KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
 • HR
 • EN

Znate li da pomoću zrcala možete vizualno proširiti prostoriju?

Znate li da pomoću zrcala možete vizualno proširiti prostoriju?

Datum objave: 2019-11-13 13:55:40 +0100

Imate malu spavaću sobu?

Treba vam zrcalo.

S malim prostorom zrcalo ide zajedno kao mrkva i konj ili jagode i šlag. 

Zrcala čine prostor većim, a možete ih i premještati kako vam se prohtije. 

Ogledala ili “špiglovi” sa sobom nose još niz prednosti: sobi donose svjetlost i dubinu, odražavaju i ističu kućne dekoracije stvarajući posebne efekte, golim i suhoparnim zidovima daju energiju i uzbudljivost...

Nije ni čudo da ih i dizajneri obožavaju.

Kako bi maksimalno iskoristili njihov potencijal, ključ leži u postavljanju pravog zrcala na pravim mjestima. 

Ne želite stvoriti neželjene odraze (da se u ogledalu odražava stranica vašeg kreveta ili košara za prljavi veš) već da se odražava cijeli prostor.

Želite zrcalo u spavaćoj sobi? 

Savjeti dizajnera za zrcala u spavaćoj sobi

Pronašli smo nekoliko trikova koje koriste dizajneri interijera, a s kojima će se vaša mala spavaća soba povećati:

 1. Muka malih prozora. Imate li sobu sa malim prozorima, nemojte se bojati upotrijebiti velika zrcala, jer ona odlično stvaraju iluziju dubine i daju na dramatičnosti. Probajte smjestiti zrcalo na pod sobe tako da bude naslonjeno na zid. Iza njega možete postaviti i neko malo osvjetljenje - dobit ćete nevjerojatnu dekoraciju.

 2. Igra malih zrcala. Ako niste za velika zrcala, probajte objesiti više malih zrcala na istom zidu. Grupirajte ih na vizualno ugodan način tako da stvaraju umjetničko djelo. Zrcala mogu biti iste veličine, a za one koji žele boemski štih - kupite jednaka ili slična zrcala u različitim veličinama i slobodno ih postavite jedno pokraj drugog. 
   
 3. Zrcala bez okvira. Ona mogu napraviti mali prostor većim i neće postati ključan element spavaće sobe koja je već prepuna svakakvih detalja. 
   
 4. Zrcala koja nisu na zidu. Ako nemate mjesta na zidovima, probajte instalirati zrcala na vrata ormara. Uz to što je takvo zrcalo praktično, omogućuje štednju prostora i postaje dobar dizajn spavaće sobe. Odražavaju prirodnu svjetlost i čine prostor otvorenijim, prozračnijim i rasprostranjenijim. Ako prekrijete cijela vrata ormara možete i vizualno udvostručiti sobu, a i bolje procijeniti koja vam odjevna kombinacija odgovara.  Osim na vrata ormara, zrcala možete instalirati na komode, male stoliće, škrinje, itd. Ako imate veliki komad namještaja u sredini sobe, možete ga sakriti tako da na njega instalirate zrcalo. 
  Zrcalo se također može instalirati na ladice i stolove. Ako ih smjestite pokraj zida dobit ćete iluziju dodatne površine, tj. činit će se kao da se pod proteže iznad zida. 

  Budite oprezni u korištenju zrcalnog namještaja ako vam je soba prepuna detalja.
   
 5. Odraz između prozora. Zrcalo možete postaviti i između dva prozora, čime maksimalno pojačavate prirodnu svjetlost. Izduženo zrcalo donosi opušteni ambijent u prostoriji. 
   
 6. Zašto ne - iznad kreveta? Prostor iznad kreveta većinom zjapi prazno. Probajte objesiti zrcalo sa okvirom u obliku sunca. Osim što će povećati sobu, samo po sebi je dobra dekoracija.
   
 7. Postavite zrcala iza noćnih svjetiljka. Naravno da se nećete moći gledati u njih, ali su dobar trik kako da dobijete dodatno osvjetljenje. 


   
 8. Zrcala većih veličina postavite nasuprot prozoru. To je još jedan dobar trik kako da dodatno osvijetlite svoju sobu. I imat ćete predivan pogled!
   
 9. Okruglo zrcalo je najbolje ugurati unutar neke police sa knjigama ili ga smjestiti na mjesto gdje bi se nalazio televizor.

Oprez! Nemojte od sobe načiniti luna park

 • Možete lako doći u napast da bez ikakve organizacije pokrivate sve prazne zidove. Morate biti sigurni da zrcala odražavaju nešto što vrijedi gledati. Najgore što možete učiniti je objesiti ih tako da odražavaju slučajne stvari u vašem domu, kao na primjer nered ili neatraktivan komad namještaja. Uvijek težite dobiti lijep pogled i odbijanje svjetlosti. 
   
 • Nemojte pretjerati s količinom zrcala u sobi. To nije soba ogledala iz lokalnog luna parka. Uvijek vrijedi pravilo - manje je bolje. 
   
 • Ako ste feng shui fanatik izbjegavajte zrcala u spavaćoj sobi. Prema feng shuiju zrcala nasuprot krevetu privlače element vode koja ometa osobnu energiju.
   
 • Nemojte postavljati zrcala na strop. To se može činiti očiglednim, ali svejedno je potrebno napomenuti (jedino ako ne želite da vam soba izgleda kao jeftini motel u nekom retro filmu iz sedamdesetih).

Pogledaj našu ponudu zrcala