Što vrijeme buđenja usred noći otkriva o vama

Što vrijeme buđenja usred noći otkriva o vama

Često se budite usred noći?

Toliko često da je nesanica usred noći postala uobičajena pojava na koju više ne pridodajete pozornost?

Uf… iako je u neku ruku normalno buditi se usred noći (u srednjovjekovnom razdoblju to je bio sasvim normalan san), ovakav tip nesanicene bi trebali olako shvaćati.

Naime, tradicionalna kineska medicina vjeruje da se chi (osnovna životna energija svemira) konstantno kreće našim tijelom i kada naiđe na blokadu u organizmu, čovjeka može probuditi iz sna.

Pa ako znate pravi razlog zašto se budite usred noći možete lako pronaći rješenje za bolji san. A ta rješenja mogu biti svašta. Od opuštanja uma i tijela, pravilnog unosa hrane pa do tjelesne aktivnosti i ispoljavanja bijesa.

Pa idemo vidjeti koji razlozi vas bude usred noći smiley

Nesanica od 23 do 1 sat ujutro: problemi sa samopoštovanjem

Ako se budite između 23 sata i 1 sat ujutro to može značiti da previše osuđujete sebe ili druge. Prema kineskoj medicini i razočaranost u voljenu osobu može izazvati ovu fazu nesanice.

Trebali bi s vremena na vrijeme biti pažljiviji i pokušati ne kriviti sebe za sve nedaće ovog svijeta. Smanjite teret sa svojih leđa i opustite se.

Što se tiče zdravlja, buđenje u tom vremenu može značiti da vam žučni sustav pokušava reći da usporite s masnom hranom, pušenjem ili kofeinom.

Nesanica od 1 do 3 sata ujutro: osjećaj krivnje i ljutnje

Prema kineskoj medicini, buđenje između 1 i 3 sata ujutro povezano je uz osjećaj krivnje i ljutnje. Možda ste se porječkali s partnerom i ovi popratni osjećaji vam ne daju da spavate.

Da bi se riješili tih negativnih osjećaja, trebali bi se opustiti i porazgovarati s osobama s kojima ste u svađi. Svađe koje dugo vise u zraku mogu prouzročiti stres koji negativno utječe na san.

Nesanica od 1 do 3 ujutro može upućivati na osjećaj krivnje i ljutnje
Pa niste baš vi za sve krivi, zar ne?

Ako se probudite usred noći probajte se opustiti tehnikom disanja 4-7-8 ili napraviti par položaja iz joge.

A što se tiče zdravlja, buđenje u tom vremenu može upućivati na probleme s jetrom koja je povezana s osjećajem umora, bolovima u želucu, lošom probavom, aknama i slično.

Da bi se riješili problema povezanih s jetrom izbjegavajte masnu hranu, kavu i alkoholna pića. Povećajte unos vitamina i minerala i jedite što više orašastih plodova, povrća i voća.

Nesanica od 3 do 5 sati ujutro: žalost i tuga

Buđenje između 3 i 5 sati ujutro povezano je s osjećajem žalosti i tuge. Očito nad vama visi previše negativnih stvari zbog kojih ste tužni, a možda čak i u blagoj depresiji. 

Pokušajte porazgovarati s članovima obitelji ili bliskim prijateljima. Ako ste bezvoljni, otiđite u šetnju prirodom i napunite baterije ili dogovorite kavu s prijateljima. Dobar razgovor će vam pomoći da se bolje osjećate.

A znate što još možete? Ako volite male čupave četveronošce, dovedite ih u krevet. Pa tko bi uz njih mogao otići tužan na spavanje? A uz to je znanstveno dokazano da pomažu kod nesanice smiley

Što se tiče zdravlja, ovo je vrijeme u kojem se pluća pune najvećom količinom kisika koji kroz dan opskrbljiva ostale organe u tijelu. Moguće je da vas iz sna budi kašalj jer se u ovom trenutku oslobađa i najviše toksina.

Pogađate što je rješenje? Bolja prehrana i više boravka na svježem zraku. smiley

Nesanica od 5 do 7 sati ujutro: osjećaj da stojite na istom mjestu

Buđenje između 5 i 7 sati može značiti da se osjećate zaglavljeno u životu. Možda ste očekivali promaknuće na poslu ili ste željeli napraviti sljedeći korak u ljubavnoj vezi.

Najbolji način da se riješite tog osjećaja je, naravno, razgovorom, ali i jutarnjim ritualima koji vas mogu usrećiti. Joga, slušanje glazbe, šetnja prirodom… ma bilo što.

A najbolje rješenje je ipak da se potrudite dobiti ono što želite. Zašto ne bi pitali za promaknuće? Barem ćete odmah znati na čemu ste i nećete se buditi tijekom noći

Kada je riječ o zdravlju, mogli bi imati problema s probavom jer je u našoj prirodi da u tom vremenu probava proradi.

Nekoliko savjeta za bolji san

Nekoliko savjeta za bolji san
Najbolje je započeti dan s osmijehom na licu, zar ne?
  • Topla kupka prije spavanja. U toplu kupku dodajte mirisno ulje lavande i opustite se za spavanac.
  • Spavajte u hladnijoj sobi. Optimalna temperatura spavaće sobe je između 15 i 18 stupnjeva.
  • Izbjegavajte kavu i kasne obroke. Izbjegavajte sve ono što pogoduje nesanici, tj. stimulanse poput kofeina, teina, nikotina, jake i začinjene hrane… Dva sata prije spavanja zavarajte želudac nekim laganim obrokom, a kavu izbjegavajte već poslije 17 sati.
  • Osigurajte kvalitetan madrac. Kvrgavi i stari madraci su najčešći uzrok buđenja tijekom noći. Odaberite memory pjenu koja će se oblikovati prema vašem tijelu pa se nećete namještati tijekom noći ili madrac s technogel jezgrom na kojem ćete imati osjećaj kao da spavate na vodenom anatomskom madracu. A uz to će vas i hladiti smiley
  • Razmislite o antialergijskom madracu. Mnogi pate od alergija, a da toga nisu ni svjesni. Ako se često budite krvavih i suznih očiju, šmrčete, kišete ili kašljate, razmislite o latex madracu koji je slika i prilika za odbijanje grinja, plijesni, prašine i ostalih nečistoća. Ako ste zadovoljni madracom i nikako ga ne želite promijeniti, nabavite zaštitnu plahtu za madrac koja će vas čuvati od grinja i stjenica.
  • Nabavite ergonomski jastuk. Jastuk je jednako bitan za kvalitetan odmor kao i madrac. Ako se ne želite buditi s bolovima u leđima i vratu, nabavite ergonomski jastuk koji će pružiti izuzetnu potporu tijelu i rasteretiti mišiće.
  • Nabavite jastuk s gel jezgrom. Ako se tijekom noći budite u znoju, razmislite u investiciju jastuka s gel jezgrom. Gel jezgra se automatski oblikuje prema obliku glave te posjeduju toplinska, elastična i higijenska svojstva.

I što kažete na kraju? Ima li istine u toj kineskoj medicini i chi energiji?

Iako ove teorije zvuče zanimljivo, mi ipak vjerujemo da će kvalitetan jastuk, madrac, pa i krevet riješiti cijelu stvar smiley

Lijepo spavajte i uz Perfecta proizvode mirno spavajte kroz cijelu noć smiley

Uz kvalitetan madrac i čvršći san 🙂

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu