KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Žene koje su obilježile svijet dizajna

Žene koje su obilježile svijet dizajna

Datum objave: 2019-11-13 13:40:43 +0100

Philippe Starck, Jasper Morrison, Konstantin Grcic, Lee Broom, Jaime Hayon... lista bi mogla ići u nedogled. Naime, sve su to poznati dizajneri koji su stekli svjetsku slavu i koji već desetljećima oduševljavaju na dizajnerskoj sceni. S druge strane, ako idemo nabrajati žene - stvar će biti puno teža.

Patricia Urquiola, Cecilie Manz, Hella Jongerius, Nika Zupanc... moramo priznati da po sjećanju pokušavamo dozvati još neku veliku dizajnericu, a jedino što nam pada na pamet su velike žene koje rade u paru sa svojim muškim ili ženskim partnerima u zajedničkim tvrtkama.

Ako pogledamo arhitekturu stvar je još dramatičnija... puno, puno, puno muškaraca i jako malo žena. Pokojna Zaha Hadid te Japanka Kazuyo Sejima i Španjolka Carme Pigem jedine su žene dobitnice Pritzkera, arhitektonskog Oskara koji se dodjeljuje svake godine jednom arhitektu za iznimna dostignuća u arhitekturi. Treba napomenuti i da je Kazuyo Sejima dobila Pritzkera zajedno s partnerom u studiju SANAA, a Carme Pigem zajedno s dvojicom partnera u studiju RCR Arquitectes. 

Zašto je to tako? Zašto je teško biti žena u dizajnerskom i arhitektonskom svijetu? Zašto su i najrazvikaniji i najpoznatiji modni dizajneri opet muškarci? Zašto nismo dovoljno hrabre da riskiramo i pokrenemo same ono u što vjerujemo, ne čekajući nekog partnera ili partnericu...

Uf, teške teme... i moramo priznati da nemamo prave odgovore na ta pitanja. No, nije dan za polemike, nego za slavlje i prisjećanje na sjajne žene koje su obilježile svijet.

Naš svijet dizajna i interijera svakako je obilježila Ray Eames, pravim imenom Bernice Alexandra Kaiser, slikarica i supruga Charlesa Eamesa, “mama” industrijskog dizajna. Naime, bračni par Eames jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih dizajnerskih parova druge polovice prošlog stoljeća. Ray je bila muza, inspiracija, ali i kreativan mozak, a Charles je znao reći "sve što ja napravim, Ray napravi bolje".

Na drugom kraju svijeta, u Italiji, u to doba je radio još jedan par - on je bio kemičar i proizvodio plastiku, a ona je bila kreativna snaga zahvaljujući kojoj su napravili iskorak i postali prva tvrtka koja je proizvela namještaj od plastike. Anna Castelli Ferrieri prva je žena Kartella, tvrtke koja i danas slovi kao veliko ime u svijetu dizajna od plastike.

Za Kartell, ali i još stotine drugih brendova, radila je i Patricia Urquiola. Španjolka koja je studirala arhitekturu u Milanu uz mentora Achille Castiglionija. Surađivala je s Vicom Magistrettijem i Pierom Lissonijem, bila je i kreativna direktorica Morosa. Po mnogima najznačajnija dizajnerica današnjice, ukorijenjena u španjolsku tradiciju, prirodu, bogate teksture i boje, Patricia Urquiola već više od dva desetljeća oduševljava svojim produkt dizajnom i interijerima. Louis Vuitton, Cappellini, Cassina, Moroso, B&B Italia, Paola Lenti, Mutina, Axor-Hansgrohe, Laufen, Agape, Kettal... lista njenih klijenata je zaista impresivna i dugačka.

Potpuno drugačije estetike su Hella Jongerius i Cecilie Manz. Te dvije poznate dame dizajna su odmah po završetku studija hrabro otvorile svoj vlastiti studio - i obje su uspjele. Hella je Nozozemka koja se proslavila radeći za Vitru, a njezin dizajn je specifičan po kombiniranju suprotnosti - na primjer, nova tehnologija i predmeti ručne izrade, industrijska proizvodnja i zanatstvo.

Cecilie smatraju jednom od najznačajnijih danskih dizajnerica, a Bang&Olufsen, Duravit, Muuto i Fritz Hansen samo su neki od brojnih renomiranih brendova s kojima surađuje. Maison&Objet Paris ju je 2018. proglasio dizajnerom godine.

I za kraj valja spomenuti jednu ženu koja zasigurno spada u najtraženije suvremene dizajnerice - a iz susjedstva je. Slovenka Nika Zupanc već više od desetljeća oduševljava svojim ženstvenim, zabavnim, razigranim predmetima...

S obzirom da će ubrzo vikend, naša preporuka je da posjetite ljubljansku slastičarnicu Lolitu koja je gotovo u potpunosti opremljena s predmetima od Nike Zupanc.

Ako vikend mislite provesti kod kuće izležavajući se u krevetu i to je dobar način kako se nagraditi i opustiti. A ako vam treba novi krevet, madrac ili jastuk znate gdje ga tražiti.

Fotografije: Pinterest 

Tekst: Boba Blašković

VIŠE O NAŠIM KREVETIMA