Razbijamo mitove! Top 5 zabluda o madracima u koje slijepo vjerujete

Razbijamo mitove! Top 5 zabluda o madracima u koje slijepo vjerujete

Kupovina novog madraca je kao kupovina novog auta.

Kupujete ga jednom na dulji niz godina, detaljno uspoređujete bitne značajke, cijene, brendove, a zbog šarenila varijabli sama kupovina odjednom postaje pravi izazov.

Madraci s džepićastim oprugama, memory pjenom, lateksom, technogel jezgrom…a sama kombinacija pjena i materijala u jednom madracu je beskrajna.

A budući da kupovina novog madraca nije toliko česta (hvala Bogu), trebali bi moći razlikovati istine i zablude o značajkama koje imaju bitnu ulogu u kvaliteti spavanja od onih koje samo lijepo zvuče.

Prije nego u web shopu kliknete gumb “Kupi” ili otiđete u salon madraca, odlučili smo napraviti popis najčešćih zabluda u koje kupci slijepo vjeruju i koje imaju veliki utjecaj pri odabiru madraca.

Donosimo top 5 popularnih mitova o madracima.

Mit 1: Madrac treba mijenjati svakih 8 godina

Stručnjaci preporučuju da se madrac zamijeni svakih 8 godina, no istina je da je madrac mnogo izdržljiviji. Koliko će vaš madrac potrajati to ovisi o tome koliko se dobro brinete o madracu, kako spavate na njemu i koliko se često okrećete tijekom noći.

Razmišljajte o madracu kao o sredstvu, tj. pomagalu za spavanje. Baš kao što će vam dobar par tenisica za trčanje omogućiti udobnost i spriječiti ozljede, kvalitetan madrac će pružiti bolji i zdraviji san. No, kako vrijeme prolazi logično je da će madrac izgubiti početnu udobnost i čvrstoću podupiranja tijela što je ključno za dobar san.

Dakle, zamjena madraca ne ovisi toliko o nekom određenom vremenskom roku, već o tome koliko je na njemu udobno spavanje. Idealan madrac bi se trebao oblikovati prema vašem tijelu, ali i pružati odgovarajuću potporu donjem dijelu kralježnice.

Mit 2: Čvršći i tvrđi madrac je najbolji za bolna leđa

Kako bi ublažili i spriječili bolove i nelagodu u leđima, potreban vam je madrac koji odgovara vašem položaju i načinu spavanja. On treba podržavati kritične točke tijela i omogućiti prijenos pritiska jednako na cijelu površinu madraca.

Ako patite od bolova u leđima najbolji odabir je srednje tvrdi madrac

Općenito se madraci dijele na tri kategorije:

  • Mekani madraci. Na početku će pružiti ugodan osjećaj, no tijekom noći bi tijelo moglo utonuti u madrac. Bez adekvatne podrške javlja se bol u donjem dijelu leđa i osjećaj obamrlosti zbog prejakog pritiska živaca.
  • Srednje tvrdi madraci. Značajke srednje tvrdog madraca su prilagođavanje svakom obliku tijela, pružanje adekvatne podrške i ublažavanje kritičnih bolnih točka u leđima.
  • Tvrdi madraci. Tvrdi madraci uobičajena su preporuka za ljude koji pate od bolova u leđima i ukočenosti. No pretjerano čvrst madrac sili tijelo da se uskladi s njegovom ravnom podlogom, a svi znamo da prirodan položaj kralježnice nije ravan.

Mit 3: Na pravom madracu nećete se okretati i namještati tijekom noći

Znate li da se bebe s navršenih 4 mjeseca počinju okretati u krevetu, a u odrasloj dobi se tijekom noći okrenemo čak i do 75 puta? Bez obzira radi li se o jednostavnom trzanju ili punom okretaju.

Što zapravo želimo reći? U ljudskoj je prirodi da se tijekom noći okrećemo jer tako ublažavamo bolne pritiske na tijelo te ublažavamo stres i naprezanje u leđima i zglobovima. Dobar madrac će smanjiti okretaje tijekom noći, no neće ih u potpunosti spriječiti. No, okrenete li se i 20 puta manje tijekom noći, veći su izgledi da ćete se bolje i kvalitetnije naspavati.

Mit 4: Na novom madracu bi trebali odmah savršeno spavati

Istina je da se većina ljudi ne može odmah prilagoditi novoj površini madraca. S obzirom na to koliko dugo provodimo vremena u krevetu, nije ništa iznenađujuće što su se naši mišići i zglobovi prilagodili na krevet na kojem smo prije spavali. Na njegovu tvrdoću, poznati miris, pa i na svaku malu udubinu na njemu.

Tijelu treba oko mjesec dana da se privikne na novi madrac

Realno gledajući, tijelima je potrebno i do mjesec dana prilagodbe na novu površinu, pa nemojte odmah očajavati da ste kupili krivi madrac. Ako ste sve temeljito istražili, testirali i informirali se, nakon mjesec dana prilagodbe bi napokon trebali kvalitetno spavati.

Mit 5: Na memory pjeni bit će vam vruće i znojit ćete se

Ova činjenica svakako je vrijedila za starije memory madrace. Naime, starije verzije memory pjene ograničavale su protok zraka, a njihov gusti materijal bio je preosjetljiv na temperaturu. Iz tog se razloga sva toplina zarobila u njih, pa su se spavači tijekom noći često znojili.

No danas je osjetljivost memory pjene na temperaturu jedna od njenih najvećih prednosti. 

Ona upija tjelesnu temperaturu i ostaje topla sve dok ležite na njoj, nakon čega se hladi i postaje tvrđa. Ova karakteristika joj omogućuje da se prilagodi svakom obliku tijela, a u kombinaciji s prozračnim materijalima omogućuje cirkuliranje zraka tijekom cijele noći. Dakle, nema znojenja

Ako krećete u lov na novi madrac, slobodno dođite u Perfecta prodajna mjesta gdje će vam naši djelatnici rado pomoći. Ili nam se možete javiti putem online obrasca.

Zapamtite da ne postoje glupa pitanja kada je u pitanju kupovina novog madraca. Što ćete biti informiraniji to ćete odabrati bolji madrac.

U lov na savršeni madrac

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu