6 znakova da pijete previše kave

6 znakova da pijete previše kave

Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi – stara je turska poslovica koja opisuje svima nam poznati i omiljeni napitak – kavu.

Bez kave, malo tko može zamisliti jutro.

Neki će reći ovisnost o kofeinu, neki će reći jutarnja navika, dok će treći odmahnuti rukom i reći – čisto savršenstvo i užitak!

No što kada ipak malo pretjeramo s kofeinom? U normalnim količinama otklanja umor, poboljšava mentalne sposobnosti i bogat je izvor antioksidansa koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. S druge strane se na nju lako “navučemo” i tek tada počinju prave zavrzlame sa zdravljem.  

Crna strana kave

Glavni sastojak kave je kofein koji razvija ovisnost, pa i s kavom treba biti oprezan. Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave ne može uopće razbuditi.

Isto tako, pretjerano uživanje u kavi opterećuje srce i krvne žile, remeti prirodan ciklus budnosti i spavanja, a u većim dozama izaziva drhtanje ruku, nervozu i proljev. 

Ako se pitate jeste li i vi jedan od onih koji ipak malo previše uživa u ovom crnom savršenstvu, evo nekoliko znakova

1. Zbog previše kofeina ste razdražljivi

Kava stimulira središnji živčani sustav i blokira receptore adenozina što rezultira povećanom proizvodnjom adrenalina i dopamina – kombinacijom koja signalizira tijelu da se nalazi u opasnosti i da mora biti na oprezu.

Aktivacija simpatičkog dijela živčanog sustava može dovesti do anksioznosti, nervoznih trzaja, ubrzanog otkucaja srca, razdražljivosti, a ponekad vodi i do eksplozije bijesa.

Kako popraviti to? Prebacite se na beskofeinsku kavu ili jednostavno smanjite kavu.

2. Previše kave povezano je s glavoboljama

Zbog previše kofeina možete imati česte glavobolje

Jeste li znali da većina tableta i lijekova protiv glavobolje u sebi sadrži kofein? Naime, jedan od glavnih uzroka glavobolje je proširenje krvnih žila, a kofein liječi glavobolju tako da steže te krvne žile.

No ako u jednom danu popijete previše kave (500 mg kofeina ili 5 šalica kave) doći će do predoziranja kofeinom, a prvi znakovi su umor i glavobolje.

Preporučujemo da polako smanjite unos kofeina i smanjite pića bogata kofeinom (kava, čaj, energetska pića i neki sokovi).

3. Svake se noći borite sa spavanjem

Nesanica je očiti znak prevelike količine kofeina.

Čak i ako ste uvjereni da kava nema nikakvog utjecaja na vas, ovo ukusno piće ipak može poremetiti ciklus spavanja. Prema istraživanjima, kofein može ostati u organizmu i 14 sati nakon konzumiranja kave. To dovodi do čestih buđenja tijekom noći i smanjuje ukupno vrijeme spavanja.

Da bi riješili taj problem, nikako nemojte piti kavu neposredno prije spavanja i pokušajte popiti posljednju šalicu kave najkasnije do podneva.

4. Previše kave stvara probavne smetnje

Kava je prirodni laksativ i može izazvati proljev

Jeste li primijetili kako većina nakon jutarnje kave mora otići na wc? To je zato što kava ima laksativni učinak, a previše kave znači i previše wc-a, tj. proljeva. Glavni krivac je kiselost kave koja zahvaljujući hlorogenoj kiselini aktivira probavni trakt i enzime žući koji reguliraju pražnjenje crijeva.

5. Previše kave može uzrokovati trzanje oka i drugih mišića

Je li vam se ikada dogodilo da vam iz vedra neba titra oko, ruka ili noga? Uzrok tome može biti previše kofeina. Naime kofein ponekad može previše stimulirati živčani sustav što uzrokuje prisilne napetosti mišićnih vlakana po cijelom tijelu.

6. Od previše kave “peče vas žgaravica”

Kava je po sastavu kisela i uzrokuje žgaravicu

Većina ljudi ponekad osjeti žgaravicu, no ako je učestala to može biti znak da ste pretjerali s kofeinom. Kava po kemijskom sastavu ima dosta kiselina i sigurno vam neće biti bolje od nje. Možda je vrijeme da se prebacite na zeleni čaj.

Da ne bi bili toliko ovisni o kavi, najzdravije rješenje je dobro se naspavati. A to možete na našim udobnim i kvalitetnim madracima 

Zapamtite:

Više kvalitetnijeg sna = manje kave = zdraviji život! 

Naspavajte se na Perfecta madracima

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu