KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto smo zimi umorniji?

Zašto smo zimi umorniji?

Datum objave: 2019-11-13 14:01:55 +0100

Naša tijela znaju što je dobro za njih većinu vremena, i to uvijek osjećamo kao potrebu. Tijelo nam podsvjesno daje to znanja što treba kako bi moglo nastaviti funkcionirati. Ako nas ujutro probudi sunčeva zraka koja probije kroz roletu ili zavjesu, bez obzira koliko želimo ponovno zaspati, ne možemo. Tijelo reagira na sunčevo svijetlo buđenjem. Navečer, kada sunce zađe, se polako pripremamo za spavanje. Iako se mi tako nekad ne osjećamo, naša tijela se pripremaju za počinak. Kada padne mrak, naš metabolizam se usporava, kao i sve ostale tjelesne funkcije, kako bi se stanice obnovile. Mislimo da smo umorni od radnog dana, ali najčešće se ipak radi o znaku koje nam naše tijelo svakog dana daje da je vrijeme za spavanje. Kao da je postavljen obrazac za te stvari. Ako tim tjelesnim reakcijama pribrojite uvjete u kojima se nalazite, stvar postoje puno jasnija.

U vrijeme zime su dani kraći, a noći duže. Vidimo puno manje sunca nego ljeti jer nam se i sat pomiče unatrag. Dakle, navečer imamo potrebu ići ranije spavati, a ujutro se kasnije buditi. Tijelo ima potrebu za više sna pošto ujutro kada se budimo, u 6 sati ili malo kasnije za posao, ne vidi sunce. Alarm na satu nas budi i moramo se ustati iz kreveta bez obzira koliko nam je to teško.

Ako to pokušamo znanstveno objasniti, možemo to učiniti putem serotonina i melatonina, dva neurotransmitera našeg mozga. Melatonin proizvodimo tijekom spavanja, a previše spavanja znači da ćemo proizvesti puno veću dozu melatonina od uobičajene. Što više spavamo, to ćemo imati više potrebe za više spavanja.

Tijekom ljeta, naše tijelo proizvodi više serotonina. Serotonin je odgovoran za naše raspoloženje. Vitamin D, koji se stvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti, utječe na povećanje količine serotonina. Kada ima manje sunčeve svjetlosti, imamo i manje serotonina, a time i manje energije pa je uobičajeno da se osjećamo umornijima tokom zime. Ali se ovdje zapravo ne radi o umoru nego o većoj potrebi tijela za snom jer se naše tijelo prilagođava količini dostupne sunčeve svjetlosti i prema tome odabire vrijeme za spavanje i buđenje.