KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto se ne možemo sjetiti svojih snova

Zašto se ne možemo sjetiti svojih snova

Datum objave: 2019-11-13 13:51:36 +0100

Svako jutro kad se probudite slušate partnerove priče o ludim i neobičnim snovima koje je sanjao.

Onda dođete na posao i kolege s posla također imaju za podijeliti neki ludi san.

I odjednom se osjećate kao zadnji tutlek. Svi nešto super zanimljivo sanjaju, a kod vas ništa.

Čak niti jedno klasično letenje.

Nula.

Ništa.

Sve je crno.

Prije nego se zapitate je li vaš mozak oštećen, moramo vam reći kako i vi sanjate. Moguće i po nekoliko različitih snova tijekom noći.

Ako se ne sjećate ničega, ne znači kako ne sanjate. Nedavno je i znanstveno dokazano zbog čega se neki ljudi sjećaju snova, a drugi ne.

Kvaliteta sna i sjećanje snova

Kako piše Science Daily, znanstvenici su utvrdili kako postoji razlika u intenzitetu moždane aktivnosti u dijelu mozga odgovornog za vanjske podražaje kod osoba koje se često sjećaju svojih snova i kod osoba koje se gotovo nikada ili vrlo rijetko sjećaju svojih snova.

Kod osoba koje se često sjećaju snova zabilježena je mnogo intenzivnija aktivnost u tom dijelu mozga, i za vrijeme spavanja i u budnom stanju, nego kod osoba koje se snova ne sjećaju.

 

Znanstvenici su zaključili kako su osobe kod kojih je intenzivna aktivnost u dijelu mozga za vanjske podražaje na njih mnogo i osjetljiviji zbog čega se tijekom noći više puta bude.

Zbog tih učestalih buđenja mozak je u stanju zapamtiti snove.

Naime, nemoguće je zapamtiti san kada spavamo. Mozak mora biti u budnom stanju kako bi usvojio neku informaciju.

Istraživači su zaključili kako osobe koje se sjećaju svojih snova zapravo spavaju laganim snom iz kojeg se stalno bude, što im omogućava da zapamte snove.

Dakle, ako ne pamtite snove to je dobra stvar jer znači da čvrsto spavate.

Istraživači su došli do zaključka kako osobe koje pamte snove imaju mnogo nemirnije noći i u prosjeku spavaju 30 minuta manje.

Ipak, ako želite ponekad i vi znati što sanjate, postoje neki trikovi uz pomoć kojih bi se mogli prisjetiti ili zapamtiti snove.

5 trikova kako se prisjetiti snova

1. Pored kreveta držite bilježnicu i olovku. Ako pored kreveta stalno imate olovku i bilježnicu to uvećava šanse da zapišete svoje snove. Probudite li se usred noći tijekom nekog intenzivnog sna u bilježnicu zapišite nekoliko riječi o snu. Te će vam riječi pomoći da se ujutro lakše sjetite sna, a što više zapišete, više ćete se sjetiti. 

2. Zapišite sve čega se možete sjetiti, čak i ako se čini čudno ili beznačajno. Možda je sve što ćete se sjećati to kako ste sanjali vukodlaka. Iako vam to sada ništa ne znači, svejedno zapišite informaciju. Moguće je kako će imati smisla nakon nekoliko dana ili tjedana. 


Zapišite sve što sanjate

 

3. Crtajte. Ako ste više vizualna osoba, moguće je da će vam slike značiti više od riječi. Ili ako sanjate nešto što se teško može opisati riječima pokušajte to nacrtati. Nemojte brinuti o umjetničkom dojmu. Važno je samo da vam to pomogne da se sjetite sna.

4. Nemojte odmah ustati iz kreveta. Kada se probudite, zatvorite oči i pokušajte se sjetiti bilo kakve informacije iz svojeg sna. Zato postavite alarm 10 minuta ranije kako bi si osigurali vrijeme za prisjećanje sna. Znamo kako želite spavati do zadnjeg trenutka, ali ako se želite sjetiti što ste sanjali ovo je učinkovita metoda. Nov istraživanje koje su proveli japanski znanstvenici otkrilo je kako prisjećanje snova ovisi o našoj kratkoročnoj memoriji. To znači kako je optimalno vrijeme za zapamtiti trenutak nakon što se probudite.

5. Ako se sjetite sna tijekom dana, zapišite ga. Ponekad se ujutro nećete sjećati sna, ali ćete se tijekom dana sjetiti. Odmah zabilježite u svoj pametni telefon ili u bilježnicu sve informacije koje vam padnu na pamet.

Nadamo se kako će vam nešto od toga pomoći da se prisjetite zanimljivih snova koje sanjate.

Ugodne i lijepe snove vam želimo. 

Nađi madrac za bolji san