8 načina kako spriječiti noćno mokrenje u krevet

8 načina kako spriječiti noćno mokrenje u krevet

Sve do kad mališani nose pelene koje izvrsno upijaju, roditelji ne obraćaju baš previše pozornosti na male popišance. 

No kad dođe vrijeme da pelenama kažete zbogom, a mokrenje u krevet se nastavi, eto vam problema.

Mokrenje u krevet tijekom odvikavanja od pelena nije ništa zabrinjavajuće. Štoviše, to je sasvim normalno jer će se svakom djetetu dogoditi da se tu i tamo popiški u gaćice, posebice noću.

Do kada je normalno mokriti u krevet?

Kao što je i strah od mraka tako je i mokrenje u krevet sasvim normalna pojava za mališane u dobi od 3 do 5 godina. No kada su stariji vjerojatno bi trebali razmisliti o razgovoru s pedijatrom ili urologom jer se obično radi o nezrelom mjehuru.

Opet, to nije toliki razlog za zabrinutost jer otprilike 5 milijuna djece starije od 5 godina i dalje mokri u krevet, a oko 5% djece će nastaviti s mokrenjem u dobi od 8 do 11.

Mokrenje u krevet može biti posljedica obiteljskih gena, a češće se događa kod dječaka nego kod djevojčica. Iako većina djece s vremenom preraste ovu fazu, evo 8 koraka koje možete poduzeti kako bi vaše dijete i krevet ostali suhi tijekom noći smiley

1. Vodite dnevnik

Vodite dnevnik mokrenja u krevet

Pokušajte otkriti obrasce mokrenja u krevet tako da u dnevnik zapisujete što je mališan radio i jeo tijekom dana. Pokušajte shvatiti postoji li veza s jelom, pićem, životnim događajima ili školskim situacijama.

Na primjer, piški li dijete u krevet prije ispita? Ili kada za ručak pije Coca-Colu?

Pokušajte otkriti i smanjiti uzroke piškenja u krevet i nikako nemojte mališanu ograničavati unos tekućine. Kao prvo, to neće biti od velike pomoći, a kao drugo to može biti štetno jer mališani trebaju unositi mnogo tekućine za pravilni fizički razvoj.

Ograničavanje tekućine samo može izazvati dehidraciju i zatvor. 

2. Uklonite pića koje iritiraju mjehur

Nekoliko sati prije spavanja trebali bi početi sa smanjivanjem unosa kofeina (kao što su čokoladno mlijeko i kakao), sokova agruma, sokova umjetnih aroma i boja (pogotovo crvenih) i naravno sokova bogatih šećerom.

Mnogi roditelji ne shvaćaju da sva ta pića iritiraju dječji mjehur.

3. Nemojte kriviti mališane

Nemojte biti ljuti na mališane i kažnjavati ih što su se popiškili. Tako ćete im samo stvoriti pritisak i problem će se pogoršati.

Nemojte raditi iz muhe slona. Umjesto špotancija, ponudite im pomoć. Uvjerite mališana da on nije jedini kojem se ove nezgode događaju i da su one poputno normalne za njegovu starost.

4. Razgovarajte s pedijatrom

Pedijatar će znati otkriti pravi uzrok pišanju u krevet

Pedijatar mališanu može uvelike pomoći kod rješavanja ove situacije. Ako je vaše dijete starije od 5 godina ili ako je iznenada početo piškiti u krevet, pedijatar će otkriti moguće uzroke. Možda je riječ o infekcijama urinarnog trakta, dijabetesa, pa čak i stresa.

Dobro je znati da u većini slučajeva ne postoji fizički razlog za mokrenje u krevet. To je samo zakašnjeli razvoj noćne kontrole mjehura.

5. Naučite ih na pišanje prije odlaska u krevet

Pobrinite se da mališan prije spavanja otiđe na wc. Ako isprazni mjehur prije odlaska u krevet, moguće je da neće imati potrebu za odlaskom na wc.

Ova tehnika nije lijek za mokri krevet, ali može biti učinkovit način da ga zadržite suhim. Neki pedijatri čak preporučuju i ograničavanje unosa tekućine nekoliko sati prije spavanja.

6. Suhi krevet zavređuje nagradu

Na A3 kartonskom papiru nacrtajte kalendar na kojeg će mališan lijepiti naljepnice za svaku suhu noć. Kada ih skupi 10 zaredom, za nagradu dobiva malu igračku, najomiljeniji ručak ili poslasticu poslije ručka.

Ohrabrite mališana malim nagradama, pozitivnim riječima i pohvalama. No nemojte zaboraviti da u slučaju mokrenja u krevet ne smijete kažnjavati mališana. Radije  ga utješite i potičite na uspjeh.

7.  Provjerite ima li dijete problema s probavom

Provjerite ima li dijete problrema sa zatvorom

Zatvor je čest uzrok za probleme s mjehurom. Debelo crijevo se nalazi odmah iza mjehura, pa kad je debelo crijevo puno, stvara se pritisak na mjehur. To uzrokuje nestabilni rad mokraćnog mjehura koji pak može dovesti do noćnih (pa i dnevnih) nezgoda.

Ako primijetite da vaše dijete ima neredovitu stolicu ili je ona tvrda, povećajte dnevni unos tekućine i vlakana. Ovdje će najbolje pomoći sok od jabuke, svježe voće i povrće te cjelovite žitarice.

8. Zaštitna plahta za madrac

Dječji madrac pokušajte zaštiti vodootpornom zaštitnom plahtom. Tako ćete produljiti životni vijek madraca, a i zaštitit ćete krevet od svih vrsta tekućina (pa i kasnonoćnih kriomice popijenih sokova u krevetu smiley).

Nadamo se da smo vam dali par dobrih savjeta za suhi krevet i da će vaš mališan napokon bez osjećaja nelagode moći pozvati prijatelje na pidžama party smiley

Neka se zabavi do dugo u noć!

Pogledajte dječje madrace

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu