Tablete za spavanje: što bi trebali znati o njima?

Tablete za spavanje: što bi trebali znati o njima?

Tri ujutro je, a vi još uvijek ne spavate.

Svako malo gledate na sat u nadi da će čim prije doći jutro. Ili da ćete zaspati. No, od toga ništa pa još malo gledate u strop pa na sat.

Pitate se hoćete li uopće uspjeti zadrijemati na barem pola sata prije nego se oglasi alarm. Pomisao da nećete ispunjava vas nervozom i šanse da zaspite postaju još manje.

Ova nesanica ne bi toliko izbacila iz takta da vam ovo nije već peta neprospavana noć za redom. I već se osjećate dezorijentirano i na izmaku snaga. Možda se pitate trebate li počneti uzimati lijekove za spavanje?

To bi svakako trebala biti posljednja opcija, ali katkad je nužna. U nastavku saznajte koja su neka od najčešćih pitanja povezana s uzimanjem tableta za spavanje i naravno odgovore na njih.

1: Kakvi sve lijekovi za spavanje postoje?

U borbi protiv nesanice koriste se receptni i bezreceptni lijekovi.

Receptni lijekovi za spavanje

Kao što im i samo ime kaže, receptni lijekovi mogu se dobiti isključivo na recept kojeg pripisuje vaš liječnik. Veoma su jaki, pa se koriste samo u slučaju kronične nesanice.

Ako se ne upotrebljavaju prema uputama, može doći do ovisnosti ili predoziranja.

Što se dulje vrijeme uzimaju postaju štetniji za zdravlje. Tako može doći i do razvoja bolesti kao što su demencija, problemi sa srcem te nuspojave kao što su otežano disanje, zatvor i vrtoglavica.

U njihovoj primjeni treba biti veoma oprezan.

Bezreceptni lijekovi za spavanje

Većina lijekova koji se mogu dobiti bez recepta su na biljnoj bazi. Mogu se naći u svakoj ljekarni i nakon dulje primjene ne izazivaju ovisnost.

Često se radi o lijekovima na bazi biljaka valerijane i hmelja te hormona melatonina. Također se mogu kupiti i dodaci prehrani namijenjeni bržem uspavljivanju i za dublji san.

Takvi lijekovi neće pomoći kod kronične nesanice već kod onih uzrokovanih stresom i tjeskobom.

No, postoje i bezreceptni lijekovi koji nisu na biljnoj bazi koji u sebi mogu sadržavati štetne tvari kao što su antihistaminici. Oni mogu uzrokovati kognitivna ošetećenja i povećati rizik od demencije.

Ako kupujete takve tablete, nemojte se igrati i radije posjetite liječnika ili za savjet pitajte ljekarnika.

2: Kako znati trebam li uzimati tablete za spavanje?

Ako nesanica traje dulje od mjesec dana posjetite liječnika
Posjetite liječnika ako nesanica traje dulje od mjesec dana

Mnogi pate od povremene nesanice koju karakteriziraju loš san, česta buđenja tijekom noći i konstantan umor.

No, ako nesanica traje više od mjesec dana trebali bi posjetiti liječnika.

Moguće je da će liječnik prije davanja lijekova provesti nekoliko testova kako bi kao jedan od mogućih razloga za nesanicu isključio apneju koja je najčešći problem. Također vam može preporučiti i bihevioralno-kognitivnu terapiju (BKT).

Ova terapija je zapravo psihološki, znanstveno zasnovani pristup pomoću kojeg se identificiraju problemi koji se kriju iza nesanice i uče tehnike za induciranje sna.

Na primjer, kako stvoriti pravu atmosferu za spavanje i što činiti za bolji san. Neka istraživanja pokazuju da je BKT jednako učinkovit kao i lijekovi. I to bez nuspojava.

3: Smijem li uzeti tabletu za spavanje nakon čaše vina?

Tablete za spavanje ne uzimajte odmah nakon konzumacije alkohola
Odmah nakon konzumacije alkohola nikako ne smijete popiti lijekove za spavanje

Ne. Tabletu za spavanje (bez obzira radi li se o receptnoj tableti ili tableti na biljnoj bazi) ne smijete uzeti ako ste konzumirali alkohol.

Zapamtite da nakon konzumacije alkohola nikada ne smijete piti tablete za spavanje jer ćete stvoriti efekt kao da ste popili dvostruku dozu lijeka.

Može se usporiti rad srca, pojaviti vrtoglavica te otežati disanje koje može dovesti do oštećenja mozga ili prestanka disanja.

Napomena: Kod određenih lijekova za spavanje trebali bi izbjegavati i konzumaciju citrusa jer oni povećavaju njihovo djelovanje i može doći do predoziranja.

4: Koliko dugo smijem uzimati tablete za spavanje?

Tablete za spavanje uzimajte u razdoblju koje je liječnik preporučio.

Ako pijete lijekove bez recepta vrlo je moguća pojava tolerancije na njihovo djelovanje. S vremenom će vam biti potrebna veća doza od uobičajene i vrlo lako može doći do ovisnosti.

Obavijestite liječnika ili ljekarnika ako mislite da tablete nemaju isti učinak kao prije.

Napomena: Što se dulje koristite tablete za spavanje to je slabija kvaliteta sna. Istraživanja su pokazala da su se korisnici uspjeli naspavati samo u prvih tjedan dana uzimanja lijekova, a poslije su mirno spavali samo četiri do pet sati.

5: Koje nuspojave imaju tablete za spavanje?

Tablete za spavanje imaju nuspojave kao i većina lijekova. Ako bolujete od plućnih ili dišnih bolesti trebali bi pripaziti s njihovom primjenom jer one mogu otežati disanje.

Česte nuspojave kod tableta za spavanje su:

  • promjene u apetitu
  • trnci u rukama i nogama
  • zatvor i proljev
  • vrtoglavica
  • suha usta i
  • problemi s koncentracijom

Zapamtite da lijekovi za spavanje mogu biti učinkoviti, ali prije njihova uzimanja vrlo je važno znati do kojih sve nuspojava može doći i kako ih pravilno koristiti.

Nadamo se kako ste od nas dobili nešto korisnih informacija. Ali ipak se obavezno još informirajte kod vašeg liječnika ili ljekarnika.

A ako (kao i mi) više vjerujete u kvalitetan madrac i krevet i prirodne metode opuštanja, slobodno dođite k nama po savjet.

Tu smo stručnjaci 🙂

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu