od zdrave djece, njihovo je spavanje u potpunosti isprekidano što dovodi do poremećaja u koncentraciji i razdražljivosti.

Ako vaše dijete pati od epilepsije vrlo je važno da spavanje postavite vrlo visoko na ljestvici prioriteta. Kako svoje, tako i ono djeteta. 

Istraživanje koje je proveo tim sa Sveučilišta Zapadne Virginije proučavao je navike spavanja 50 roditelja djece s epilepsijom mlađe od 5 godina. 

Ispostavilo se da ti roditelji u prosjeku spavaju oko 4 sata na noć te da se bude tri puta tijekom noći kako bi provjerili je li sve u redu. 

Nenaspavani roditelji pak loše funkcioniraju tijekom dana što utječe i na raspoloženje djece koja su ionako razdražljiva. 

Kako se dobro naspavati ako patite od epilepsije?

Kada patite od epilepsije, više vremena morate posvetiti razmišljanju o spavanju:

Uz to, jako je bitno imati podršku obitelji, osoba koje imaju razumijevanja za bolest i znaju kako reagirati kada se javi napad. 

Epilepsija je neizlječiva bolest uz koju je normalan život moguć. Potrebno je prihvatiti bolest, uzimati terapiju i dobro spavati. 

Rješenje za dobar san